[ annonse ]
Gunnar Syversen i Cha-am sitter alene ved «jugarbordet». Stemningen er ikke som før. Gunnar Syversen i Cha-am sitter alene ved «jugarbordet». Stemningen er ikke som før. Foto: Privat
18. august 2020

Nå er det stille – norske utesteder holder åpent og går i minus

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har vært i kontakt med norske barer og restauranter på fire steder i Thailand. Det eneste de kan gjøre er å krysse fingrene og håpe at det snart vil kunne komme turister igjen.

 

Dette er de norske utestedene vi kjenner til som holder åpent i dag:

● Max Restaurant, Cha-am

● Kontoret, Cha-am

● White Elephant, Koh Chang

● Penny Lane, Koh Samui

● A taste of Norway, Pattaya

● Kåres Partybar, Pattaya

[ annonser ]

● Scandic, Pattaya

● Scandibar, Pattaya

● Jomtien beach pool house, Pattaya

● The White Box, Udon Thani

 

Gunnar SyversenMax Restaurant i Cha-am var helt alene da vi tok kontakt i dag. Etter et par timer kom det et par fastboende nordmenn og holdt ham selskap på «jugarbordet». Dette er situasjonen for tiden. En liten håndfull kunder der det pleide å være fullt av folk.

 

Cha-am

Fra dagens møte i Cha-am, fv. Odd Rune Wivegh, Gunnar Syversen og Ove Dahlen (Foto: Privat)

 

– Her i Cha-am er det liv og røre med thaier, men ikke mange utenlandske gjester.

 

Syversen snakker om helgene, hvor Cha-am alltid har vært et populært utfartssted for thaier fra hovedstaden. Men det er ikke så mange av dem som besøker Max Restaurant.

 

LES: Cha-Am blir enda norskere

 

Cha-am er normalt full av nordmenn i vinterhalvåret, og de er gjerne den største nasjonaliteten man finner på dette stedet. Sommerferien har også pleid å se en god del nordmenn, men i år er det ikke mulig å reise, grunnet pandemien.

 

– Max har holdt åpent hele tiden med varierende besøk. Vi er noen få som treffes hver ettermiddag på puben og da går praten i stort sett det samme, det er ikke så mye nytt når vi er så få å sladre om.

 

Syversen forteller at han nesten hver dag får e-poster fra Norge med spørsmål om det er noe nytt angående når det er mulig og komme tilbake til Cha-am. Syversen har solgt restauranten, men er fortsatt engasjert i driften, og tar imot skandinaviske kunder som stikker innom for en prat.

 

Cha-am

Fra bedre tider, her fra en sammenkomst på Max Restaurant i vinter, fv. Knut, Ivan, Rick, Øystein, Jim, Rolf, Oddvin med frue og Gunnar rundt «jugarbordet» (Foto: Privat)

 

Et annet norsk sted i Cha-am er Kontoret, som eies av Rogeir Heimstad fra Askøy. Han er for tiden i Norge. Syversen sier at det er ganske bra besøk, spesielt på dager med levende musikk.

 

Vi spurte Syversen:

 

– Hvor mange nordmenn vil du anslå er i Cha-am nå, mot normalt på sommeren?

– Det er vanskelig å finne ut av. I flere boligområder rundt sentrum bor det endel som aldri er nede i restaurant-  og strandområdet. Jeg traff en i Hønefoss i fjor som hadde vært i Cha-am i to måneder men viste ikke hvor Max var. Det kan skjule seg mange her.

 

Syversen mener at det er nordmenn som fortsatt dominerer blant utlendinger i Cha-am.

 

Koh Chang

 

Frank Næss driver The White Elephant Bar and Restaurant på Koh Chang. Han har holdt åpent under hele pandemien. Koh Chang er et av stedene i Thailand som ennå ikke har registrert noen covidsmitte.

 

LES: Fra lokalradio i Norge til bardrift i Thailand

 

Koh Chang

Frank Næss driver White Elephant på Koh Chang (Foto: Privat)

 

– Vi forsøker å overleve, men det er ikke enkelt. Vi har litt lokale gjester og innenlands turisme, men selvsagt ikke nok til å dekke hva turistene ville ha gitt. 

 

Han fortsetter:

– Vi forsøker å kutte kostnader så langt det lar seg gjøre, og håpe dette løser seg snart. Men det ser jo ikke slik ut. Vi får håpe «øvrighetene» snart innser de ikke kan holde landet stengt ned mye lengre.

 

Koh Samui

 

Roy Nicolaisen driver Penny Lane Samui, en musikkbar. 

 

– Chaweng er veldig, veldig stille. Det er et diskotek i nærheten som har en del kunder, men mest thaier og mest i helgene. Ellers er det mye folketomme barer og restauranter å se. Mange holder fortsatt stengt.

 

Han legger til:

– Vi er heldige som eier bygningen så vi har ingen husleie å betale  og vi har skjært andre utgifter inn til beinet. Vi holder delvis åpent, det vil si vi holder åpent noen timer på tidlig kveldstid siden vi først er her og lager middag til oss selv på den tiden. 

 

Samui

Innehaver Roy Nicolaisen med et par fastboende britiske gjester, John og Andy, som fortsatt kommer på besøk. (Foto: Privat)

 

Nicolaisen forteller at de lever av oppsparte midler og håper dette ikke blir altfor langvarig, men er innforstått med at det kan bli godt inn i 2021 før det blir noen normalisering.

 

– Jeg pensjonerte meg jo i fjor og vi hadde tenkt å legge bygningen ut for salg i år, men det er det jo bare å legge på is inntil videre.

 

LES: Skal forsøke å gi seg etter 22 år på Samui

 

Pattaya

 

A taste of Norway på Jomtien, tidligere Lindas Restaurant, har holdt åpent under pandemien. I en periode kunne de kun drive med Take-away og Home Delivery, men nå er det åpent som før. De var blant medlemmer av forretningsstanden som hadde matutdelinger til fattige thaier i den verste perioden.

 

Pattaya

Innehavere Jostein Pettersen (tv.) og Hans Grumheten hos A taste of Norway under matutdeling tidligere i år. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

LES: Lindas Restaurant blir «A Taste of Norway»

 

– Er det en økning eller nedgang i antall gjester i det siste? Hvordan ser du på utsiktene fremover?

– Vi merker at det blir mindre og mindre norske kunder, svarer medeier Hans Grumheten.

 

– Men vi får stadig flere andre nasjonaliteter, da det virker som deres stamplasser har stengt. Ellers så er det jo i det hele underskudd, selv om det er lite. Vi skal nok holde ut et år i alle fall.

 

Arve Lisland driver Scandic Apartment & Restaurant i Soi Yamato i Pattaya. Han forteller:

 

– Det er sikkert like lite folk hos oss som alle andre.

 

Lisland tror ikke skandinaviske turister får komme hit før tidligst i april neste år:

– Alt er et regnestykke om man skal stenge og heller åpne igjen når turistene kommer, men det er ikke like lett når man har helårsturister på rommene. Jeg tror jeg blir og holde åpent.

 

LES: Arve Lisland: – Hvor er det blitt av ungkarene?

 

Kåres Partybar åpnet igjen da de fikk muligheten. De har også stått bak mange matutdelinger til arbeidsledige thaier i Pattaya. Innehaver Terje Salvesen forteller:

 

– Det er ikke noen lystige dager nå, og det er umulig å leve av det lille som er nå. Vi har enkelte dager, som i går, hvor det er en del innom, men jeg forstår jo at de fleste som er her nå er fastboende, og de lever nok mere normale liv enn en turist som slår ut håret hver dag i  tre uker.

 

LES: Populær norsk bar flytter og utvider

 

Han fortsetter:

– Vi prøver å fortsette å holde åpnet, så får vi vurdere det underveis. Jeg kan ikke se noen lyspunktter akkurat nå, dessverre.

 

En av få ting som ennå ikke er tilbake til normalen i Thailand er åpningstiden. Utelivet må stenge ved midnatt. Vi spurte om det var et problem.

– Om det er noe stort problem er vanskelig å si, men vi skulle jo gjerne hatt åpent så vi kunne vist fotball og annen sport utover natta. Folk går jo andre plasser og ser, plasser som ikke bryr seg om disse reglene.

 

Erik Sørensen Scandibar sier følgende:

– Det er ekstremt tøft selvsagt uten en turist. Det kommer noen fastboende inniblant, noe som er veldig hyggelig, men det er langt fra nok. For øyeblikket har jeg lagt hjernen i "lockdown" ang. fremtidsutsikter, og håper på at et under skal skje.

 

LES: 30 år i barbransjen i Pattaya

(© Thailands Tidende. 18. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)