[ annonse ]
Det mangler ikke på søtsaker i Thailand. Det mangler ikke på søtsaker i Thailand. Illustrasjonsfoto: Needpix.com
1. mars 2024

Thaier spiser 40% mer sukker enn nordmenn

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaier spiser 35 kg sukker i gjennomsnitt pr år. Det er det dobbelte av WHOs anbefalinger. Skatt på sukkerholdige drikker har redusert inntaket noe.

 

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at voksne og barn bør redusere sukkerinntaket til mindre enn 10% av det totale energiinntaket. I gjennomsnitt tilsvarer dette omtrent 12 teskjeer (50 gram) sukker per dag for en voksen. Eller 18,3 kg pr år.

 

Dette inkluderer alt tilsatt sukker, så vel som naturlig forekommende sukker i honning, fruktjuicer, sirup og fruktjuicekonsentrater.

 

Thaiere spiser omtrent 23 teskjeer sukker per dag, ifølge tall fra Office of Cane and Sugar Board, som Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) la frem i Bangkok Post nylig. Dette tilsvarer 35 kg pr år.

 

Men det har vært verre. I 2017 var tallet oppe i 41 kg pr år. Da ble det innført skatt på sukkerinnhold i ulike mat- og drikkevarer, og konsumet gikk ned til 35 kg i 2021.

[ annonser ]

 

Sammenligner man med Norge, så er tallet der (fra 2022) på 25 kg pr år. Ti år tidligere (2012), så var tallet på 29 kg, ifølge tall fra Statista. I 1999 var tallet imidlertid helt oppe i 43,6 kg.

 

Assisterende adm. dir. i ThaiHealth Pairoj Saonuam sier at overdrevent sukkerforbruk er en av de største årsakene til hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft og diabetes blant thaier. Mesteparten av dette sukkeret kommer fra sukkerholdige drikker, sa han.

 

LES: Katrine fra «Kakekrigen»: – For mye sukker! (1. november 2014)

LES: Snacks gjør thailandske barn usunne (2. april 2012)

 

Pairoj la til at ThaiHealth har samarbeidet med andre organisasjoner, inkludert Finansdepartementet og Helsedepartementet, for å forbedre situasjonen ved å innkreve en sukkeravgift i henhold til avgiftsloven av 2017 på drikker som inneholder mye sukker.

 

Han sa at en avgift på sukkerholdige drikker har resultert i en økning på 35% i salget av alternative drikker med lavere sukkerinnhold.

 

Den endrede avgiftsstrukturen på drikkevarer trådte i kraft i 2017 og klassifiserte nivåer av sukkerinnhold i drikkevarer per 100 milliliter.

 

Under seks gram er avgiftsfritt, mens et sukkerinnhold på 6-8 g har blitt skattlagt med 30 satang per liter, 8-10 g skattlagt med én baht per liter, 10-14 g med tre baht pr liter og over 14 g med fem baht pr liter. 

 

(© Thailands Tidende. 1. mars 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)