[ annonse ]
Det var kø utenfor en filial av T. T. Currency Exchange i Pattaya i går. Denne filialen ville ikke veksle kroner. Det var kø utenfor en filial av T. T. Currency Exchange i Pattaya i går. Denne filialen ville ikke veksle kroner. Foto: Dag Ekeberg
10. juni 2023

Vanskelig å veksle kroner i Thailand nå – finansielle institusjoner skylder på hverandre

Skrevet av 
[ annonse ]

Enkelte vekslingskontorer har nå begynt å tilby 1:1 veksling mellom kroner og baht. Vi har kontaktet Norges Bank og Nordea. De sier at de ikke har gjort noen endringer.

 

Vekslingskontorer i flere land har sluttet å ta imot kroner – norske, svenske og danske. Det gjelder ifølge rapporter i hvert fall Thailand, Spania og Bulgaria. Sannsynligvis også andre land.

 

Nordmenn som ferierer ofte i Thailand, eller bor her hele eller deler av året, overfører penger via banksystemet, og det går som normalt. Men turister som kommer hit og forsøker å veksle til seg thailandsk baht via norske sedler, har problemer.

 

Vekslingskontorer har nektet å veksle kroner noen uker nå. Men i går da vi sjekket en filial av T. T. Currency Exchange i Pattaya, var det opplyst at de vekslet i forholdet 1:1. Det er en dårlig deal, siden kursen i dag ligger på 3,22 baht pr krone, ifølge Google. 

 

Vi ba om å få ta et bilde av listen som viste vekslingsforholdet 1:1, men fikk ikke lov til det.

[ annonser ]

 

Vi snakket med folk i en annen filial av T. T. Currency Exchange i Pattaya. Der ville de ikke ha kroner i det hele tatt. De opplyste at dette skyldtes at det skandinaviske bankvesenet ikke lenger kjøper kronesedler, ergo kan ikke vekslingskontorer veksle. 

 

T. T. Currency Exchange er en av de største aktørene når det gjelder veksling av utenlandsk valuta i Thailand. 

 

Dette virker på mange som en koordinert handling, siden det har skjedd for alle de tre skandinaviske landene.

 

Men Norges Bank opplyser til oss at de ikke har foretatt noen endringer. Vi spurte:

 

– Har det vært en endring i policy hos dere som gjør at thailandske bankinstitusjoner ikke lenger får vekslet inn norske kroner?

 

Presseansvarlig Bård Ove Molberg hos Norges Bank svarte:

 

– Se nyhetsmelding vi la ut på norske og engelsk. Vi har per nå ikke noe å tilføye utover dette.

 

I nyhetsmeldingen skriver Norges Bank blant annet:

 

– Situasjonen som har oppstått kommer ikke som et resultat av beslutninger eller handlinger fra Norges Bank. Sedler handles mellom kommersielle aktører på tvers av landegrensene, og det er banker i Norge som tar imot innskudd av kontanter.

 

Videre:

 

– Norges Bank jobber nå med å innhente mer informasjon. Inntil videre bør nordmenn som planlegger en reise til utlandet vurdere å veksle til seg valuta før avreise eller benytte kort eller andre elektroniske betalingsmidler under selve reisen.

 

Vi har kontaktet de to største finansielle institusjonene i Norge, DNB og Nordea, med spørsmål om dette. Nordea har svart. Når DNB svarer vil vi oppdatere artikkelen.

 

Vi spurte Nordea:

 

– Hva er årsaken til at dere nå ikke lenger kjøper norske sedler fra thailandske institusjoner? Har dere noen formening om hvorvidt dette vil bli permanent, eller om det er forbigående?'

 

Senior kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm i Nordea svarer:

 

– Vi er klar over at det sirkulerer informasjon om at vekslingskontorer i enkelte land ikke aksepterer norske kontanter. Vi vet ikke hva som ligger bak denne informasjonen, og det er ingen beslutninger tatt i Nordea angående veksling av norske kontanter.

 

Videre opplyser hun:

 

– Nordea veksler ellers penger fra utlandet så lenge det ikke er i strid med gjeldende lover og regler, for eksempel sanksjoner eller KYC (Know your customer)  Vi anbefaler alltid våre kunder å veksle før avreise eller bruke kortet sitt.

 

Hun henviser til en side med informasjon om reisevaluta.

 

Vi har også innhentet en kommentar fra professor Ola Honningdal Grytten ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole. Han sier:

 

 – Det virker merkelig at norske banker ikke skal kjøpe norske kroner. Tror heller det kan være at de vil handle i valutaer som stiger og ikke taper for så å ta ut en gevinst ved noe senere. Men jeg vet jo ikke.

 

(© Thailands Tidende. 10. juni 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)