[ annonse ]
Smittetallene (rødt) opererte uavhengig av turisttallene (blått). Grønn stiplet linje antyder hvordan situasjonen kunne vært. Smittetallene (rødt) opererte uavhengig av turisttallene (blått). Grønn stiplet linje antyder hvordan situasjonen kunne vært. Ill: Thailands Tidende. Kilde: CCSA
22. august 2022

Turismen endelig i gang igjen, men lenge igjen til 2019-nivå

Skrevet av 
[ annonse ]

21. desember 2021 tok myndighetene en avgjørelse som satte en effektiv stopper for turismen nok en vinter. Når de nå ønsker turister tilbake, er det plutselig krig, inflasjon og dyre flybilletter, og de har problemer med å få opp turisttallene.

 

Når man ser på grafen så var turismen på vei oppover i desember 2021, grunnet programmet Test & Go med karantene kun i påvente av testresultat. Men så kom det rapporter om Omikron, og statsministeren tok en rask avgjørelse om å stoppe programmet 21. desember. Det var – og er fortsatt – unntakstilstand og statsministeren har makt til å ta slike avgjørelser uten forvarsel.

 

LES: Test&Go kanselleres, i første omgang frem til 4. januar (21. desember 2021)

 

Resultatet ble dårlige måneder i turistbransjen i januar-april, en periode som ville hatt mange turister hvis programmet hadde fått fortsette.

 

Det var først i mai turismen begynte å ta seg opp igjen, da det ble slutt på å måtte vise frem en negativ covid-test tatt maks 72 timer før avgang.

 

[ annonser ]

I juni og juli pekte det oppover, og antall månedlige turistankomster passerte en million i juli måned (1,07 millioner). Basert på tall for de 17 første dagene i august, virker tallene å ha flatet ut. Prognosen sier 1,15 millioner turister, slik vi rapporterte 19. august:

 

LES: Planlegger å øke visumfritt opphold til 45 dager i vintersesongen (19. august)

  

Hittil i år (frem til 17. august) er det ankommet 3 780 209 turister. Sammenligner man med 2019 så var det på denne tiden av året allerede ankommet ca. 25 millioner turister.

 

Statsministeren og hans regjering har hatt en filosofi under pandemien om å ta minst mulig helserisiko på befolkningens vegne. Det har ført til økonomiske problemer og arbeidsledighet. De har også hatt en visjon om null smitte. Den rådet lenge, men virker nå å være gitt opp, i motsetning til situasjonen i Kina.

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

LES: Andre turistland åpner mens Thailand er offer for egen suksess (7. juni 2020)

 

Da Test & Go ble kansellert var dødstallene meget lave. Mange kommentatorer noterte seg at risikoen for smitte fra utlendinger som ankom med fly var veldig liten, spesielt siden man hadde krav om at turister både skulle være vaksinert og fremvise en negativ covid-test. De fant det derfor merkelig at landet skulle stenge igjen for turisme.

 

Folk i turistnæringen var naturlig nok misfornøyd med myndighetenes nedstengning. Folk hevdet at myndighetene hadde lovet at bare borgerne var medgjørlige og lot seg vaksinere og ellers fulgte alle regler, så skulle samfunnet – inkludert turismen – åpne opp igjen. Thaier gjorde som de ble bedt, og vaksinasjonsmålene ble nådd, men turismen ble likevel nedstengt. 

 

Kinesere utgjorde hele 27,4 prosent av alle ankomster i 2019 (10,95 millioner av totalt 39,92 millioner). De lange rekkene av turbusser var ikke alltid et velkomment syn, men nå er kineserne savnet. Til tross for at mye av pengene forsvant tilbake til Kina, var det tross alt en mengde thaier som var sysselsatt i den kinesiske pakketurismen i Thailand.

 

Rapporter anslår at det kan ta nok et år før den kinesiske pakketurismen er tilbake i noe særlig omfang. Kina har fottsatt en visjon om null smitte, og tillater i liten grad inn- og utreise over sine grenser.

 

Russland hadde før pandemien seilt opp som et stort turistland i Thailand, med 1,48 millioner besøkende i 2019. Kun Kina, Japan og Malaysia hadde flere besøkende. Med krigen mellom Russland og Ukraina er pågangen av russere og ukrainere liten. En artikkel i Bangkok Post anslår at tallene i overskuelig fremtid nok ikke når mer enn maksimalt 50 prosent av turisttallene fra før pandemien. 

 

Samme artikkel rapporterer om at det er problemer i hotellnæringen. De har gjerne godt belegg noen helger, og spesielt langhelger, med innenlands turismen. Men på hverdager kan det dreier seg om kun 30 prosent belegg. I tillegg er det vanskelig å skaffe arbeidskraft, og det rapporteres at mange hoteller nå betaler inntil 700 baht pr dag for å lokke ansatte tilbake.

 

Mange arbeidere i turistnæringen ventet i det lengste, men fant seg andre ting å drive med da turismen ble stengt ned igjen nok en gang i desember i fjor. 

 

Så er privatøkonomien også et problem og et hinder for enkelte til å feriere i Thailand. Det er nordmenn som må holde seg hjemme for å betale strømregningen istedenfor å kunne reise på ferie. Inflasjon i matvarepriser hjelper heller ikke, verken i Norge eller de fleste andre land i verden.

 

Siden juni måned har man også opplevd en sterk økning i prisen på flybilletter. Nordmenn har vært vant til å kunne bestille en tur/retur-billett til Thailand for rundt fem tusen kroner. Plutselig gikk prisene kraftig opp. Nå skal man være heldig hvis man finner billetter til ti-tolv tusen kroner. Mange har betalt mye mer for å kunne reise de dagene de ønsker. 

  

(© Thailands Tidende. 22. august 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)