[ annonse ]
Theresa Chi Theresa Chi Foto: Privat
1. oktober 2018

De gjør noe med løshundproblemet

Skrevet av 
[ annonse ]

Theresa Chi fra Gøteborg startet i 2013 Dog Rescue Thailand i Rayong. De adopterer bort hunder rundt om i hele verden, og søker nå folk som kan ta med en hund på flyet, samt folk som vil jobbe som frivillige på senteret. De ønsker også donasjoner.

 

– Vi ser på hjemmesiden at dere stort sett er svensker som styrer dette?

– Vi er tre svenske damer som styrer dette prosjektet, som ligger i Chakadone mellom Laem Mae Phim og Klaeng, svarer Theresa Chi (65). Hun har kinesisk herkomst, men har bodd i Sverige siden 1973. Hun forteller:

– Det hele startet med meg, da jeg bodde i Thailand. Jeg så de elendige forholdene løshundene hadde, og jeg begynte å mate dem og gi dem medisinsk hjelp. Det endte opp med at jeg tok meg av stadig flere hunder.

Chi sier at det var årsaken til at den veldedige organisasjonen Dog Rescue Thailand ble startet. Det skjedde i 2013. Alle utlendinger jobber der på frivillig basis. Kun de thailandske ansatte har lønn.

 

Sterilisering

– Vårt mål er å redusere antall hunder i området via sterilisering. Vi har steriliseringskampanjer minst tre ganger om året.

[ annonser ]

Hun forteller at dette skjer etter TNR-metoden, som står for «Trap, Neuter, Release», altså at man fanger dyrene, steriliserer dem, og deretter slipper dem løs igjen.

De har ca. 150 hunder i alle aldre på senteret:

– Hundene vi har på senteret er i hovedsak hunder som er skadet og trenger ettersyn av veterinær, samt valper som er blitt forlatt på gata og ikke kan overleve på egen hånd.

De har ikke kapasitet til å ta inn vanlige løshunder, men de reiser rundt og mater disse langs vegene i Mae Phim, Ao Kai og Laem Son.

 

Lever av pengegaver

– Vi forsøker å ha samarbeid med lokale thaier, men de har ingen penger de kan hjelpe oss med. Derfor lever vi av pengegaver fra utlandet, og folk kan se nøyaktig hva pengene går til via vår hjemmeside. 

Hun sier at de trenger å ansette en egen veterinær. Likeledes trenger de en bil. For tiden brukes en moped med sidevogn til å frakte hundene og reise ut for å mate løshunder.

 

Adopsjon

– Hvordan går det med å få adoptert hundene ut i den store verden?

– Vi har økt antall adopsjoner de siste to årene. Det har mye å gjøre med at folk besøker senteret og faller for en av våre hunder.

– Er det vanskelig å adoptere?

– Vi kjenner godt til prosessen, som inkluderer veterinærsertifikater og vaksiner. En adopsjon til Europa tar 4–5 måneder, fordi hunden må vente i minste tre måneder etter den har tatt en titer-test (test som måler antistoffer i blodet, red. anm).

Chi forteller at til USA og Canada er ventetiden kun én måned.

 

Ta med deg en hund!

– Vårt største problem er å finne en person til å være ledsager til hunden når den er klar til å fly, sier Chi. Hun påpeker at senteret ordner alle praktiske detaljer, slik at passasjeren kun møter opp på flyplassen og signerer for et ekstra stygge bagasje – en hund. Etter flyturen får de gleden av å overlate hunden til den nye vertsfamilien.

– Hvilke land rundt om i verden har adoptert deres hunder?

– Vi har sendt hunder til Sverige, Norge, Danmark og Finland. Også til Tyskland, Frankrike, Storbritannia, USA og Canada. Vi har også adoptert noen innad i Thailand. 

 

Ønsker flere frivillige

– Er det mange som er interessert i å jobbe frivillig hos dere? Mest fra Skandinavia, eller fra hele verden?

– Vi har frivillige fra hele verden, selv om de fleste er fra Europa.

Chi sier at belegget av frivillige varierer. Det er hovedsakelig i høysesongen det kommer frivillig for å jobbe der.

– Vi kunne ønske oss flere frivillige, avslutter Chi, og gjerne noen med veterinærerfaring.

--------------------------------------

 

FAKTA: Theresa Chi og DRT:

* 65 år gammel og pensjonist. Kom til Sverige fra Kina som 20-åring i 1973. Grunnla Dog Rescue Thailand (DRT) i Rayong i 2013.

* Bodde i Mae Phim i årene 2009–2011 og begynte å mate løshunder i området. Mange av dem var aggressive, fordi det var stor utbygging der på den tiden, og skogområder ble hugget.

* I 2011 hadde hun tatt til seg hele 80 løshunder. Hun måtte tilbake til Sverige, så hun leide en person til å mate hundene.

* Hun kom tilbake i 2012, og så at hundenes innhegning ikke var god nok, blant annet var det  ingen skygge for sola.

* Hun fikk med seg andre svensker og startet Dog Rescue Thailand i 2013, siden kostnadene ble for høye for Chi å takle alene.

* De leide et landområde ved Mae Phim, men i 2016 ville eieren selge det til dem for en høy pris. Så i 2017 flyttet senteret til et landområde lenger inn i landet, som Chi kjøpte av egne midler.

----------------------------------------

 

FAKTA: Råd om løshunder

* Forhold deg rolig og unngå øyekontakt. Ved å se direkte på en hund utfordrer du den.

* Ikke veiv med armene men hold armene foldet over brystet. Raske armbevegelser vil stresse hunden ytterligere.

* Når du går, jogger, sykler eller kjører motorsykkel, reduser hastigheten. Hvis du øker hastigheten er det større sannsynlighet for at hunden løper etter og biter.

* Les kroppsspråket til hunder. Hvis de bjeffer med halen hengende ned, betyr det at de er like engstelige som du er. Da kan du for eksempel krysse gaten for å unngå problemer.

* Hvis hunder kommer mot deg, forhold deg rolig og gå sakte. Det kan være smart å ha med seg en vannflaske. Hvis du møter aggressive dyr, så åpne flasken og kast vann mot dem. Er det mange, så kast hele flasken, ikke på hundene, men foran dem.

(råd fra Theresa Chi)

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)