[ annonse ]
Utsikt over nasjonalparken Pong Nam Dang fra fjellet Doi Ang Khang nordvest i Chiang Mai. Dette er et populært sted for teltturister. Utsikt over nasjonalparken Pong Nam Dang fra fjellet Doi Ang Khang nordvest i Chiang Mai. Dette er et populært sted for teltturister. Foto: Dag A. Ekeberg
30. august 2022

31% av Thailand er nasjonalparker – start planlegging av ferien!

Skrevet av 
[ annonse ]

Her kommer tips og omtale av noen av landets 156 nasjonalparker. Når du blir lei av stranda er det nok av tilbud å velge mellom.

 

Thailand har 156 nasjonalparker som dekker 31 prosent av landets areal. I regntiden er en god del av parkene stengt, både av sikkerhetsmessige grunner og for at naturen skal få en sjanse til å restituere seg etter mange besøkende (fire fossfall i Khao Yai ble nylig stengt grunnet flom). Men de åpner opp igjen til høysesongen.  

 

Hele 133 av nasjonalparkene har egen omtale på Wikipedia. Ellers har man den offisielle websiden om nasjonalparker fra turistmyndighetene (TAT)

 

Thailands Tidende har også skrevet mange artikler fra nasjonalparker. Du ser linkene til våre artikler under.

 

Noen av de meste populære nasjonalparkene er maritime parker i Syd-Thailand, som Phi Phi, Lanta, Similan og Phang-nga. Den først maritime nasjonalparken ligger like syd for Hua Hin, Khao Sam Roi Yot, som ble opprettet i 1966.

[ annonser ]

 

Ellers har man nasjonalparker i tilknytning til mange fjell og fossefall. For nordmenn som er vant til Vestlandet er det ikke størrelse og høydefallet som er imponerende med thailandske fosser, men mere vannmengden og det faktum at det kan være mange «etasjer», og det er mulig å følge vannfaret oppover mot fjelltoppene. 

 

Thailands Tidende

Huai Mae Khamin-fossene ligger øst i nasjonalparken Sri Nakarin Dam i Kanchanaburi. Det er hele sju «etasjer», se egen omtale her. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Khao Yai var landets første nasjonalpark, opprettet i 1961. Det er en stor nasjonalpark hvor man kan se mange typer ville dyr. Elefanter er noe man ofte ser langs vegene. Tigre er det mange av, men det er sjelden noen blir observert.

 

Kaeng Krachan er en annen stor nasjonalpark, ikke langt fra Cha-am og Hua Hin, på grensen mot Myanmar. Denne er også kjent for et enormt dyreliv og store regnskoger.

 

Regnskogene i Thailand er stort sett hugget ned, så man må inn i en nasjonalpark for å oppleve denne vegetasjonen.  

 

En del folk irriterer seg over toprissystemet i nasjonalparker, spesielt utlendinger som bor her over lengre perioder. Toprissystemet kan variere fra dobbel pris til tidobbel pris. For utlendinger dreier det seg normalt om mellom 100 og 500 baht i inngangsbillett.

 

En utlending kan ofte få thaipris ved å skaffe seg et rosa ID-kort. Dette krever at man først har en gul husbok. Men nå rapporteres det noen steder at heller ikke rosa ID-kort frungerer. Før kom man gjerne inn til thaipris med et thailandsk førerkort, og i hvert fall med en arbeidstillatelse. Men det tok slutt for flere år siden.

 

LES: Har du fått deg rosa ID-kort? (2017)

 

Under er noen av våre andre artikler om nasjonalparker. Det er bare å velge og vrake og legge planer for neste ferietur.

 

LES: En av de fineste nasjonalparkene finner du i Isan (2021)

LES: Tips: Seks turistmål utenfor allfarvei (med kart, 22. september 2019)

LES: Khao Yai for eliten – nå med verdens høyeste munkestatue (2019)

Thailands Tidende

Området nord for nasjonalparken Khao Yao omtales gjerne ved samme navn og besøk i nasjonalparken kan kombineres med mange populære attraksjoner og resorter her. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

LES: Erawan mest populære park (2016)

LES: Doi Inthanon og «The Loop» – ikke for pyser (2015)

LES: Pa Hin Ngam – nasjonalpark mellom tre landsdeler (2015)

LES: Erawan og Sai Yok – Kanchanaburi har det meste (2015)

LES: Khao Yai nasjonalpark: Ville fosser – ville elefanter (2013)

LES: Kaeng Krachan – Thailand har også regnskog! (2012)

LES: Khao Sok - en historisk vandring (2012)

 

På Thailands Tidendes Thailandguide har vi listet 25 turiststeder og 25 hoteller – en del utenfor allfarvei – som vi går god for og anbefaler. 

 

(© Thailands Tidende. 30. august  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)