[ annonse ]
Turiststedet Danang i Vietnam blir nå rensket for lokale turister. Turiststedet Danang i Vietnam blir nå rensket for lokale turister. Ill: TT/Google Maps
28. juli 2020

Fire smittetilfeller utløser drakoniske tiltak i Vietnam

Skrevet av 
[ annonse ]

80.000 vietnamesere evakueres nå tilbake til sine hjembyer etter fire smittetilfeller på turiststedet Danang. Thaier lurer nå på hvordan thailandske myndigheter vil reagere når det kommer smitte til Thailand, som de fleste antar vil skje.

 

Vietnam har mange fellestrekk med Thailand, og thailandske myndigheter har flere ganger nevnt Vietnams lave smittetall på sine pressekonferanser. De offisielle tallene viser null dødsfall og kun 420 smittetilfeller totalt. For Thailands vedkommende dreier det seg om 58 dødsfall og 3297 smittetilfeller pr i dag.

 

Vietnam har i likhet med Thailand hatt null intern smitte i lengre tid. For Thailands vedkommende i to måneder, og ca. tre måneder for Vietnams vedkommende.

 

LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer

LES: To med diplomatpass og positiv covid-test skaper oppstyr

LES: Kommentar: Thailand igjen et diktatur – er det gunstig i dagens situasjon?

[ annonser ]

 

Derfor følger thaier nå spent med på hva som skjer i Vietnam, som har militære styresmakter som er villige til å gjennomføre strenge tiltak mot viruset, i likhet med Thailand.

 

I løpet av helgen ble det registrert fire smittetilfeller i Danang, som er et populært turiststed. Landet har fortsatt ikke åpnet opp for utenlandske turister, men det er en mengde lokale turister der i disse dager. Nå stenges turismen ned i 14 dager i Danang.

 

Ifølge Reuters evakuerer nå landet 80.000 lokale turister som er på besøk i Danang. Evakueringen vil ta fire dager ved hjelp av fire flyselskaper. De flyr folk tilbake til sine hjemsteder, i form av 11 ulike byer i Vietnam. Det er uklart hvordan fire flyselskaper kan klare å evakuere så mange mennesker på så kort tid.

 

Det første smittetilfellet var en 58 år gammel mann som hevder at han ikke har vært ute av provinsen siste måned.

 

Kommentatorer har spurt om dette er rette politikk, eller om dette kun vil gi økt sannsynlighet for å spre viruset videre fra Danang utover i hele landet.

 

De 80.000 vietnameserne som blir sendt hjem fra Danang må nå i hjemmekarantene i 14 dager, uttaler helsemyndighetene til Reuters. Hos CNN står det at det pr i dag kun er to av provinsene i Vietnam som forlanger hjemmekarantene, de andre forlanger at man fyller ut et skjema og holder kontakt med lokale helsemyndigheter.

 

Som i Thailand er det stor bekymring for illegal innvandring fra nabolandene. Det er ennå ikke opplyst om noen av de fire smittetilfellene dreide seg om innvandrere, men det spekuleres om dette nå. Statsminister Nguyen Xuan Phuc har beordret politiet til å øke bemanningen langs landets grenser.

 

Som Thailands Tidende har rapport tidligere, har thailandske myndigheter arrester ca. 3000 mennesker fra nabolandene Myanmar, Laos og Kambodsja som har forsøkt å ta seg over grensen til Thailand:

 

LES KOMMENTAR: Panikk etter to smittetilfelle gir innblikk i fremtiden

 

Det vil nok i praksis si at et stort antall allerede har kommet inn i Thailand, uten å bli tatt. Mekongfloden utgjør en lang grense for Thailand, og det er umulig for politiet å overvåke hele elvens lengde.

 

For Vietnams del har myndighetene opplyst at siden mai måned er mer enn 1500 personer blitt arrestert på den kinesiske grensen i Ha Giang-provinsen. De fleste dreide seg om hjemvendende vietnamesere som ville snike seg hjem uten å måtte gå gjennom 14 dagers offentlig karantene.

 

Etter smittetilfellet i Rayong, hvor en egyptisk soldat hadde vært på et kort besøk, hevder thailandske myndigheter at de har lært, og ikke vil stenge ned hele provinser på bakgrunn av smitte, men kun de områdene hvor smitten er påvist.

 

LES: Myndighetene ber om unnskyldning for Covid hos den egyptiske ambassaden

 

Men det gjenstår å se hvordan thailandske myndigheter vil reagere på den «andre smittebølgen», som de antar vil komme på et eller annet tidspunkt. Med unntakstilstanden i hånd kan myndighetene fort stenge ned igjen næringsliv og beordre folk til hjemmekarantene – passet på av frivillige lokale helsemyndigheter som er å  finne i alle thailandske landsbyer.

(© Thailands Tidende. 28. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)