[ annonse ]
Teknologi for ansiktsgjenkjenning kan redusere køene. Teknologi for ansiktsgjenkjenning kan redusere køene. Foto: Mike MacKenzie, www.vpnsrus.com
23. oktober 2019

Planlegger innsjekking på flyplass via gjenkjenning av ansikt

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene vil at fem av de travleste regionale flyplassene i Thailand skal få innsjekking via ansiktsgjenkjenning – både for thaier og utlendinger. Thai AirAsia har også søkt om å få benytte dette systemet på sine flygninger.

 

Krabi, Surat Thani, Udon Thani, Ubon Ratchathani og Khon Kaen er såkalte Smarte flyplasser i myndighetenes «Thailand 4.0»-prosjekt, og det er nå nedsatt en komite for å gjennomføre ansiktsgjenkjenning ved innsjekking.

 

Visetransportminister  Thaworn Senneam sier at det vil gjelde både thaier og utlendinger, og vil gjøre slutt på køene på disse flyplassene. Politiet er involvert i innføringen av systemet, og en viktig brikke blir å synkronisere databasene til de ulike offentlige etatene.

 

Man skal få sitt ansikt scannet ved innsjekkingsskranken, og deretter trenger man ikke tenke på billetter eller pass når man skal videre i prosessen og etter hvert gå ombord i flyet.

 

Tidligere denne måneden ble det klart at Thai AirAsia hadde søkt myndighetene om å få benytte sitt eget system til innsjekking via ansiktsgjenkjenning. 

[ annonser ]

 

En komite ledet av Somkiat Maneesathit, viseadministrerende direktør for Department of Airports, lover å ha et svar til lavprisselskapet senest 15. november. 

 

Komiteen vil vurdere personvernet til den enkelte ved bruk av dette systemet, og om det er innenfor eksisterende lovverk i Thailand. Hvis det blir godkjent blir det først innført i Nakhon Phanom, Nan, Buri Ram og Roi Et, opplyser en representant for Thai AirAsia til Bangkok Post.

 

Biometri benyttes allerede på hovedflyplassen i form av «automatiske kanaler». Disse er i bruk i dag for folk fra Singapore og Kina inkludert Hong Kong. De tar bilder og skanner fingeravtrykk.  Det er planer om å installere flere slike kanaler

 

Innsjekking

Kinesere sjekker inn automatisk ved hovedflyplassen. (faksimile: Bangkok Post)

 

I mai i år ble en ettersøkt person arrestert på Suvarnabhumi som følge av at ansiktet hans ble gjenkjent av det biometriske systemet, ifølge en artikkel hos Thaivisa. Så spørsmålet er om Thailand har hatt ansiktsgjenkjenning lenge, men kalt det noe annet, eller om arrestasjonen i mai ble gjort ved manuell sammenligning av bilder.

 

Ansiktsgjenkjenning ved flyplasser er ikke noe nytt. Australia har vært et foregangsland, og har hatt systemer siden 2007. De bruker kun 24 sekunder pr person i rushtiden. På Heathrow i London skal disse systemene ha vært i bruk i 8–9 år allerede, ifølge CNN.

 

Oslo Lufthavn har også hatt systemer for ansiktsgjenkjenningi flere år. I 2016 ble det meldt at systemene kun fungere for nordiske borgere og folk fra Storbritannia. Vi har ikke klart å finne noen nyere informasjon om dette.

 

Allerede i 2001 meldte den norske nettavisen Digi.no at systemer for ansiktsgjenkjenning seiler opp som et av hovedkravene når flyplasser skal skjerpe sikkerheten mot kapring og annen terrorisme.

(© Thailands Tidende. 23. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)