[ annonse ]
Sparebank1 skapte mye engstelse blant nordmenn i utlandet. Sparebank1 skapte mye engstelse blant nordmenn i utlandet.
22. januar 2019

Sparebank1 godtar nå passkopi pr brev

Skrevet av 
[ annonse ]

Da Adresseavisen 17. januar rapporterte at Sparebank1 ville sperre bankID-en til alle som ikke kunne legitimere seg i banken med pass, ble det ramaskrik, spesielt blant nordmenn som bor i utlandet.

 

OPPDATERING: (7. april 2019): De 14 Sparebank 1-bankene har ikke felles policy på dette området. Minst en av dem, SpareBank 1 SR-Bank, forlanger fortsatt oppmøte i banken med pass. Les mer om det i vår artikkel.

 

SISTE (24. januar 2019): Sparebank 1 Østlandet opplyser nå til vår leser at de har funnet en enklere måte for nordmenn i utlandet å bekrefte passet på: "Du kan ta bilde av/scanne passet ditt og sende til oss som en PDF-fil via nettbanken din", skriver de. Så altså er det ikke behov for notarius publicus lenger.

 

Den første meldingen fra NTB gikk ut på at alle banker ville forlange dette, og at det ville ramme hundretusener av nordmenn, som måtte troppe opp i banken og vise frem passet sitt grunnet nye regler fra myndighetene. Dette ble rapportert i mange medier.

 

Rett før midnatt norsk tid den 18. januar kom NRK med følgende artikkel: «Full forvirring om pass og BankID», hvor det kom en oppklaring fra informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Noreg, som sa at det kun ville gjelde et fåtall kunder.

[ annonser ]

 

Det ble også klart at norske myndigheters nye regler ikke nevner noe om pass. Det de forlanger er at banker skal vite hvem kundene sine er.

 

Mange norske banker måtte rykke ut og dementere ryktene, etter telefonstorm fra kunder, men Sparebank1 (bestående av 14 ulike banker) har ikke gått tilbake på sitt vedtak, og ønsker fortsatt å se passene til sine kunder.

 

De har nå imidlertid gjort et unntak for nordmenn i utlandet.

 

En av våre lesere tok opp saken med sin bank, og har fått som svar at det holder om han sender en passkopi i posten til banken. Kopien må imidlertid ha påskrift av en notarius publicus, alternativt fra norsk ambassade eller konsulat.

 

Vår leser, som ønsker å være anonym, antok først at han måtte ta en dyr tur tilbake til Norge for å kunne fortsette å bruke bankkontoen sin.

 

Han sier:

 

– Krever Sparebank1 fortsatt at jeg må - igjen - legitimere meg etter godt over 20 år som kunde i banken?

 

Slik startet brevet hans til bankfilialen:

 

Først, banken har for lengst mottatt min legitimasjon. Allerede den gang jeg ble kunde, tilbake på 90-tallet i forrige århundre. Hver gang jeg mottar nytt bankkort ser jeg det samme bilde av meg selv på baksiden, endog 2 av samme. Ett lite og ett stort. Jeg må jo nødvendigvis ha vært i banken den gangen jeg fikk det første kortet MED ID. Vennligst sjekk arkivet en gang til.

 

Han fikk altså som svar at han kunne bruke brevpost, så lenge han kan finne en notaricus publicus som kan garantere for hans underskrift.

 (© Thailands Tidende 22. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)