[ annonse ]
Fra masseskytingen i Korat i februar 2020. Fra masseskytingen i Korat i februar 2020. Faksimile: Thai Rath
30. juli 2022

Masseskytinger: Her er det stort sett separatister og myndigheter som skyter

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand har også masseskytinger, men situasjonen er en helt annen enn i USA. 

 

Det skal være ca. 10,3 millioner skytevåpen i Thailand, hvorav kun ca. 40 prosent er lovlig registrert. Dette ifølge Small Arms Survey. 

 

Dette har kommet opp som et emne etter masseskytinger i USA. Der er det ifølge samme kilde over 390 millioner våpen i omløp.

 

Landets første masseskyting i amerikansk stil kom i et kjøpesenter i Nakhon Ratchasima 8. februar 2020, hvor 30 personer ble drept. Gjerningsmannen var militær og brakte med seg våpen fra sin forlegning.

 

LES: Drama i Korat: Drapsmannen er nå død. 30 mistet livet (9. februar 2020)

[ annonser ]

 

Den foregående massakeren på Wikipedias liste over totalt ni tilfeller forekom i Yala i 2019 og var en del av separatistopprøret der. I perioden 2004–2022 skal hele 7152 personer være drept som følge av konflikten i Syd-Thailand.

 

LES: Norsk doktorgradstudent forklarer volden i Sør-Thailand (1. september 2010)

 

Angrepet i Bangkok 17. august 2015 var ingen masseskyting, men snarere et bombeangrep hvor 20 personer døde. Det er blitt knyttet til uigurer i Kina og deres sympatisører. Dette angrepet står ikke på listen over de ni massakrene i Thailand.

 

De sju første massakrene på Wikipedias liste over landets ni massakre er utført av politi og militære.

 

Tak Bai-hendelsen med  85 døde lever fortsatt i minnet for mange. Det skjedde 25. oktober 2004, hvor separatister ble transportert i lukkede vogner i fem timer, og 78 døde under transporten.

 

Men det er også mange studenter som har måttet bøte med livet. 71 døde under protestene i 1973. Det er det fortsatt mange som nekter å glemme. Det ble også drept mange studenter i angrepene i 1976 (Thammasat University-massakeren, med totalt 45 døde) og "Black May" i 1992 med 52 døde.

 

I 2010 ble det drept 87 personer da myndighetene slo ned på en langvarig protestaksjon mot regjeringen til Abhisit Vejajiva fra United Front for Democracy Against Dictatorship (UDD).

 

Våpenhandler Wasate Semratt i Bangkok forteller til PBS at han mener at lovene her er gode og at folk er flinke til å låse inn sine våpen. Han mener det er en forklaring på at man ikke ser mange masseskytinger.

 

Første punkt på programmet når man ønsker å eie et våpen, er å få en våpenlisens fra sitt lokale distriktskontor.

 

For å oppnå det må man ikke ha vært dømt for alvorlige forbrytelser. Hvis man har pågående saker i rettsvesenet kan man heller ikke få lisens.

 

Han sier at mange av hans kunder ønsker et våpen som beskyttelse i hjemmet. Han sier at bare ladelyden fra et våpen vil skremme vekk ordinære innbruddstyver.

 

Det er også mange bønder som ønsker å ha et våpen, for å skyte skadedyr som ødelegger avlingene.

 

Mr. Semratt mener at lovgivningen i Thailand er god, og at folk er flinke til å håndtere sine våpen, hvor det aller viktigste er låse våpnene inne uten adgang fra husets barn.

 

(© Thailands Tidende. 30. juli 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)