[ annonse ]
Flyindustrien rammes Flyindustrien rammes Foto: Terje Engø
13. mars 2020

Virus: Karantene i Norge, ikke i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Alle som reiser fra Thailand til Norge havner nå i hjemmekarantene i 14 dager. Nordmenn og thaier som reiser til Thailand har pr i dag ingen karantene.

 

Norske myndigheter vedtok i går karantenebestemmelser for folk som ankommer Norge fra land utenfor Norden, for å redusere spredningen av Covid-19-viruset. Slik er bestemmelsen:

 

● Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene – uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar.

 

● Tiltaket gjelder til og med 26. mars 2020.

 

Vi har sett kommentatorer på Facebook i dag som sier at de vil utsette hjemreisen til Norge. De mener det er bedre å være fri i Thailand enn å være i karantene i Norge.

[ annonser ]

 

Ikke alle har muligheten til å utsette hjemreisen, men pensjonister og folk i frie yrker kan vurdere det. Da må de imidlertid sørge for at de har gyldig visum/oppholdstillatelse for videre opphold.

 

Både de som kommer uten visum og får 30 dagers opphold, og de som kommer med turistvisum, kan søke om 30 dagers utvidelse av oppholdet ved å henvende seg til et immigrasjonskontor.

 

Noe annet folk må ta med i beregningen, er tilgangen på flyruter. Mange flyavganger innstilles i disse dager. Norwegian har avlyst 4000 flyvninger, men mange av dem gjelder flyvninger til USA, som nå er stengt for reisende fra Schengenland.

 

Norwegian melder om kostnadsfri endring av billetter kjøpt i tidsrommet 6. mars til 22. mars

 

En fordel med Thailand kontra Norge nå er at viruset virker å spre seg mye saktere i Thailand. Thailand har nå 70 smittede, mens Norge har over det tidobbelte.

 

En årsak til dette er nok at coronaviruset ikke trives i varme temperaturer, og overlever ikke mange minuttene på varme flater i tropene. I kjølige land kan det overleve i flere døgn.

 

En annen årsak kan være at håndhilsing ikke er vanlig i Thailand.

 

Nordmenn som ankommer Thailand har ikke noe påbud om krarantene pr i dag.

 

Det er fire land som er klassifisert som høyrisikoland, og hvor det nå kreves legeattest før man kan få visum til Thailand. Folk fra disse landene skal også ha 14 dagers hjemmekarantene etter at de har ankommet Thailand. Det dreier seg om Kina (inkludert Hong Kong og Macau), Sør-Korea, Italia og Iran.

 

Nå som Norge er blant de land i verden med flest smittetilfeller pr innbygger, kan det ikke utelukkes at også Norge på et tidspunkt blir klassifisert av thailandske myndigheter som et høyrisikoland. I så fall kan det bli slutt på at man kan komme hit i 30 dager uten visum, og at man isteden må søke om visum på ambassaden i Oslo.

 

Det er nå også laget en app for å registrere informasjon fra reisende til Thailand. Det har vært varierende beskjeder angående denne appen, noen meldinger sier at det i første omgang er folk fra de fire høyrisikolandene som skal fylle ut ekstra informasjon, men det er også meldinger om at det vil bli obligatorisk for alle besøkende. De som ikke laster ned appen kan isteden fylle ut et skjema, hevdes det.

 

Telenor-eide Dtac har lovet å hjelpe myndighetene med å spore utlendinger i Thailand via sine simkort. 

 

Det blåser hardt på toppene i Thailand nå, og to sentrale personer i flyindustrien sa opp jobbene sine i går. Det gjelder sjefen for hovedflyplassen Suvarnabhumi, Sutheerawat Suwannawat, og daglig leder i Thai Airways, Sumeth Damrongchaitham. De skyldte på dårlig støtte fra regjeringen i arbeidet mot virussmitte.

 

I de to årene sjefen for Thai Airways har styrt, har selskapet gått 23 milliarder baht i tap. Det kan også være en medvirkende årsak.

 

Ellers har helseministeren for andre gang kommet med et utspill om vestlige folk («faranger») og deres manglende maskebruk. Han omtaler i lite pene ordelag det faktum at han så mange vestlige uten masker da han var på en tur til Chiang Mai. Han er tydeligvis ikke klar over at helsevesenet i mange vestlige land fraråder friske folk å bruke maske.

 

LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind»

LES. Minister skapte forvirring for turister fra ni land

 

Som et ledd i nedstegningen av Norge i to uker, er det også blitt forbudt å tilby massasje, noe som går ut over mange thaier som jobber i Norge.

 

Ifølge Helsedirektoratet:

Kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre, svømmehaller og virksomheter som tilbyr frisør, hudpleie, massasje, kroppspleie og tatovering forbys.

 

Her er en uttalelse fra Norsk Massasjeforening om saken.

(© Thailands Tidende. 13. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)