[ annonse ]
De nye søppelbilene i Pattaya velger oppsikt med stilige farger, uniformer og musikk. De nye søppelbilene i Pattaya velger oppsikt med stilige farger, uniformer og musikk. Foto: Dag A. Ekeberg
16. januar 2020

Søppel i Pattaya: Nye biler gjør bedre jobb, «søppelveger» ryddes

Skrevet av 
[ annonse ]

De nye søppelbilene med musikk og personell i blå uniformer gjør en god jobb og ligger an til å få fornyet tillit. Samtidig blir tre fæle «søppelveger» ned til Jomtien Beach nå ryddet.

 

900 millioner baht årlig er kontrakten for søppeltømming i Pattaya. I mange år hadde firmaet Advance International jobben, men misnøyen ble stor. Gamle biler som lekket vann fra søppel og manglende tømming mange steder gjorde at rådhuset i Pattaya endelig hentet inn en ny kontraktør.

 

Søppel Pattaya

Slike syn kunne man tidligere finne, som her på Jomtien Beach Road, men ting har bedret seg. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Firmaet Eastern Green har tømt søppel i Rayong i mange år, og i Pattaya siden mars 2019. Besøkende i byen har vel ikke unngått å legge merke til de blåhvite bilene med tilhørende uniformer til de ansatte. På dagtid spiller de gjerne også musikk til arbeidet fra bilenes høyttalere.

 

[ annonser ]

Viseordfører i byen, Manote Nongyai, uttalte nylig at firmaet gjorde en god jobb og ville få fornyet tillit i fire måneder til i første omgang. Etter det blir kontrakten lagt ut på anbud, i tilfelle det er andre firmaer som mener de kan gjøre en enda bedre jobb.

 

I kontrakten spesifiseres det at inntektene til firmaet reduseres med inntil tre prosent hvis det dukker opp gjentatte meldinger fra innbyggerne i byen om at søppel ikke er hentet.

 

LES: Dette irriterer mest: Trafikken, søppel og løshundene

LES: Leserinnlegg: Søppel i Pattaya

 

To av de verste «søppelvegene» ned til Jomtien Beach blir nå ryddet, det vil si at skogholtene med alt søplet blir jevnet med jorden og mesteparten av søplet likedan.

 

Søppel Pattaya

«Søppelvegene» på Jomtien Beach, slik Thailands Tidende rapporterte i mai 2019 (Ill: TT/Google Maps)

 

Slik Thailands Tidende rapporterte i mai i fjor begynte myndighetene å overvåke en liten veg ned til Second Road. Vi kan rapportere at det også her er ryddet opp betydelig.

 

LES: Politiet overvåker nå «søppelvegene» på Jomtien

 

Søppel Pattaya

Før og etter ryddingen langs den søndre av de to vegene ned til Jomtien Beach, se kart over (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Vi antar at ikke myndighetene har noe med rydding av skogen å gjøre. Det er nok landeiere som vil legge landet ut til salgs. Det kan skyldes den nye eiendomsskatten, som etter planen skal tre i kraft i august i år, etter mange år med utsettelser.

 

Søppel Pattaya

Den gamle skogen langs Jomtien Beach Soi 9 ryddes nå vekk. Arbeidet er ikke ferdig ennå. Skogholtet var tilhold til mange løshunder og store mengder søppel. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Et av hovedpoengene i den nye loven er at land ikke så lett skal kunne kjøpes av spekulanter som lar det står brakk i årevis mens verdien øker. Derfor er det skatt på brakkland, og progressivt økende etter hvor lenge landet står brakk.

 

LES: Eiendomsskatt utsatt til august 2020, gode nyheter for utleiere

 

Så spørsmålet er om det er årsaken til at vi ser at gamle skogholt nå forsvinner, i hvert fall på Jomtien Beach. Folk vil selge landet istedenfor å få høy skatt. Det ryddes også land andre steder på Jomtien, i rask fart. Mange byggeprosjekter er underveis, i hovedsak condoer.

 

En utilsiktet effekt av loven kan bli at «grønne lunger» forsvinner i Thailand. Men hvis disse lungene uansett skulle være fulle av søppel, så blir det kanskje ikke noe stort tap.

(© Thailands Tidende. 16. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)