[ annonse ]
Oskar Jørgensen tar vare på sine makulerte pass. Det kom godt med i saken mot Politidirektoratet. Oskar Jørgensen tar vare på sine makulerte pass. Det kom godt med i saken mot Politidirektoratet. Foto: Privat
26. februar 2020

– Norske myndigheter har ikke kontroll over norske pass

Skrevet av 
[ annonse ]

Norske politimyndigheter ville ikke gi Oskar Jørgensen et nytt ordinært pass. De mente han hadde rotet bort tre pass allerede. Men faktum er at to av passene var makulert på forskriftsmessig måte. Jørgensen stiller spørsmål ved kontrollen av norske pass. Politiet svarer at det finnes et passregister.

 

Oskar Jørgensen (73) driver rehabiliteringsstedet Baan Sabaijai i Nakhon Phanom, og reiser ellers mye rundt i verden. Han har fått utstedt mange nye pass, men i fjor høst sa politiet i Stokke i Vestfold stopp. Han fikk kun et pass med gyldighet tre år, mot normalt ti.

 

Jørgensen er ikke spesielt fornøyd med saksbehandleren, som han mener ikke forsto godt nok norsk:

 

– Saksbehandler hevdet at dette passet var tapt, selv on jeg sto med det i hånden.

 

Jørgensen oppbevarer alle sine gamle pass i en safe. Han har derfor beviser for at de er makulert. Noen er gjennomhullet med hullemaskin, mens andre har fått klippet av et hjørne.

[ annonser ]

 

Jørgensen tok kontakt med den norske ambassaden i Bangkok for å få ryddet opp i saken. Ved første henvendelse fikk han ikke noe gjennomslag for sine argumenter, men i går fikk han en ny e-post derfra, hvor han ble invitert til å møte opp med passene, eventuelt sende dem i posten.

 

– Det er meget beklagelig at det norske politiet og passkontroll overhode ikke har kontroll med at reglene følges når pass leveres, sier Jørgensen. De burde ifølge ham registrere tid, sted og saksbehandler for makuleringen.

 

Han sitter med åtte makulerte pass i safen. Kun én gang er passet hans blitt borte, og det var da han var utsatt for tyveri i en gågate i Israel i 2017.

 

Makulerte pass

Oskar Jørgensen tar vare på alle sine makluerte pass. Det eldste er 17 år gammelt. (Foto: Privat)

 

Andre ganger har han måttet bytte fordi passet har vært fullt eller har hatt skade. Siste gang var det thailandske myndigheter som ba ham bytte:

 

– Passkontrollen i Bangkok krevde at jeg skaffet meg et nytt pass da det gamle hadde fått et rift i den ene arket.

 

Det var 29. august 2019 at Jørgensen fikk utstedt passet med redusert gyldighetstid på tre år. Han klagde til Politidirektoratet, og fikk 29. januar i år svar at årsaken var at han hadde «meldt tre pass tapt uten tilfredsstillende forklaring», ifølge tilsvaret.

 

Men to av disse tre passene har altså norske myndigheter selv makulert, så noe har tydeligvis gått feil i politiets rutiner.

 

Seniorrådgiver Unni Norum i Politifagavdelingen/ID-seksjonen i Politidirektoratet opplyser at Norge har et passregister:

 

– Opplysninger om utstedte pass registreres i passregisteret. Når passet innleveres til passmyndigheten ved søknad om nytt pass, blir det tidligere passet fysisk makulert i tillegg til at det registreres som makulert i passregisteret. Opplysninger om pass som er meldt tapt eller stjålet registreres også i passregisteret.

 

Passregisteret står omtalt i passforskriften, som trådde i kraft 1. januar 2000.

 

Norum sier at dersom noen mener at passmyndigheten har gjort en feil, må vedkommende ta kontakte med det aktuelle politidistrikt eller ambassade.

 

– Er det noen grense for hvor ofte en norsk statsborger kan få utstedt et nytt pass?

– Dersom alle viseringssidene er benyttet til stemplinger og visum, vil innehaver ha behov for å søke om et nytt pass før gyldighetstiden for eksisterende pass er utløpt. Det er ingen begrensninger i hvor hyppig det kan søkes om nytt pass.

 

Hun legger til:

– Søkeren plikter å innlevere tidligere pass for makulering før nytt pass mottas. Det er ikke mulig å ha flere gyldige pass samtidig med mindre vilkårene for å inneha ekstrapass er dokumentert. Ekstrapass har gyldighetstid for den tid behovet er dokumentert, men ikke lengre enn to år.

 

LES: Vil nekte pass til alle prøveløslatte

LES: – Pass bør inndras

 

Jørgensen har luftet disse tingene på den private facebookgruppen Norsk Thailand Forum. Der har flere av medlemmene fortalt om problemer med pass og norske myndigheter.

 

Et medlem fortalte om en tur til ambassaden i Bangkok for å bytte inn et nødpass og få ordinært pass. Hjemme igjen i Norge fikk medlemmet beskjed om at nødpasset var registrert som mistet. Ambassaden hadde ikke rapportert at det var makulert.

 

Et annet problem er hvis man ikke får beholde sine gamle, makulerte pass.

 

Flere steder på nettet er det nordmenn som opplyser at de ikke har fått beholde de gamle passene sine etter at de er makulert på politistasjonen. Andre sier at de har fått tilbud om å beholde passene.

 

Dette tyder på at det er forskjellig praksis på ulike politikamre. For de som bor i Thailand er det viktig å beholde gamle pass. Nye pass som utstedes har nemlig annet passnummer enn det gamle passet. Dette fører til problemer når du skal legitimere deg f.eks. i banken din for å få ny bankbok, eller hos biltilsynet for å fornye førerkort. I begge tilfeller må både gammelt og nytt pass medbringes.

 

LES: Fornying av pass skaper problemer

 

Det norske passregisterets informasjon deles med myndigheter i andre land. Mange har gått i en spesiell felle: De finner ikke igjen sine pass når de skal på ferie i utlandet, og ber derfor om å få utstedt nødpass. Når de senere finner igjen det ordinære passet, oppdager de at dette ikke er gyldig. Det oppdages gjerne først når man står på flyplassen klar til neste tur.

 

De som har fått utstedt nye pass eller nødpass, skal altså vite at det gamle passet ikke er gyldig, og det er ingen måte å få gjort det gyldig på. Avisen Din Side har meldt om at mange går i den fella.

(© Thailands Tidende. 26. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)