[ annonse ]
Advokat Atthachai Homhuan forklarer situasjonen. Advokat Atthachai Homhuan forklarer situasjonen. Faksimile: laingbuissonnews.com
25. juli 2022

Marihuana: Loven sier én ting, forbrukere sier noe annet

Skrevet av 
[ annonse ]

Forvirringen er stor angående hva som er lov og ikke lov med hensyn til bruk av cannabis i Thailand. Uavhengig av lovteksten omsettes det nå cannabis med høyt THC-innhold i Thailand. 

 

Direktør for regulatoriske saker hos Tilleke & Gibbins, Mr. Atthachai Homhuan, gir sin konklusjon (under) om loven som har forvirret mange – både thaier og utlendinger.

 

Dette advokatfirmaet er et av de største internasjonale advokatfirmaene i Bangkok, og har hatt et langvarig samarbeid med den norske handelsstanden i Bangkok.

 

Sannsynligheten er imidlertid stor for at du etter forklaringen fortsatt har spørsmål.

 

Advokaten konkluderer ut fra lovgivningen med at restauranter kan straffes for å selge matvarer som inneholder mer enn 0,2 prosent THC. Enkelte restauranteiere har tolket loven annerledes, og markedsfører slike varer. Normalt THC-innhold kan ligge på 10-20 prosent, altså 50-100 ganger "lovlig" innhold. 

[ annonser ]

 

Så er det også en tolkning som går igjen på sosiale medier, om at det er greit å røyke hasj privat men ikke i det offentlige rom. Hasj med mindre enn 0,2 prosent THC gir ingen merkbar effekt, så det er ikke det man snakker om her. Det er også thailandske firmaer som åpenlyst tilbyr marihuana med høyt THC-innhold via internett

 

Helseminister Anutin Charnvirakul har kryptisk nok uttalt at "noen handlinger er lovlige men likevel ikke anbefalt". Men nylig signalisert han at helsedepartementet jobber med nye reguleringer som vil forby hasjrøyking, både via joints og vaping. Dette er løsninger som er blitt populære å handle online, ifølge rapporter. 

 

Det har vært internasjonale organer som har påpekt at det tok for lang tid fra myndighetenes frislepp av cannabis til de presiserte at dette ikke måtte selges til mindreårige.

 

LES: Thailand dominerer nyhetsbildet, men hasjrøyking er fortsatt forbudt (10. juni 2022)

LES Thailand flørter med marihuana – andre ASEAN-land sier nei takk (16. juni 2022)

 

Nabolandet Malaysia har vært kritisk til denne lovgivningen i Thailand, og advarer nå sine borgere om å komme hjem til Malaysia med cannabis-varer fra en tur i Thailand.

 

Advokat Homhuan starter sin gjennomgang med bakgrunnen:

 

Helsedepartementet (MOPH) kunngjorde 9. juni 2022 at «bare cannabisekstrakt med tetrahydrocannabinol (THC) på mer enn 0,2 vektprosent anses som et narkotikum.» Dette betyr at nå kan hvem som helst dyrke, selge eller kjøpe cannabisfrø, planter og blomsterstand fritt i Thailand, og lisenser for dyrking, besittelse og distribusjon av cannabis er ikke lenger nødvendig. Verken antall cannabisplanter eller dyrkingssted er begrenset. 

 

Veien til dette punktet begynte i 2019, da Thailand endret sine lover om cannabis til å tillate behandling for medisinske formål, med en av forutsetningene at cannabisen må dyrkes i Thailand. Loven ble ytterligere endret for å fremme kommersialisering av cannabisindustrien, slik at cannabis kan tilsettes mat og drikke, kosmetikk og urteprodukter.

 

LES: Cannabis på sykehus fra august, Thailand kan bli storprodusent (20. juli 2019)

 

Det er utviklet flere juridiske rammer og retningslinjer i denne sammenhengen:

 

For eksempel har Thai Food and Drug Administration (FDA) så langt gitt lisenser til å dyrke cannabis på mer enn 800 kvadratkilometer. Helsepersonell og thailandske leger som deltok på myndighetenes opplæringskurs og fikk lisens til å foreskrive medisinske cannabisprodukter, kan nå foreskrive cannabisregimer til sine pasienter.

 

FDA kunngjorde at de har registrert over tusen cannabisrelaterte produkter, inkludert urteprodukter, mat og kosmetikk. Det er denne lisensordningen som ble avsluttet av den nylige kunngjøringen som fjernet cannabisplanten fra narkotikalisten.

 

Uavhengig av lovtolkninger er det mange forretningsdrivende som har begynt å selge cannabis både som røyk og via matvarer (edibles).

 

Det politiske partiet Bhumjaithai er de som har kjempet frem denne saken. Helseminister Anutin Charnvirakul er visestatsminister og også formann i dette partiet. Han har fått kritikk for legaliseringen av marihuana. Hans argumentasjon går ut på at dette kan bli et stort eksportprodukt for thailandske bønder. 

 

Her er noen spørsmål advokaten svarer på:

 

– Betyr dette at vi kan importere cannabisekstrakt med THC-innhold på mindre enn 0,2 prosent, siden det ikke er et narkotisk middel?

– Nei. Unntaket fra å bli klassifisert som narkotika gjelder kun ekstrakt fra cannabis dyrket i Thailand. Import av cannabisekstrakt bryter med lovgivningen i Thailand.

 

– Kan vi selge og kjøpe THC hvis den tørkede delen av planten inneholder mer enn 0,2 prosent THC?

– Ja. Blomsterstandene, frøene, plantene og røttene til cannabis er ikke lenger klassifisert som narkotika. De kan selges og kjøpes i Thailand uten forutgående myndighetsgodkjenning.

 

– Kan en restaurant eller kafé selge mat eller drikke tilsatt cannabisblomster?

– Dette er et komplisert spørsmål. Å lage en suppe innebærer en vannbasert metode for matlaging og tilførsel av varme, som kan trekke ut noe THC fra blomsterstanden. Det er mulig at suppen eller drikken kan inneholde THC i en mengde over 0,2 prosent. Derfor kan kokken og restauranten ilegges straffestraff i henhold til lovgivningen. Videre tillater ikke loven og dens vedtekter bruk av cannabisblomster i mat. Bark, fiber, stilker, greiner, røtter og blader av cannabis er tillatt for bruk i mat, men bruk av blomsterstander i en suppe eller drikke vil være i strid med matlovene i Thailand.

 

(© Thailands Tidende. 25. juli 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)