[ annonse ]
Så mye folk er det lenge siden det har vært på Jomtien-stranda Så mye folk er det lenge siden det har vært på Jomtien-stranda Foto: Dag A. Ekeberg
4. august 2020

Kamp om blåskjell på Jomtien Beach – men de kan være giftige

Skrevet av 
[ annonse ]

Klokken seks i går morges ble vi møtt av et uvanlig syn – flere steder på Jomtien Beach var full av folk. De samlet blåskjell som var blåst i land.

 

Tre timer senere var det kun ett sted de samlet skjell, resten var plukket. Det var snakk om mange hundre personer som hadde tatt turen ned til stranda, spesielt etter at en lokal facebookside rapporterte om dette.

 

I dag morges var det fortsatt folk på jakt etter blåskjell på stranda, men det viste seg at det denne natta ikke var blåst inn noe særlig flere skjell.

 

Det er to naturfenomener som har opptrådt samtidig og forårsaket dette uvanlige fenomenet. Blåskjellene er blitt svekket av algeoppblomstring og sammen med en uvanlig sterk pålandsvind de siste dagene havnet altså skjellene på land.

 

Det var snakk om mange store skjell på stranda mandag morgen. De ble raskt revet bort. Mange plukket skjellene og beveget seg deretter noen meter opp til Jomtien Beach Road og solgte dem videre.

[ annonser ]

 

I dag har en marinebiolog ved navn Dr Thon Thamrongnawasawat advart mot å spise blåskjellene. De kan være giftige. Skjellene lever av planktonalger ved å filtrere sjøvann for alger. Enkelte algetyper kan inneholde giftstoffer som så akkumuleres i skjellene.

 

Thaier vi har snakket med i dag tror nok likevel skjellene blir spist. Det er fortsatt dårlige tider i Pattaya, uten utenlandske turister, og mange vil ikke kunne si nei takk til gratis mat.

 

Fra Norge er man kjent med at myndighetene sjekker blåskjell og melder fra når det er fare for gift. Noe slikt finnes ikke i Thailand. 

 

I 2013 ble det meldt om tusenvis av hestemuslinger, en type blåskjell, som var skylt opp på stranda i Hua Hin. I 2014 opplevde Sør-Afrika et tilsvarende fenomen som Jomtien Beach i går. Vitenskapsfolk lanserte ulike teorier om årsaken. En vitenskapsmann uttalte at siden mange av skjellene var i live, var de mest sannsynlig ikke giftige.

(© Thailands Tidende. 4. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)