[ annonse ]
Coronaviruset som skaper så mange overskrifter for tiden. Coronaviruset som skaper så mange overskrifter for tiden. Ill: Scientific Animations, Wikimedia Commons
1. februar 2020

Coronaviruset: Taxisjåfør smittet, kinesere under observasjon i Krabi

Skrevet av 
[ annonse ]

Det har til nå vært 19 tilfeller av coronaviruset i Thailand, ingen dødsfall og sju er allerede friskmeldt. Norsk presse kaller dette for «dødsviruset», noe som er misvisende. Risikoen for norske ferierende i Thailand er liten.

 

Det har i skrivende stund vært påvist 19 tilfeller av corona-smitte i Thailand. 17 dreier seg om kinesere på ferie. I går dukket det første sikre thailandske tilfellet av smitte mellom mennesker opp – en taxisjåfør som hadde hatt kinesere som passasjerer. Myndighetene sjekker nå mannens familie, som pr i dag ikke har vist noen tegn på smitte.

 

I dag meldes det at ca. hundre personer er til observasjon i Krabi. Det gjelder i hovedsak kinesere på ferie, men også noen thaier som har kommet fra Kina. Kineserne bor på sine respektive hoteller men er under observasjon i inntil 14 dager.

 

Thailand er det landet utenfor Kina med flest smittetilfeller, men de ligger ikke mye foran andre land i regionen. Japan har 17 og Singapore 16. Av nabolandene er det Malaysia som har flest, med 8 tilfeller. Totalt er det drøyt 100 tilfeller utenfor Kina, men det tallet vil nok stige.

 

Det er logisk at Thailand har de fleste tilfellene av viruset kalt Novel coronavirus, siden det er flere kinesiske ankomster hit enn for andre land, mye grunnet turismen.

[ annonser ]

 

LES: Corona-viruset: Norsk lege på ferie i Thailand – uten munnbind

LES: Kinesisk forbud mot pakketurer dagen før kinesisk nyttår

 

Bare i desember ankom det 20.000 kinesere fra Wuhan, ble det meldt i pressen her. Det betyr at folk fra byen med 11 millioner mennesker reiser litt mer enn dobbelt så mye til Thailand som gjennomsnittet av kinesere.

 

I Thailand scannes nå ankomne mennesker fra Kina på flyplassene. Myndighetene sier de har kontroll på situasjonen. Sykehuset Bumrungrad i Bangkok melder at de har installert infrarøde scannere ved inngangen.

 

Man ser mange folk med munnbind. Noen bruker det mot luftforurensning, mens andre mot smitte. Munnbind er ikke nødvendigvis noen veldig god beskyttelse mot smitte. Smitte skjer gjerne ved at man får den på hendene og etterpå rører ved øyne eller nese.

 

Coronaviruset har vist seg å ikke være noe spesielt farlig virus, med mindre man allerede har alvorlige sykdommer, redusert immunsystem eller alderssvekkelse. Dødsraten har blitt anslått til tre prosent, mot én prosent for ordinær influensa. Dette tallet kan endre seg når man får inn mer statistikk. Mest sannsynlig vil det gå ned.

 

Til sammenligning hadde SARS, som tok livet av nærmere 800 personer i 2002-2003 en dødsrate på ti prosent.

 

Til og med i Wuhan i Kina, hvor utbruddet skjedde, er ikke sannsynligheten for å dø av coronaviruset spesielt stor pr i dag. Det er meldt om 11.700 tilfeller i Kina pr i dag. Det har ført til 260 dødsfall.

 

Til sammenligningen dør det i snitt 77 personer i trafikken i en by på størrelse med Wuhan (11 mill.)  i en periode på 22 dager, som er perioden siden det første dødsfallet ble registrert.

 

I Norge dør det ca. 300 personer av influensa hvert år. Hvorvidt noen nordmenn vil dø av coronaviruset vites ikke, men sannsynligheten er nok ikke så stor.

 

Verdens helseorganisasjon erklærte i går dette for en nødsituasjon. De gjorde det i hovedsak grunnet frykt for utbredelse i u-land med dårlig helsevesen og dårlig sjekk på flyplasser. Det er de siste dagene oppdaget enkelttilfeller av smitte i mange land, og mange land tar nå sine forholdsregler når det gjelder reisende fra Kina, spesielt fra Hubei-provinsen.

 

Et av usikkerhetsmomentene er at viruset kan smitte i inkubasjonstiden, i motsetning til f.eks. ebolaviruset, hvor man kunne se med det blotte øye hvilke personer som innebar smittefare. Inkubasjonstiden oppgis i pressen å være på to uker, men det er ikke hele sannheten, for den ligger mellom to dager og to uker.

 

Japanske myndigheter har nettopp meldt at utlendinger som har vært i Hubei-provinsen i Kina i løpet av de siste 14 dagene vil bli nektet innreise til landet.

 

Amerikanske myndigheter har nettopp flydd hjem 195 statsborgere fra Kina, og disse har nå fått to ukers karantene av myndighetene, for å sikre at de ikke smitter andre hvis de utvikler sykdommen.

 

Det er ikke bare Dagbladet og VG som kaller dette for «dødsviruset». Betegnelsen går igjen i lokalaviser og til og med i NRK.

(© Thailands Tidende. 1. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)