[ annonse ]
Antall smittede i desember fra hhv. Test&Go (rød), Sandbox (blå) og karantene (gul). Kilde: CCSA. Antall smittede i desember fra hhv. Test&Go (rød), Sandbox (blå) og karantene (gul). Kilde: CCSA.
29. desember 2021

Skylder på Test&Go for økt smitte, neste store møte 7. januar

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er forventet økt smitte i Thailand etter nyttårsfeiringen, noe som kan føre til strengere virustiltak. Det har ikke kommet noen signaler om at Test&Go skal gjeninnføres med det første.

 

Da Test&Go ble droppet fra 22. desember ble det opplyst at det gjaldt frem til 4. januar i første omgang. Vi har ikke sett noen signaler på at programmet kan dukke opp igjen allerede da.

 

På dagens pressekonferanse ble det opplyst at neste møte i Den store Covid-komiteen under ledelse av statsministeren vil være 7. januar.

 

Så er det også avgjørelser som er blitt tatt av statsministeren uten noe foregående møte, slik som bestemmelsen om å droppe Test&Go, så det kan skje endringer i programmene før 7. januar.

 

Men etter de signaler vi har sett er det lite sannsynlig at disse endringene blir lettelser, slik at Test&Go-programmet kommer tilbake.

[ annonser ]

 

På dagens pressekonferanse la talsmann Taweesin Visanuyothinen frem en graf (se øverst i artikkelen) som viser sterk økning i smittede turister de siste dagene, selv om tallene er små prosentmessig.

 

I går var det registrert 87 smittede via  Test&Go og 21 smittede via Sandbox.

 

I november var det kun 0,08 prosent av de fra Test&Go som var smittet, nærmere bestemt 83 personer av totalt 106.211 personer.

 

Hittil i desember har det vært 0,29 prosent smittede fra Test&Go, nærmere bestemt 644 av 219.258 personer.

 

Antall smittede fra Sandbox-opplegget har i november vært på samme nivå, 0,28 prosent.

 

Men thailandske myndigheter er engstelige for fremtiden med omicronvarianten. De innførte en obligatorisk test nummer to for de som fortsatt ankommer via Test&Go (de som fikk godkjent Thailand Pass før 22. desember).

 

Det samme skjer under den eneste sandboxen som fortsatt er åpen – Phuket Sandbox. Der skal man bestille og betale for to tester før ankomst. Det er snakk om en test på flyplassen ved ankomst samt en ny test etter 4–6 dager hvor man kan velge mellom fem ulike teststeder på øya. 

 

Så spør thailandsfarere seg hva de skal gjøre fremover. Hvis det er lite sannsynlig at Test&Go-programmet kommer tilbake med det første, kan man like gjerne bestille Phuket Sandbox nå.

 

Da har man i hvert fall en viss garanti mot strengere tiltak. Hvis det blir sterk økning i smitten i Thailand er det ikke utenkelig at Phuket Sandbox også forsvinner, og man står igjen med karantene hvor man må oppholde seg på hotellrommet, slik situasjonen var tidligere i pandemien.

 

Da kan det ha vært smart å allerede ha bestilt Phuket Sandbox, for det skal mye til at myndighetene fratar folk tillatelser de allerede har gitt via Thailand Pass. Men, som vi så 22. desember, så kan de altså legge til ekstra tiltak, som testing. Og blir smittesituasjonen ekstra ille kan de også kansellere allerede gitte innreisetillatelser. Dette er tross alt et land i unntakstilstand.

 

Derfor lønner det seg å bestille fleksible flybilletter og hotellopphold med avbestillingsmuligheter.

 

Prominente leger i Thailand blir i disse dager sitert om farene ved Omicron, spesielt siden den store nyttårsfeiringen står for døren. Mange har allerede startet reisen tilbake for å besøke familien under høytiden, og vegene fra Bangkok nordover og nordøstover er fulle av trafikk.

 

Det er satt opp gratis sentre for hurtigtester (ATK) i Bangkok. Folk som reiser hjem for å besøke familien oppfordres til å teste seg først.

 

I første halvdel av januar oppfordres folk til å jobbe hjemmefra, både i privat og offentlig virksomhet. Det virker som om myndighetene tar for gitt at det blir en betydelig smitteøkning i januar. 

 

Så gjenstår det å se om antall alvorlige sykdomstilfeller øker tilsvarende. Thailandske myndigheter har under hele pandemien prioritert å ha nok sykehusplasser, turistnæringen har kommet i annen rekke. 

 

Det er store protester i turistnæringen etter at Test&Go forsvant, men regjeringen hører ikke nødvendigvis på dette, og hvis det blir mye smitte fremover så gjenstår det å se om Phuket Sandbox også overlever, eventuelt om det blir strengere tiltak under sandboxen.

(© Thailands Tidende. 29. desember 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)