[ annonse ]
Kommentar: Store endringer på trappene… hvis det blir noe av Ill: TT
27. juni 2024

Kommentar: Store endringer på trappene… hvis det blir noe av

Skrevet av 
[ annonse ]

Visum, skatt, eiendom… Det kommer utspill på løpende bånd fra den ti måneder gamle regjeringen. Her ser vi på fem av de viktigste sakene.

 

Her er utspillene som ennå ikke er vedtatt:

- 60 dagers visumfritt opphold

- 180 dagers fornybart visum for digitale nomader

- Skattlegging av inntekter fastboende fører inn i Thailand

- 99-årige leieavtaler for land

- 75% av areal i en condobygning skal kunne eies av utlendinger

[ annonser ]

 

29. mai kom thailandsk UD (Department of Consular Affairs) med et utspill, med tilhørende grafikk på Facebook. Du ser deler av grafikken i bildet øverst i artikkelen.

 

Men de som sjekker facebooksiden til thailandsk UD nå vil ikke finne denne meldingen lenger. Den er fjernet. Men ikke før folk rakk å dele den på sosiale medier.

 

Meldingen lovet at 93 land, inkludert de nordiske, skulle få 60 dagers visumfritt opphold i Thailand, mot de nåværende 30 dagene. Dette er rapportert i en del medier som om det allerede er et faktum. Men det er altså ikke vedtatt og publisert i Royal Gazette, som er det endelige beviset på at det faktisk vil tre i kraft.

 

Samtidig ble det lansert et visum (Destination Thailand Visa – DTV) som skulle gjøre at digitale nomader og noen andre grupper kunne oppholde seg inntil ett år av gangen i Thailand. Prisen er 10 000 Baht pr halvår. 

 

Det sto presisert i meldingen fra thailandsk UD at dette ennå ikke var trådt i kraft, i påvente av juridisk klarsignal, men den presiseringen er det ikke alle som har fått med seg.

 

Og nå er altså meldingen fjernet. Vi tipper det skyldes at thaiambassader verden rundt er blitt nedrent av spørsmål om dette. 

 

En annen forklaring kan være at UD faktisk ikke er sikre på om dette kan gjennomføres i det hele tatt. Vi får anta at det har vært noen interessante møter mellom immigrasjonspolitiet og UD den siste tiden.

 

Både denne og den forrige regjeringen har jonglert med tidsrom for visumfritt opphold og Visa on Arrival for ulike land, så man skal ikke se bort fra at det faktisk vil komme en 60 dagers visumfri løsning.

 

Nomadevisumet er vi litt mer usikre på. Det manglet også mange detaljer i deklarasjonen som nå er slettet.

 

Poenget med DTV skal være å trekke til seg digitale nomader og andre som vil jobbe i Thailand på vegne av utenlandske kunder. Visumet skulle også kunne søkes av ektefeller og barn av disse digitale nomadene. De skrev at det også kan brukes av andre grupper, f.eks de som vil studere thailandsk kokkekunst og thaiboksing. 

 

Så gjenstår det å se hva kravene blir. Det er antydet 500 000 Baht på en bankkonto og en fast ansettelse i et utenlandsk firma.

 

Dette kan tyde på at thailandske myndigheter ennå ikke helt har forstått hva digitale nomader er. Mange av dem er ikke fast ansatt i et firma, men jobber frilans med oppdrag for ulike kunder. De er også gjerne unge mennesker, som kanskje ikke har en halv million baht stående noe sted.

 

Dette visumet likner litt på «Long Term Residence Program» (LTR) som ble introdusert 1. september 2022 (se link til artikkel under). Det har ikke blitt veldig populært grunnet de strenge kravene. Det er f.eks. krav om at firmaet man er ansatt i må ha eksistert i minst tre år og ha tjent minst 1,5 milliard kroner i disse årene!

 

Altså ikke noe rom for små, nystartede internettfirmaer. 

 

LES: Ti års visum en mulighet for litt velstående pensjonister fra i dag (1. september 2022)

 

Videre blir dette et spørsmål som ikke kun angår UD. Alle som skal jobbe i Thailand trenger en arbeidstillatelse (Work Permit), ifølge dagens lovverk. Hva satser regjeringen på å gjøre med den loven?

 

Her har vi den merkelige situasjonen at et utenriksdepartement – som normalt er noe av det mest omstendelige som finnes – har kommet med et utspill åpenbart uten å konsultere andre deler av byråkratiet.

 

Man må spørre seg om det i det hele tatt finnes en kommunikasjonsstrategi i denne regjeringen, basert på dette og andre utspill vi har sett. Eller dreier det seg om å sende opp prøveballonger for å se hvor stor motstanden er?

 

Mht. andre utspill, snakker vi da om beskatning og et par nye utspill innen eiendom, som vi nå skal se på:

 

Ny tolkning av skatteregler:

 

I fjor høst kom det en ny lovfortolkning om at all inntekt som føres inn i Thailand skal skattlegges. Opprinnelig gikk det rykter om at det også gjaldt sparepenger, men det viste seg å være feil, slik vi rapporterte i en kommentar (se link under).

 

Dette gjelder for utlendinger som bor her mer enn 180 dager pr år, og vi får stadig henvendelser om dette. Man vet hva loven sier, og at endringen fikk effekt 1. januar 2024. Men vi vet fortsatt ikke hvordan de ulike skattekontorene i landet vil håndtere dette i praksis.

 

LES: Kommentar: Skal fastboende være engstelige for nye skatteregler? (1. desember 2023)

 

Noen smarte sjeler i den nye regjeringen fant altså på at nå må man forhindre at velstående  thaier kan tjene penger på investeringer i utlandet uten å betale skatt – verken i utlandet eller i Thailand.

 

Men de rike har internasjonale investeringseksperter som hjelper dem å finne måter å unngå skatt på. De ligger godt i forkant av ulike lands myndigheter. Det er derfor isteden ordinære folk som rammes av slike utspill, f.eks. fastboende utlendinger i Thailand. 

 

Norge og Thailand har en skatteavtale seg imellom, med hovedmål å unngå dobbelt beskatning, så nordmenn som bor her mer enn halve året er dekket opp juridisk sett (Thailand har slike avtaler med ca. 60 land).

 

Men hvis på et tidspunkt skattemyndighetene begynner å kreve beviser for at det som innføres allerede er beskattet, blir det en papirmølle for nordmenn, og et stort apparat som skattevesenet i Thailand må sette i gang for å få kontroll på penger som føres in og hvorvidt folk har oppholdt seg her mer enn 180 dager i et gitt kalenderår.

 

Det gjenstår å se om thailandske skattemyndigheter i det hele tatt makter dette. Og om sentrale myndigheter kanskje heller finner ut at det ikke er så gunstig for landet å jage fastboende utlendinger på dør med et slikt dokumentvelde. 

 

Det er først over nyttår, når skatten for 2024 skal beregnes, at man vil begynne å se hvordan ulike skattetkontorer konkret behandler denne nye lovtolkningen. Og basert på vår erfaring med lokale skattemyndigheter her, er man ikke garantert at dette blir tolket og behandlet likt fra sted til sted. 

 

Så har vi eiendom...

 

...hvor statsministeren selv er ekspert, som milliardær etter en karriere i den store utbyggeren Sansiri.

 

Det kom nettopp et utspill i forrige uke. Det rapporteres som om det i praksis er vedtatt, men det er ikke så enkelt. Og regjeringen ba faktisk kun om en redegjørelse om disse to punktene lot seg gjennomføre:

 

1. Øke tidsrom for leie av land fra maksimalt 30 år til maksimalt 99 år.

2. Gjøre det mulig for utlendinger å eie 75 prosent av boarealet i condobygg, mot 49 prosent pr i dag.

 

Disse to punktene vil utvilsomt være gunstig for eiendomsbransjen i Thailand. Ifølge spekulasjoner i enkelte aviser vil banker kunne gi lån med sikkerhet i en 99-årig leieavtale. Noe de i dag ikke gjør når leieavtalen gjelder kun i 30 år.

 

Men uansett hvordan man snur og vender på det, så er det en bedre investering å eie enn å leie. Og ettersom årene går og det blir færre år igjen av de 99 årene, så går verdien ned. De som tenker på sine arvtakere må ta dette med i beregningen.

 

Men så har Thailand noen ultrakonservative krefter som virker å ha mye makt i landet. De vil ikke sitte stille og se på at utlendinger kan kontrollere land i 99 år. De vil ikke «selge hjemlandet!» Dette til tross for at mange av dem også har store midler plassert i eiendom. Dette blir en kamp før det eventuelt kan gjennomføres.

 

Land som i dag har en slik 99-årig leiemulighet inkluderer Malaysia og Singapore.

 

Så vet man at det står mange tomme condoleiligheter rundt omkring i landet. På turiststeder er gjerne 49 prosent av boarealet solgt til utlendinger, mens de resterende 51 prosent kan være vanskeligere å få solgt.

 

Enkelte kjøpere har opprettet thailandske firma for å eie leiligheter blant disse 51 prosentene. 

 

Ifølge avisen Khaosod English vurderes det om delen av boarealet som ligger mellom 49 prosent og 75 prosent skal ha restriksjoner på stemmerett i borettslaget. Regjeringen tror åpenbart at dette vil forhindre utenlandsk kontroll. Når de ser litt nærmere på regnestykket vil de finne ut at det er feil. 

 

På et tidspunkt kan nok dette bli tilfelle. Men ikke uten kamp på dette området heller. 

 

Vi følger med på alle disse nye forslagene, og holder dere oppdatert. Om ikke før, når ting faktisk er vedtatt!

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 27. juni 2024

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)