[ annonse ]
Thaier tar etter USA – vil ha ettergivelse av studielån Illustrasjonsfoto: Terje Engø
7. september 2022

Thaier tar etter USA – vil ha ettergivelse av studielån

Skrevet av 
[ annonse ]

Under store protester fra mange samfunnshold vedtok Biden-regjeringen ti tusen dollar ettergivelse av studielån. Nå ønsker thaier det samme.

 

En online protest som har fått stor oppmerksomhet refererer til en budsjettpost for å redusere «ulikheter» i det thailandske samfunnet.

 

Det er satt av hele 700 milliarder baht til å reduserer ulikheter, noe aktivister nå mener burde være nok til å sikre gratis universitetsutdanning i Thailand.

 

Det er i Thailand lovfestet 12 års gratis utdanning (15 år, hvis man regner med barnehage), inntil fullført videregående skole. Men det er ikke helt «gratis», siden foreldre må kjøpe inn skoleuniformer og annet utstyr til elevene.

 

Når det gjelder universitetsutdanning har det nå dukket opp en kampanje (#SLFdebtforgiveness) som i et intervju med det statlige nyhetsorganet Thai PBS World sier følgende:

[ annonser ]

 

– Det handler ikke om hvorvidt landet vårt har nok penger, men mer om vårt lands pengeforvaltning og allokering, sier Prim Maneechote, et medlem av #SLFdebtforgiveness-kampanjen.

 

Prim sa at pengene som millioner av thaier skylder til Studentlånefondet (SLF) faktisk ikke burde betraktes som lån.

 

– De ville ikke trengt å låne penger hvis regjeringen tilbød gratis utdanning, sa Prim. – Hvorfor må unge mennesker ta lån bare fordi de vil studere?

 

Assoc Prof Dr Sustarum Thammaboosadee, som underviser ved Thammasat Universitys College of Interdisciplinary Studies, uttrykte et lignende syn i et intervju med BBC Thai:

 

– I det kommende regnskapsåret [som starter 1. oktober] har regjeringen bevilget 700 milliarder baht for å redusere ulikhet. Dette budsjettet er atskilt fra grunnleggende velferd som tilskudd til den universelle helsedekningsordningen eller månedlige utbetalinger til eldre.

 

I følge hans beregninger vil det å dekke utdanning og daglige levekostnader for alle thailandske universitetsstudenter bare koste 150-200 milliarder baht per år.

 

Derfor kan verken Prim eller Sustarum forstå hvorfor de fleste ser på gjeldsettergivelse for studenter som «juks» og «uansvarlig».

 

Argumentene i USA har gått på at kun et mindretall av befolkningen tar universitetsutdannelse, og de har stor sannsynlighet for å tjene gode penger etter ferdig utdannelse. Derfor sier kommentatorer at det er urettferdig å støtte universitetsutdannede. Og det er også urettferdig overfor de som allerede har nedbetalt sin studiegjeld.

 

(© Thailands Tidende. 7. september  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)