[ annonse ]
Myndighetene forventer 400.000 elbiler solgt i 2028. Myndighetene forventer 400.000 elbiler solgt i 2028. Illustrasjonsfoto: Pixabay
6. januar 2020

Forventer fart i elbilmarkedet – norske krefter vil hjelpe

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene forventer en sterk økning i salget av elbiler, men vil foreløpig ikke gjøre noe med det høye avgiftsnivået. Oslo kommune vil hjelpe Thailand. Det vil også den populære Youtuberen «Tesla-Bjørn», som er født i Thailand.

 

Thailand er den 12. største bilprodusenten i verden. Omlag halvparten av de ca. to millioner biler som ferdigstilles her hvert år blir eksportert, resten havner på hjemmemarkedet. Thaier kjører i overveiende grad biler som er produsert i Thailand, grunnet den høye importavgiften på biler.

 

Som stor bilprodusent, kunne man kanskje tenke seg at landet ville ligge i forkant av utviklingen når det gjelder ny bilteknologi, men det stemmer ikke, i hvert fall ikke når det gjelder elbiler.

 

Thaiene er veldig tradisjonelle i sine bilkjøp, det er de samme modellene som går igjen på markedet. Nærmere 25 prosent av bilparken dreier seg om pickups fra Toyota. Og det er heller ikke stort utvalg hos de fleste forhandlere, stort sett kun standardmodeller.

 

Det produseres noen hybridmodeller her – med både bensin og strøm som energikilde. Toyota Camry, Honda Accord og Nissan X-Trail hybridbiler har vært produsert i Thailand siden 2009. Andre har kommet til.

[ annonser ]

 

Rene elbiler for det lokale thailandske markedet finnes ikke pr i dag, selv om flere produsenter skumler med planer. Ifølge KPMG er det registrert 84.236 hybridbiler i Thailand, men kun 63 rene elbiler.

 

En viktig årsak til at det er veldig få elbiler på vegene i Thailand, er den høye importavgiften på biler. Kun de velstående kan vurdere å kjøpe biler som ikke er produsert i Thailand. Regjeringen har ikke signalisert noen form for redusert importavgift for elbiler, slik mange vestlige land gjør.

 

En annen årsak er at thaiene ikke har vist stor interesse for elbiler hittil. Mangel på ladestasjoner er naturlig nok også en viktig årsak, men det henger sammen med etterspørselen etter disse bilene.

 

Det er pr i dag hele 19 bilprodusenter å finne i Thailand, og alle ønsker en del av kaka når Thailand på et tidspunkt vil oppleve stor interesse for elbiler, slik de fleste produsenter tipper vil skje om ikke lenge.

 

Energidepartementet estimerer at salget av elbiler vil øke fra kun 9000 i 2018 til over 400.000 i 2028. De antar videre at det vil bli solgt 1,2 millioner elbiler i 2036. På det tidspunktet vil det være 690 ladestasjoner rundt om i landet, estimerer de. Til sammenligning er det ca. 25.000 bensinstasjoner totalt sett i landet.

 

Oljeselskapet Bangchak opplyste i forrige uke at de ønsker å installere ladestasjoner på 62 bensinstasjoner. Det nasjonale elverket er i ferd med å studere stasjonene, for et eventuelt samarbeid.

 

I august 2018 meldte Thailands Tidende at det var satt i gang et samarbeid mellom Norge og Thailand når det gjaldt elbil. Det var i samarbeid med prosjektet Phuket Smart City, og turistøya fikk besøk av en norsk delegasjon som skulle informere om ståa i Norge, hvor elbilmarkedet har kommet langt.

 

LES: Thai-norsk samarbeid på elbil

 

Vi sjekket forholdene rundt dette samarbeidet i dag, og fant at det ikke var utviklet videre. 

 

Sture Portvik, som er elbilansvarlig i Bymiljøetaten i Oslo kommune, var med på delegasjonen til Phuket i 2018. Han forteller:

 

– På grunn av stor pågang i forbindelse med det Europeiske Miljøbyåret 2019, med over 115 internasjonale pressebesøk og delegasjoner i Oslo, har vi ikke hatt kapasitet til å bistå våre thailandske venner i 2019.

 

Sture Portvik

Elbilansvarlig i Oslo kommune, Sture Portvik. (Foto: Privat)

 

Portvik opplyser imidlertid at de var i dialog med Den thailandske ambassaden i Oslo i 2019. Ambassadør Prasittiporn Wetprasit, som nå har avsluttet sin periode i Norge, var en av de som dro til Phuket i 2018.

 

 

– Vi har imidlertid vært i kontakt med Elbilforeningen og relevante norske bedrifter som i utgangspunktet er positive til et samarbeid med thailandske myndigheter. Jeg ser derfor ikke bort i fra et utvidet samarbeid neste år, f.eks.  i regi av Norsk Elbilforening og relevant private ladeoperatører, sier Portvik.

 

En ekspert på elbil, med 169.000 følgere på sin Youtube-kanal, er opprinnelig thai, men har bodd i Norge siden han var fire år gammel. Vi snakker om «Tesla-Bjørn» – Bjørn Nyland (39). Han var også intervjuet i vår artikkel fra 2018 

 

Bjørn og Ammery Nyland

«Tesla-Bjørn», Bjørn Nyland med kone Ammery, begge opprinnelig fra Chiang Mai. (Foto: Helge Heyerdahl)

 

I 2016 kunne vi melde at Nyland satte ny verdensrekord for elbil med 729 km på én lading med sin Tesla P85D. Den rekorden er senere slått.

 

LES: Thaier i Norge: YouTube-hit og verdensrekordholder

 

Han har begynt å tilbringe mer tid i Thailand, og håper å overbevise thaiene om at elbil er vegen å gå. Det gikk noen rykter om at han var flyttet til Thailand, men det kunne han avkrefte

 

Han eier en MG ZS EV i Thailand, og forteller om problemene med elbil og mangel på ladestasjoner i Thailand. Han sier imidlertid at potensialet er stort, og den generelle kvaliteten på elforsyningen er god.

(© Thailands Tidende. 6. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)