[ annonse ]
Appen AOT Airports skal etter hvert kunne brukes til rapportering, men kun om helsetilstanden ved ankomst. Det kommer en ny app for rapportering under oppholdet. Appen AOT Airports skal etter hvert kunne brukes til rapportering, men kun om helsetilstanden ved ankomst. Det kommer en ny app for rapportering under oppholdet. Faksimile: AOT Airports app
14. mars 2020

Må snart rapportere helsetilstand og bosted

Skrevet av 
[ annonse ]

Mange vestlige land, inkludert Norge, ble i går kveld klassifisert som «Områder med pågående lokal smitte» av Covid-19-viruset. Folk fra disse landene skal etter planen bli påkrevd å rapportere helsetilstand og bosted de første 14 dagene etter ankomst Thailand. Ved ankomsten skal også helseskjemaet T.8 fylles ut, selv om systemet ikke fungerer pr i dag.

 

Den nye listen over «Ongoing Local Transmission Areas» består av Danmark, Norge, Sverige, Nederland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Sveits, Spania og USA. I tillegg er visse byer i Japan inkludert.

 

Tiltakene for land på denne listen er hakket mildere enn for landene på listen over «Sykdomssoner» (Disease Infected Zones), tidligere kalt «Høyrisikoland», som fortsatt inkluderer de samme fire landene: Kina (inkl. Hong Kong og Macau), Sør-Korea, Italia og Iran. Folk fra disse landene er pålagt hjemmekarantene i oppholdets første 14 dager. De må også medbringe legeattest når de søker om visum til Thailand.

 

Grensen opplyses å være 1000 smittede for å havne på den mest alvorlige listen, men Sveits, Tyskland, Frankrike og USA har alle over 1000 smittede. Spania har over 5000, ifølge Wikipedia. Så grensene er tydeligvis flyttet.

 

LES: Virus: Karantene i Norge, ikke i Thailand

[ annonser ]

 

Myndighetene samarbeider med universitetet i Chiang Mai om å utvikle en app hvor folk kan registrere helse og bosted. Den er ennå ikke klar, så folk fra Norge og de andre landene på den nye listen kan ta det med ro inntil det kommer kunngjøringer om å laste ned appen. 

 

Den norske ambassaden rapporterte om de nye kravene i går kveld, men fortalte ikke at systemet for å melde seg ennå ikke var klart. Meldingen til ambassaden er delt over hundre ganger.

 

Når meldingssystemet tas i bruk, vil det være de som både har feber samt minst ett av symptomene på Covid-19-smitte som vil bli testet. Man skal måle kroppstemperatur to ganger daglig, opplyses det. Myndighetene skal sjekke at de har kontakten med deg og at du rapporterer.

 

Kostnader for testing og behandling av sykdom for utlendinger dekkes ikke av thailandske myndigheter. Selve testen koster i størrelsesorden 3.000–10.000 baht, avhengig av hvilket sykehus man testes på.

 

Det jobbes imidlertid med et «Rapic Medic Kit» som skal kunne teste og gi svar i løpet av 15 minutter. Prisen på dette vil bli ca. 1000 baht, ifølge myndighetene, og det skal være klart i begynnelsen av april.

 

Sykehus er nå beordret til å behandle eller videresende pasienter, og kan ikke avvise noen.

 

For øvrig meldes det om at enkelte thaier som er kommet hjem fra Norge, er blitt kontaktet av myndigheter på sine hjemsteder, og bedt om å ta hjemmekarantene. Lokale myndigheter i de ulike provinsene håndterer virusproblemene ulikt

 

Torsdag kom det en melding fra myndighetene om at alle tilreisende skulle fylle ut et skjema kalt T.8. Turistmyndighetene (TAT) skrev imidlertid i går at det kun var folk fra de fire høyrisikolandene som skulle fylle ut dette. Nok en gang er turistmyndighetene på kollisjonskurs med andre myndigheter.

 

Uansett virker ikke systemet for melding via T.8 særlig godt pr i dag, og reisende har ikke meldt om at rapporteringen er i gang ennå. En app kalt AOT Airports, som tidligere har vært brukt til å fylle ut bl.a. TM6 ved ankomst, skal kunne brukes til å fylle ut T.8. Pr i dag sender appen deg videre til en webside med skjemaet. Det skal også være mulig å levere dette skjemaet på papir på flyplassen, når og hvis rapporteringer trer i kraft.

 

Man skal oppgi navn, land, passnummer, telefon og e-post. Dataene vil ifølge myndighetene kun bli lagre i 14 dager.

 

Appen AOT Airports kan installeres herfra: App Store (Apple). Google Play (Android)

 

Appen AOT Airports er over fem år gammel. På tilbakemeldingene om appen er det flere som klager over dårlig brukervennlighet, at appen ber om for mye informasjon, og at det er tungvint å fylle inn data. Vi lastet ned appen, og sier oss enig med disse tilbakemeldingene. Det var uferdig innhold på appen, og ingen oppdatering om Covid-19, etter det vi kunne se.

 

Det rapporteres at myndighetene overfor thaier benytter appen SydeKick til å holde styr på de som returnerer til Thailand fra høyrisikoland. Appen har brukerinfo kun på thai.

 

Det har dukket opp et kart på internett som viser hvor smittetilfellene i Thailand er å finne. Dette kartet er blitt populært de siste timene, rapporteres det om, og de har måttet installere en ekstra server. Myndighetene har stilt seg bak dette kartet. Tilfellene er bekreftet. Det står kilde til rapporteringen, og det står oppgitt tilstanden til den smittede.

 

Aksjebørsen (SET) i Thailand faller sterkt. I går morges ble handelen på børsen stoppet i en halvtime fordi børsen hadde opplevd en nedgang på 10 prosent den dagen. Sist dette skjedde var under den økonomiske krisen i 2008. Da ble handelen stoppet på denne måten to ganger.

 

Sjømannskirken i Pattaya holder fortsatt åpent, melder NTB. De er eneste av organisasjonens 28 kirker som holder åpent nå i disse virustider.

(© Thailands Tidende. 14. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)