[ annonse ]
Det er mange nordmenn som eier leiligheter i Thailand, for eksempel i View Talay 3A og 3B på Jomtien Beach. Det er mange nordmenn som eier leiligheter i Thailand, for eksempel i View Talay 3A og 3B på Jomtien Beach. Illustrasjonsfoto: Giganett
29. august 2020

Boligeiere og langtidsboende ligger an til å få slippe inn snart

Skrevet av 
[ annonse ]

Folk med lengre oppholdstillatelser og de som eier sin egen bolig i Thailand ligger an til å få slippe inn igjen i landet snart. Den annonserte starten på turismen 1. oktober er mer usikker.

 

Myndighetene taler med mange tunger for tiden, men gårdagens melding fra nestkommanderende i Hæren, Natthapon Nakpanich, er noe mange tar som god fisk, spesielt siden folk har ventet på dette lenge, og det er et logisk steg for myndighetene. 

 

Nakpanich leder en av underkomiteene til Covid-komiteen – Komiteen for lettelse av restriksjoner – og uttalte i går at hovedkomiteen, under ledelse av statsministeren, ville åpne opp for at «Long-term foreign residents» og «foreigners with permanent residences» kunne komme tilbake til Thailand.

 

Det ble ikke spesifisert nøyaktig hva dette betyr, men det antas at folk som har bodd her på årlige forlengelser av visum (såkalte extensions) vil få komme inn igjen. De av disse som er gift med thaier har hatt lov å søke om innreise helt siden 1. juli, men det er mange som faller utenom. Noen er kun samboere. Andre er enslige, og atter andre er utenlandske par som liker å tilbringe tid i Thailand.

 

LES: Fase fem: Ektefeller og barn av thaier får slippe inn, utelivet kan åpne (29. juni)

[ annonser ]

 

Spørsmålet folk nå stiller seg er hva som skjer med de som tilbringer mye tid i Thailand, men ikke har bodd her fast. Hva med folk som jobber i turnusjobber – f.eks. i Nordsjøen eller på fiskefartøyer – eller de som har pleid å tilbringe 4–5 vintermåneder i Thailand? Vil de også kvalifisere? Det er ikke avklart på det nåværende tidspunkt.

 

Så åpnes det også opp for folk med «permanent bolig» i Thailand. Det vil myndighetene også måtte spesifisere. Folk som har sitt navn på skjøtet til et condominium bør kvalifisere. Men hva med de som har sitt navn som 30-årig leietaker på et husskjøte?

 

Vil det bli krevd at man har navnet sitt i en husbok? Det finnes en egen gul husbok for utlendinger, men mange har ikke brydd seg med å registrere seg for å få denne, siden det er tungvint, ikke obligatorisk og ikke gir så mange fordeler.

 

LES: Orakelet svarer: Ønsker gul husbok

LES: Har du fått deg rosa ID-kort?

 

Det er thaiambassadene rundt om i verden som skal sile alle som vil Thailand, både utlendinger og thaier. Så det vil bli opp til den enkelte ambassade å vurdere hvem som får slippe inn. Det vil sannsynligvis komme nærmere spesifiseringer av reglene, men det ligger likevel an til at ambassadene må bruke skjønn, spesielt hvis kapasiteten på repatrieringsfly forbli lavere enn etterspørselen.

 

Årsaken til at regjeringen nå legger an til å åpne opp for disse folkene er ikke humanitære grunner, men ifølge Nakpanich at dette er folk som gjerne har godt med penger og kjøpekraft. 

 

LES: Turistmyndighetene ber fastboende utlendinger om hjelp – lover å se på toprissystem

 

Gårdagens melding er noe thailandsfarere har etterlyst i flere måneder. Det er ikke mange som er villig til å gå gjennom den 16 dager lange karantenen myndighetene har satt i stand, hvor man må oppholde seg på rommet i 22,5 timer pr døgn. Så hvorfor ikke slippe inn alle som er villig til å gå gjennom dette?

 

LES: Livet i karantene – 22,5 timer pr døgn på rommet

LES: Etter en uke i karantene: – Maten er det største problemet

 

Noen av de nordmenn som har lov å komme til Thailand nå har litt «is i magen». De venter på at den statlige karantene skal bli litt mindre drakonisk.

 

Det kan skje ved at det naturlig kommer lettelser og at folk kan oppholde seg mer på hotellområdet og ikke bare på rommet. Det ligger i kortene når det etter lang tid ikke er en eneste utlending som har sluppet ut av karantene med påvist smitte. Man har allerede sett lettelser på karantenebestemmelser, slik Thailands Tidende har rapportert:

 

LES: Strenge karanteneregler i stadig endring

 

En annen type karantene er den nå mye omtalte «Phuket-modellen», hvor nabohoteller som ligger på stranda samarbeider om en karantenesone hvor folk kan bevege seg mer eller mindre fritt. Det inkluderer strandliv:

 

Karantenemodell

Fra Thailands Tidende 22. august i år..

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober

 

En pressetalskvinne for regjeringen helte i går kaldt vann i blodet på de som har satt sin lit til at dette skulle bli en realitet, i hvert fall fra 1. oktober.

 

Traisuree Taisaranakul uttalte i går at Phuket-modellen var under utredelse, men at det gjensto mange steg før den kunne settes ut i livet. Hun sa at det var viktig å sørge for at det kun var utlendinger fra land med lite coronasmitte som fikk slippe inn på denne måten.

 

Hun sa at det også må utredes hvilke forhåndsregler man må ta for å sikre seg at utlendingene ikke bringer smitte inn i landet, og at eventuell smitte kan forhindres fra å spre seg.

 

Det er da også årsaken til at det i denne modellen skal ta en ekstra uke, etter 16 dagers karantene, før man kan forlate øya Phuket og reise fritt i landet.

 

Talskvinnen poengterte at ingen thaier trengte å bekymre seg for at regjeringen skulle igangsette Phuket-modellen uten først å ha vurdert alle faremomenter. Det er også sagt at lokalbefolkningen i Phuket skal få si hva de mener, og kun hvis de ønsker å slippe inn utlendinger kan dette gå av stabelen.

 

Folk som kommenterer Phuket-modellen på nettet påpeker gjerne at de ikke tror at ordinære turister ønsker å komme til Thailand for å sitte i karantene, spesielt ikke når hotellene er dyre og det kreves helseforsikring som dekker 100.000 amerikanske dollar for coronainnleggelse.

 

Thai Airways tror imidlertid på Phuket-modellen, og har sagt at det fra slutten av november vil bli direkte charterfly dit fra Danmark, Tyskland, Storbritannia, Sør-Korea, Japan og Hong Kong.

 

Det er snakk om at denne modellen kan brukes også andre steder i Thailand, hvis den er vellykket i Phuket. Også andre deler av landet, som ikke er utpregede turiststeder, er hard rammet økonomisk.

 

Det kom i dag frem at provinsen Nakhon Ratchasima trenger statlig hjelp i minste 2–3 år for å komme over de økonomiske tapene viruset har forårsaket. Representanter for handelsstanden sier at småbedrifter i provinsen trenger langsiktige støtteordninger for å overleve.

(© Thailands Tidende. 28. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)