[ annonse ]
Statsminister Prayuth Chan-ocha har deltatt i sørgingen i Nong Bua Lamphu. Nå setter han i gang tiltak. Statsminister Prayuth Chan-ocha har deltatt i sørgingen i Nong Bua Lamphu. Nå setter han i gang tiltak. Foto: National News Bureau of Thailand
11. oktober 2022

Fornyet jakt på rusbrukere etter massakren

Skrevet av 
[ annonse ]

Både regjeringen og det største opposisjonspartiet Pheu Thai vil nå slå ned på narkotikabruk. 

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha har erklært at det skal slås ned på narkotikabruk i sterkere grad igjen, som en følge av massakren på torsdag, hvor en tidligere politimann drepte 38 mennesker, inkludert 23 barn i en barnehage.

 

LES: 38 drepte i masseskyting – flest barn (6. oktober 2022)

 

Ifølge regjeringens talsperson Anucha Burapachaisri skal politiet slå ned på handel med forbudte stoffer. Når det gjelder brukere, så sies det at det vil bli en fokus på behandling.

 

Dette kan være fordi fengslene i Thailand allerede er fulle av personer som er dømt for narkotikaforbrytelser. Dette til tross for at en del som var dømt for cannabis-bruk ble løslatt da regjeringen tidligere i år delvis legaliserte dette stoffet.

[ annonser ]

 

Alle guvernører i landet har fått beskjed om å ta tak i dette problemet.

 

Opposisjonspartiet Pheu Thai har sagt at det forbereder seg på å åpne en ekstraordinær sesjon i representantenes hus etter barnehagedrapet.

 

Partiet er en forlengelse av partiet Thai Tak Thai som tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra startet. Etter at Thaksin ble avsatt i et militærkupp i 2006, erklærte en offentlig kommisjon at hans «krig mot narkotika», som startet i 2003, hadde tatt livet av ca. 2500 mennesker, hvorav 1400 angivelig ikke hadde noen tilknytning til narkotika.

 

Pheu Thai-lederen Cholnan Srikaew har lovet at «krigen» skal gjenopptas hvis partiet vinner neste års valg, men legger til at det skal legges vekt på forebygging og rehabilitering.

 

Samtidig har statsministeren i dag beordret at det skal installeres sikre dører og vinduer i barnehager. I tillegg planlegges det overvåkningskameraer og varslingssystemer, ifølge det statligs nyhetsbyrået NNT.

 

Mange tok det for gitt at gjerningsmannen på torsdag var dopet, men en obduksjonsrapport fant ifølge politiet ikke noe spor etter narkotiske stoffer. De har sagt at det skal lages en ny rapport basert på nye tester. Det var fire dager siden, men man har ennå ikke sett tegn til noen ny rapport.

 

Rikspolitisjef Pol. Gen. Damrongsak Kittiprapas sa at den tidligere politimannen Panya Kamrob «var stresset og hadde familieproblemer». Han la til at han «kunne ha brukt narkotika», selv om rapporten altså ikke fant noe spor etter stoffer.

 

Gjerningsmannen hadde en lovende politikarriere med raske opprykk i Bangkok før han kom tilbake til hjemprovinsen i fjor. Der ble han avskjediget som følge av at han skal ha blitt tatt med methamfetamin, som thaier kaller «yaba», og som nå har blitt veldig rimelig i innkjøp ifølge rapporter i media. 

 

Thailand har i stor grad vært forskånet for slike massakre. Her er det stort sett separatister og myndigheter som skyter, slik vi rapporterte tidligere i år. Det var imidlertid en tilsvarende hendelse i Korat i februar 2022 (link under).

 

LES: Drama i Korat: Drapsmannen er nå død. 30 mistet livet (9. februar 2020)

LES: Masseskytinger: Her er det stort sett separatister og myndigheter som skyter (30. juli 2022)

 

(© Thailands Tidende. 11. oktober  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)