[ annonse ]
60 prosent mottar leveattest via brevpost Ill: Thailands Tidende
14. april 2022

60 prosent mottar leveattest via brevpost

Skrevet av 
[ annonse ]

Mens de aller fleste nordmenn mottar post fra myndighetene elektronisk, er situasjonen en helt annen for norske pensjonister i utlandet. NAV jobber med å forenkle leveattestkontrollen, men kan ikke si noe om når det får effekt.

 

Kommunikasjonen med NAV om leveattest kan være et problem for de som ikke er registrert i det nasjonale Kontakt- og reservasjonsregisteret. Disse vil motta leveattest og evt. påminnelse om innlevering – etter 5. juni – via postverket.

 

Tone Kathrin Dehli, seniorrådgiver i Kommunikasjonsavdelingen hos NAV, opplyser til oss:

 

– Ca. 60 % av de som mottar leveattest er ikke registrert i Kontakt- og reservasjonsregisteret, eller har reservert seg mot å motta digital post.

 

Dette står i sterk kontrast til nordmenn i Norge. Registeret har pr i dag 4.852.554 brukere, hvorav kun 206.956 brukere har reservert seg mot digital kommunikasjon med det offentlige.

[ annonser ]

 

Det utgjør altså kun 4,26 prosent. Pål Unanue-Zahl i Digitaliseringsdirektoratet påpeker imidlertid at dette tallet ikke inkluderer de som ikke bruker registeret – hvor nordmenn i utlandet altså utgjør en andel.

 

LES: Datatilsynet: Ingen har klaget på leveattest via posten (7. april 2022)

LES: Folk over 65 må levere leveattest – fortsatt via posten (31. mars 2022)

 

Noen av våre lesere har opplyst at de pleier å sende inn to identiske leveattester, i håp om at i hvert fall en av dem kommer frem til NAV. Årsaken er den usikre postgangen mellom Norge og Thailand.

 

Vi spurte seniorrådgiver Dehli om dette er en taktikk NAV anbefaler:

 

– Dette er ikke noe vi vil anbefale på generell basis. Dersom den første leveattesten ikke kommer frem, vil det bli sendt ut en påminnelse med ny leveattest, og man har mulighet for å sende inn på nytt. Totalt går det 5–6 måneder fra leveattest sendes ut fra NAV til man evt. stanser pensjonen midlertidig.

 

– De fleste pensjonister i Thailand virker å bruke tjenester som Gmail og Hotmail. Er disse e-postløsningene ansett som sikre for å sende personopplysninger? Og i så fall, har NAV vurdert å la folk som har sikre e-postløsninger få lov å sende inn leveattesten via e-post?

 

– Det er en policy på at saksbehandling ikke skal foregå på e-post. E-post til og fra de store e-posttjenestene, som Gmail, er i dag kryptert, og selve trafikken er relativt sikker. Utfordringen er at det er vanskelig å fastslå identiteten til avsenderen.

 

– Jobbes det med løsninger for elektronisk innlevering av leveattest?

 

– Ifølge fagavdelingen foreligger det foreløpig ikke konkrete planer allerede for neste år, men de ser på ulike muligheter for å forenkle leveattestkontrollen for digitale brukere. Når det vil være på plass er for tidlig å si.

 

Vi tok kontakt med leder i interesseforeningen Khon Norway, Edvin Jonassen, for å høre om erfaringer med leveattesten blant foreningens 220 medlemmer.

 

Thailands Tidende

Leder i foreningen Khon Norway, Edvin Jonassen. (Foto: Privat)

 

Han forteller at medlemmene er nøye med å levere inn leveattest. Noen sender inn selv om de ikke har mottatt noen henvendelse fra NAV elektronisk eller via brevpost.

 

– Et medlem har sendt inn hele fem leveattester. Han tar ingen sjanser, sier Jonassen med en smil.

 

Jonassen sier at det venter store problemer for de som ikke leverer. Etter hans erfaring kan tiden for saksbehandling gjerne dreie seg om noe ala tre måneder, og det kan bli ille for de som går glipp av den månedlige utbetalingen.

 

– Det er mye å følge med på når man bor i utlandet. Det kan få store konsekvenser hvis man dropper kontakten med Norge.

 

Vi spurte også NAV om det vil være en mulighet å adressere brevpost på det thailandske alfabetet, siden folk, spesielt i utkantstrøk i Thailand, rapporterer om at de ikke får post som er adressert med det latinske alfabetet.

 

Seniorrådgiver Dehli svarte:

 

– Bruk av annet tegnsett eller alfabet enn det latinske forutsetter at dette støttes i alle ledd, fra Folkeregisteret, via PDL og dokumentdistribusjon, til Skatteetaten ved Sits, og underleverandører som produserer konvolutter med innhold. Å finne ut av det vil ta tid.

 

(© Thailands Tidende. 14. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)