[ annonse ]
Fra et raid spesielt rettet mot mørkhudede i Bangkok, ledet av ny sjef for immigrasjonsvesenet, Surachet Hakpan. Fra et raid spesielt rettet mot mørkhudede i Bangkok, ledet av ny sjef for immigrasjonsvesenet, Surachet Hakpan. Faksimile: Khaosod English
1. november 2018

Viktig politireform underveis

Skrevet av 
[ annonse ]

Det skjer ting med politiet i Thailand. Det skal snart bli gratis advokathjelp for folk som er anholdt av politiet – i første omgang på de største politistasjonene. Og det skal ifølge juntaen bli slutt på å henge ut mistenkte forbrytere i pressen med navn og bilde.

 

Fire betydelige endringer i hvordan politiet skal utføre sitt arbeid ble kunngjort av juntaens «Justice Reform Committee» 9. oktober. De ble annonsert av Pol. Lt-General Amnuay Nimmano.

Den første endringer er allerede innført, og går på at man nå kan anmelde et forhold til politiet på en hvilken som helst politistasjon i landet – ikke bare på stasjonen som har ansvaret for området hvor forholdet skal ha skjedd.

 

Gratis advokathjelp

Det er tre andre endringer som er vedtatt og venter på implementering. Den ene er at det skal bli mulig å få gratis advokathjelp på politistasjoner. Ifølge avisa The Nation testes programmet i starten ut på 150 stasjoner i større byer. De største politistasjonene – de med over 2000 saker pr år – vil ha gratis advokathjelp tilgjengelig døgnet rundt. Det er advokatforeningen (Lawyers’ Council of Thailand) som stiller med advokater.

 

Slutt på pressekonferanser

[ annonser ]

Den tredje endringen er at det skal bli slutt på at politiet arrangerer pressekonferanser hvor mistenkte forbrytere blir paradert foran pressen og må svare på spørsmål. Dette forholdet har Thailand blitt kritisert for lenge. Arresterte som ikke har hatt noen kontakt med advokater, blir tvunget til å stå frem og tilstå en forbrytelse for hele verden, med navn og bildet i avisa dagen etter. De lokkes med halvert strafferamme hvis de tilstår. Dette strider mot viktige rettsprinsipper i mange andre land.

Et  unntak fra den nye regelen er hvis det antas å være en fordel for samfunnet generelt at identiteten til mistenkte forbrytere blir gjort kjent.

 

Elektroniske fotlenker

Sist men ikke minst skal det nå tas i bruk elektroniske fotlenker. Det gjøres for å korte ned på tiden man blir sittende i varetekt, og skal gjelde for folk som er mistenkt for mindre alvorlige forbrytelser.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)