[ annonse ]
Ankomst Norge 27. mai 2023. Ankomst Norge 27. mai 2023. Faksimile: TV2. Foto: Podcasten Avhørt
14. juni 2023

Advokat Elden, UiO-professor: – Bullman kan ikke utleveres til Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Interpol-etterlyste Roger Bullman landet på Gardermoen 27. mai. Hans advokat John Christian Elden sier kategorisk at Bullman ikke kan utleveres til Thailand. UiO-professor Benedikte Moltumyr Høgberg er enig.

 

Oppdatering (15. juni 2023): Vi har lagt til et avsnitt nederst i artikkelen om en kanadier som nettopp er blitt utlevert til Thailand for en drapssiktelse. For å vise at det forskjell på lovverket i ulike land. Red.

 

21. august 2019 drepte norske Roger Bullman (57) en 34-årig britisk mann av indisk herkomst på Centara Grand Hotell i Phuket. Det skjedde etter en krangel på hotellet sent på natta, og nordmannen innrømmer at han var full og oppførte seg provoserende. Han sier imidlertid at han ble stukket med kniv først og deretter handlet «på autopilot».

 

Nå har han vært i Norge drøyt to uker, og er pr i dag en fri mann. Han benyttet falsk pass og falsk identitet til å fly fra Vietnam via Paris til Norge. Dette er dokumentert via folkene bak podcasten Avhørt, som har fulgt saken hele tiden og var med på flukten.

 

Stein Morten Lier og Helge M. Moldver fra podcasten Avhørt sier til TV2 at alle involverte var bekymret grunnet at bildet i det falske passet ikke lignet mye på Bullman. De var gjennom mange passkontroller, både på tog og flyplasser i Vietnam, og på flyplassen i Paris. Men ingen stilte noen spørsmål og Bullman kunne altså lande på Gardermoen.

[ annonser ]

 

Men politiadvokat i Øst politidistrikt, Eirik Braathen opplyser til TV2 at politiet nå venter på en anmodning fra utlandet om hva som skal skje videre i saken.

 

Vi spurte Bullmans norske advokat, John Christian Elden fra advokatfirmaet Elden:

 

– Er du sikker på at Bullman ikke vil bli utlevert til Thailand?

 

– Utleveringsloven fra 1975 sier i § 2: Norsk statsborger kan ikke utleveres

 

Videre sier han:

 

– Det er kun for europeiske land det er unntak fra dette gjennom Schengen-samarbeidet. Men samtidig er Norge internasjonalt forpliktet til å følge opp saken og etterforske den, noe som også skjer. Dersom det skulle være grunnlag for tiltale, vil den bli behandlet i norske domstoler.

 

Vi har også spurt professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved det juridiske fakultetet hos Universitetet i Oslo om dette:

 

– Er saken så enkel som Bullmans advokat  John Christian Elden sier? Nemlig at norsk lov ikke tillater utlevering. Ergo kan man ikke se for seg et tilfelle hvor Bullman faktisk blir utlevert til Thailand?

 

Hun svarer:

 

– Norske statsborgere kan ikke utleveres til land utenfor EØS-området. Eventuelle straffesaker må reises i Norge.

 

TV2 og andre norske medier bruker ikke navnet til Bullman i artikkelen, men vi gjør det, fordi navnet har vært kjent lenge og er brukt i mange medier, deriblant svenske medier. Vi har også brukt navnet hans tidligere, i en gjennomgang fra 2021.

 

De som vil ha en gjennomgang av saken kan lese vår artikkel fra 2021, hvor vi blant annet går gjennom ulike måter man kan bruke for å krysse landegrenser ulovlig, inkludert hvordan flere velstående thaier har flyktet fra Thailand.

 

LES: På rømmen i Asia – føler seg lurt av mange inkludert norsk advokatfirma (1. april 2021)

 

Den norske ambassaden i Bangkok hjelper ikke folk som har problemer med rettsvesenet i Thailand med nødpass eller måte å komme til Norge på. Dette til tross for at FN har karakterisert forholdene i thailandske fengsler som uakseptable. Ifølge International Federation for Human Rights er forholdene umenneskelige og strider mot FN-konvensjoner.

 

Men med en gang man er på norsk jord, kan ikke norsk utenrikstjeneste være til hjelp for thailandske rettsmyndigheter, ifølge de uttalelsene vi har fått.

 

Vi har sett eksempel på dette tidligere i Thailand, da nordmannen Mack London flyktet fra en rettssak i Cha-am og havnet i Kambodsja. Han mistet passet sitt på vegen.

 

Han forsøkte å få utstedt nødpass, men det nektet den norske ambassaden i Bangkok, selv om Politidirektoratet i Norge var uenige med ambassaden. Ambassaden tilbød seg å hjelpe ham tilbake til Thailand for å melde seg for politiet.  Det var ikke aktuelt for London, som antok at han ikke ville få noen rettferdig dom i Thailand. Han døde i Kambodsja fem måneder etter at Thailands Tidende hadde intervjuet ham på telefon på hotellrommet i Kambodsja i november 2013.

 

LES: – Tapte 25 millioner baht i Cha-am (1. november 2013)

 

Oppdatering (15. juni 2023): Selv i Vesten er det forskjell på lovverket når det gjelder utlevering. En kanadisk borger ble 31. mai i år utlevert til Thailand, hvor han er drapssiktet for en hendelse i februar 2022. Tilfeldighetenes spill har gjort at dette også gjaldt et indisk offer, og også skjedde i Phuket. 

 

(© Thailands Tidende. 14. juni 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)