[ annonse ]
Thaibukta er gjenstand for forhandlinger. Thaibukta er gjenstand for forhandlinger. Ill: Google Maps
23. februar 2024

Thailand og Kambodsja forhandler om Thaibukta – andre land følger spent med

Skrevet av 
[ annonse ]

Dette kan bli en blåkopi for andre stater i regionen. Det er store olje- og gassreserver det er snakk om.

 

Det er uenighet om eierskap til territoriale områder over hele Sørøst-Asia, slik man hadde i tidligere tider i Nordsjøen og andre vestlige farvann. Men nabolandene Thailand og Kambodsja jobber nå med denne saken – som vil få store økonomiske konsekvenser for begge land.

 

Ny kambodsjansk statsminister, Hun Manet, som i fjor etterfulgte sin lenge regjerende far Hun Sen, var nettopp på et offisielt statsbesøk i Bangkok.

 

En viktig del av besøket var forhandlinger med thailandsk statsminister Srettha Thavisin om territoriale farvann, som har vist seg å inneholde store olje- og gassforekomster.

 

Det dreier seg nærmere bestemt om et 26 000 kvadratkilometer stort område i Thaibukta, anslått å inneholde store mengder med naturgass og oljeforekomster, ifølge en rapport i avisen Nikkei Asia. Anslag dreier seg om i størrelsesorden 300 millioner kubikkmeter med naturgass, i tillegg til oljereserver. 

[ annonser ]

 

Planen er en felles satsing på utvikling av disse ressursene. Statsminister Srettha uttalte:

 

– Vi ble enige om å diskutere videre en felles utforskning av hydrokarbonressursene i det overlappende området mellom de to landene.

 

Hvordan Thailand og Kambodsja løser dette territoriale problemet vil bli overvåket nøye av sørøstasiatiske naboer, som har overlappende krav med hverandre – ikke minst med Kina – i strategiske farvann.

 

Denne uka signerte de to landene fem avtaler, inkludert en avtale mellom Export-Import Bank of Thailand og Cambodian Chamber of Commerce om handel og investeringer.

 

Bilateral handel mellom de to landene lå på ca. åtte milliarder amerikanske dollar i 2023. Målet for 2025 er en økning til 15 milliarder.

 

I fjor var Thailand kun den niende største investor i Kambodsja, men var landets største kilde for turister.  

 

Hun Manet uttalte at han og Srettha diskuterte muligheten for å etablere spesielle økonomiske soner langs grenseområder for å fremme forsyningskjeder innen noen nøkkelindustrier, inkludert bilindustri, elektronikk og medisinsk utstyr.

 

De to landene lover å åpne nye diplomatiske stasjoner for å hjelpe turister og bedrifter. Et thailandsk generalkonsulat skal etter planen åpne i Siem Reap i år, mens Kambodsja skal gjøre det samme i Songkhla.

 

(© Thailands Tidende. 23. februar 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)