[ annonse ]
Stor aktivitet på Makro, tross økte priser. Hans Grumheten (innfelt) følger prisene på matvarer fra dag til dag og har opplevd en sterk økning i det siste. Stor aktivitet på Makro, tross økte priser. Hans Grumheten (innfelt) følger prisene på matvarer fra dag til dag og har opplevd en sterk økning i det siste. Foto: Dag A. Ekeberg
17. august 2022

Sterk prisstigning tross priskontroll fra myndighetene

Skrevet av 
[ annonse ]

Noen sentrale matvarer har gått opp med 50 prosent eller mer. Restauratør Hans Grumheten opplever dette på kroppen hver eneste dag. Myndighetene har priskontroll, men den fungerer ikke spesielt godt i praksis.

 

Regjeringen bekreftet tidligere i sommer at priskontrollen på 46 viktige varer og 5 tjenester ville forlenges nok et år. Samtidig er realiteten at ting som svin, kylling og egg øker betydelig i pris. Det samme gjelder enkelte kontrollerte forbruksvarer og byggevarer som stål.

 

Priskontroll har fått fornyet interesse etter at de fem største produsentene av posenudler ba om å få øke prisen fra 6 til 8 baht pr pakke. Prisen har vært satt til 6 baht helt siden den ble økt fra 5 til 6 baht i 2008.

 

Men faktum er at det er inflasjon og prisstigning på sentrale matvarer også i Thailand, som i mange andre land, tross at myndighetene forsøker å kontrollere prisene. Mye tyder på at de har problemer med å kontrollere ting som selges etter vekt på markeder, i motsetning til ting som selger i poser fra steder som 7-Eleven. 

 

 

FAKTA: Varer under priskontroll

Matvarer: Hvitløk, ris, mais, egg, kassava, hvetemel, pulverisert/fersk melk, sukker, vegetabilsk/animalsk olje, svinekjøtt, kylling, tomater, paprika, gresskar, kål, rambutan, mango, durian, mangostan, longan, longkong, litchi, appelsin og ananas

[ annonser ]

Andre varer: Bølgepapp, håndverks- og trykkpapir, sykkel- og bildekk, motorsykler og lastebiler, vannpumper, gjødsel, studentuniformer, medisiner, sement , stålstenger, jernplater, konstruksjonsstål, sjampo, sanitærpapir, sanitetsbind, vaskemiddel, oppvaskprodukter, bleier, såpe, plantevernmidler, høstemaskiner, dyrefôr.

Tjenester: Leveranse for nettbaserte virksomheter, landbruksrelaterte tjenester, medisinske tjenester, andre helsetjenester, betalingstjenester på servicepunkter.

(Kilde: Thai PBS World, Bangkok Post)

 

En som kan bekrefte den store prisøkningen er daglig leder Hans Grumheten ved restauranten A taste of Norway på Jomtien Beach:

 

– For eksempel på en månedlig omsetning på 900 000 baht har jeg nå ca. 100 000 baht mer i utgifter enn for et år siden.

 

Han sier at det meste av prisøkningen har skjedd det siste halve året.

 

– Det er helt utrolig å handle matvarer nå. Ta poteter, de kostet 23 baht kiloen. Plutselig økte prisen til 49 baht.  Etter noen dager kom samme pallen ut igjen til 37 baht, for dagen etter å koste 47 baht. 

 

Han forteller at kiloprisen på poteter har ligget på 39 baht en stund nå, etter de store svingningene. Sammenlignet med tidligere pris på 23 baht er dette en prisstigning på 70 prosent.

 

– Kjøttdeig av svin lå på ca. 125 baht pr kilo, nå er prisen 185. Okse tenderlion lå på 670 baht lange tider, nå ligger den på mellom 1090 og 1190. Egg, kylling osv. har steget men ikke mye. Melkeprodukter har steget med ca. 20 prosent.

 

Grumheten tar seg av innkjøpene selv. Han er på Makro i Pattaya daglig, og har derfor muligheten til å følge prisutviklingen nøye.

 

Poteter er ikke blant varene som er priskontrollert, men både svin, kylling og egg er blant varene som kontrolleres.

 

Grumheten forteller at da restauranten delte ut mat i starten av pandemien, var prisen på kyllingfilet 65 baht pr kilo. I dag er den oppe i 97 baht. En økning på femti prosent. 

 

Laks er ikke priskontrollert, det er mer en luksusvare for thaier. Grumheten forteller at laks steg fra 340 til 670 baht pr kilo på kort tid. Nå er den nede igjen i ca. 450 baht pr kilo.

 

(© Thailands Tidende. 15. august  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)