[ annonse ]
Kvalifiserer NAV som helseforsikring? Trolig ikke Illustrasjonsfoto: torange.biz
8. februar 2020

Kvalifiserer NAV som helseforsikring? Trolig ikke

Skrevet av 
[ annonse ]

I november spurte UD thailandske myndigheter om frivillig medlemskap i folketrygden var godt nok som helseforsikring for å få årlig O-A-visum. De har ikke fått noe svar. Thaiambassaden i Oslo sier at man bør kjøpe forsikring for å være på den sikre siden. En av våre lesere forteller om sin dårlige erfaring med kjøp av slik forsikring.

 

Utlendinger som søker årlig opphold i Thailand via såkalt Non-Immigrant O-A-visum har siden november i fjor måttet vise frem en helseforsikring som dekker minimum 400.000 baht. Det samme kravet gjelder ikke for 3-måneders O-visum, som også kan benyttes som basis for å få årlig opphold her.

 

Logikken i dette fra myndighetenes side er ikke klar, og det er mange utlendinger som ikke er klar over at det er mulig å omgå kravet om forsikring på denne måten. Når man henvender seg på en thailandsk ambassade og antyder at man vil oppholde seg i Thailand på årsbasis, blir man naturlig nok rådet til å søke årsvisum. Og da kommer altså kravet om helseforsikring inn.

 

8. november 2019 opplyste norsk UD følgende til oss:

 

– Ambassaden i Bangkok har sendt en forespørsel til thailandske myndigheter med spørsmål om frivillig medlemskap i folketrygden er tilstrekkelig for norske borgere som søker visum. Forespørselen er utarbeidet i dialog med Helfo, og vi avventer nå et svar fra thailandske myndigheter.

[ annonser ]

 

Når vi nå sjekker saken igjen, tre måneder senere, får vi som svar:

 

– Det er hver enkelt norske borger som må avklare med thailandske myndigheter hvorvidt frivillig medlemskap i folketrygden er tilstrekkelig for å få O-A visum (ettårs visum i Thailand). Utenrikstjenesten har sendt en generell henvendelse til thailandske myndigheter om dette i samråd med Helfo, men har fremdeles ikke fått svar.

 

Det er Wera Helstrøm i Kommunikasjonsenheten i UD som opplyser dette til oss.

 

Tidligere spurte vi ambassaderåd i Bangkok Merete Alvestad Henriksen om ambassaden hadde sett noen forklaring på hvorfor kravet om helseforsikring kun gjelder O-A og ikke O-visum? Hun svarte at hun ikke hadde sett noen slik forklaring.

 

På kommentarer på ulike facebookgrupper virker det som om mange langtidsboende nordmenn her kom på 3-måneders O-visum, som de deretter har brukt til å søke om årlige oppholdstillatelser. Disse slipper altså kravet om helseforsikring.

 

LES: Helseforsikring for O-A-visum: UD er i kontakt med thaimyndigheter

LES. Krav om helseforsikring for O-A pensjonistvisum fra november

LES: Juntaen vil kreve helseforsikring for langtidsboende

 

Det er problemer med dette kravet, ikke minst at mange forsikringsselskaper har en øvre aldersgrense på 70–75 år, og at folk med en sykdomshistorie risikerer å bli nektet forsikring. Forsikringene blir også uvanlig dyre, spesielt for eldre folk, tatt i betraktning at dekningen er så lav. Men private forsikringer med bedre dekning, for eksempel kjøpt utenfor Thailand, kan også brukes for å oppfylle kravet til visum.

 

En leser forteller oss om sin erfaring med et av selskapene som finnes på myndighetenes liste, nemlig Pacific Cross. Thailands Tidende har tidligere erklært at dette firmaet tilbød de rimeligste prisene, og også åpnet opp for nye kunder helt opp til 75 års alder.

 

Sammenligning av priser

Kostnadene (THB) pr år til de fem forsikringsselskapene vi kalkulerte prisene for i mai 2019.

 

Vår leser måtte først gjennom en helseundersøkelse til 8500 baht. Deretter fikk han vite at årspremien ville komme på 44.650 baht. Den ville imidlertid ikke gjelde for samme periode som vår lesers visumperiode, så han takket nei. Han fikk refundert hele beløpet han hadde betalt inn, med unntak av helseundersøkelsen. Han tok deretter turen til Myanmar for å søke om O-visum, som ikke krever helseforsikring.

 

Han forteller om polisen fra Pacific:

 

– Unntakene for hva de dekket var langt lengre enn hva de faktisk dekket. I tillegg hadde de en venteperiode på 30 dager hvor ingen ting ble dekket. I tillegg seks måneders venteperiode for noen spesielle sykdommer. Om ikke det var nok, gjorde de unntak for helsetilstander jeg aldri har hatt snev av, kun fordi de var «aldersrelatert».

 

Han fortsetter:

 

– Enden på det hele var at prisen for et dokument til fremleggelse for forlengelse av visum ble veldig høy, uten at jeg fikk noen som helst dekning av medisinske utgifter, annet enn om jeg skulle falle og brekke en arm eller et ben.

 

Førstesekretær Supachoke Yensuang ved den thailandske ambassaden i Oslo svarer på denne måten når vi spør om NAV-medlemskapet er en tilstrekkelig forsikring for å få O-A-visumet:

 

"This is a tough question for me to answer since it is so specific to Norwegian case. I would say for them to be on the safe side with the immigration in Thailand, they need a proper health insurance."

 

Supachoke Yensuang

Førstesekretær Supachoke Yensuang. (Foto: Helge Heyerdahl)

 

Han sier altså at for å være på den sikre siden i forhold til immigrasjonsvesenet i Thailand, bør man kjøpe en ordinær helseforsikring. Han legger til angående logikken bak denne nye ordningen:

 

"The logic behind this policy is that there used to be cases where foreigners who entered Thailand without health insurance coverage had to be admitted to hospitals in Thailand and had no health insurance or enough money to pay for the medical expenses. Hence, in all the cases you ask, those people need to ask this question to themselves, if something happen and they need to be admitted to any hospital in Thailand for serious and sometimes expensive medical treatment, do their health insurance plan can cover those expenses in the entire period of their stay? If so, show the proof and they will be welcome to enter and stay in Thailand. I hope this helps."

 

LES: Førstesekretæren: Nordlyset brakte meg til Norge

(© Thailands Tidende. 8. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)