[ annonse ]
Thailandske soldater trener med amerikanere på Hawaii. Thailandske soldater trener med amerikanere på Hawaii. Faksimile: Honolulu Civil Beat
30. juli 2020

Covid-smittede thaier fra Hawaii gir innblikk i militært samarbeid med USA

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene har meldt at ni thaier har returnert fra Hawaii med coronasmitte. Det dreier seg ikke om turister, men om soldater. Thailand forsøker å ha gode forhold både til USA og Kina, selv om forholdet til Kina nå dominerer.

 

Det var store nyhetsoppslag da ti soldater ble målt med «høy feber» da de returnerte til Thailand etter øvelsen «Lightning Forge 2020» mellom Thailand og USA. Det viste seg til slutt av ni av soldatene hadde covid-smitte etter at de er blitt testet i statlig karantene.

 

Myndighetene oppgir detaljer om hver enkelt covid-smittet som returnerer til Thailand, og har derfor også gitt detaljer om soldatene, noe som har gitt befolkningen et innblikk i hvordan det thailandske militæret fortsatt samarbeider med USA, selv om Kina spiller en stadig større rolle i landet.

 

4. desember i fjor meldte vi at amerikanske myndigheter igjen samarbeidet med Thailand. Etter militærkuppet i 2014 innførte USA restriksjoner på våpensalg og ulike typer samarbeid:

 

LES: USA og Kina kjemper om thaienes gunst

[ annonser ]

 

Kina benyttet seg av militærkuppet til å få et enda tettere forhold til Thailand. På de fem årene med juntastyre så Kina sitt snitt til å gjøre mange våpenavtaler med Thailand, og også andre type avtaler, som store samferdselsprosjekter f.eks. innen høyhastighetstog.

 

Kinas omstridte politikk i Hong Kong har gitt et godt innblikk i thailandske myndigheters tankegang, og de har ikke forsøkt å holde seg nøytrale, men har helt og holdent valgt Kinas side.

 

LES: Thailand på kollisjonskurs med USA og Vesten over Hong Kong

 

Dette er en utvikling som har skjedd over tid. I 2010 meldte Thailands Tidende at Kina skulle holde sin første militærøvelse med Thailand, etter mal fra USA-støttede Cobra Gold, som har pågått siden 80-tallet og nå involverer 29 nasjoner.

 

Fra og med 2014 har også Kina deltatt i Cobra Gold, men kun med observatørstatus.

 

En lengre artikkel hos avisen Honolulu Civil Beat har belyst situasjonen. De har også intervjuet thaier som deltoik i øvelsen på Hawaii. Totalt var det 151 thailandske deltakere.

 

Hawaii er en del av USAs front mot Kina og landets økende innflytelse i Sørøst-Asia. I så måte inviterer de thailandske militærpersonell til å trene sammen med amerikanske styrker på øya Oahu, som huser hovedstaden Honolulu.

 

– Thailand, som de fleste andre nasjoner i Sørøst-Asia, føler nå presset fra to supermakter, sier professor Jeremiah Lumbaca ved Daniel K. Inouye Center for Security Studies i Waikiki til avisa.

 

– Tidligere var USA den eneste klare partneren for Thailand, men situasjonen har endret seg.

 

Faktisk er Thailand USAs eldste samarbeidspartner i regionen, siden «Treaty on Amity and Commerce» som ble underskrevet i 1833.

 

Thailand har også deltatt i amerikanske kriger, ved å sende soldater eller humanitære styrker. Eksempler er krigene i Korea, Vietnam, Irak og Afghanistan.

 

De siste årene har Thailand vært en viktig brikke i veg- og togplanene til Kina, også kalt «New Silk Road».

 

Kina vil skape et transportnettverk rundt i regionen, og investerer store summer i felles prosjekter med ulike land. Høyhastighetstog er et stort satsingsområde når det gjelder Thailand.

 

Kina har heller ikke gitt opp håpet om å unngå Malakkastredet for sjøtrafikken, ved å lage en «panamakanal» tvers over Thailand. Dette går under navnet Kra Canal, noe Thailands Tidende tidligere har skrevet om:

 

LES: Ønsker «landbro» i Syd-Thailand mellom to verdenshav (2020)

LES: Nye rykter om bygging av Kra Canal (2015)

 

– Kina har en lang historie med innflytelse i Asia, sier professor Lumbaca. – Men det kinesiske kommunistpartiets forsøk på kontroll over regionen i disse dager er noe verden ikke har opplevd tidligere.

(© Thailands Tidende. 30. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)