[ annonse ]
Også ved Sing Khong i nærheten av Hua Hin er det nå innført strengere grensekontroll. Også ved Sing Khong i nærheten av Hua Hin er det nå innført strengere grensekontroll. Foto: Dag A. Ekeberg
13. september 2020

Frykt for smittebølge fra nabolandene – arbeidere kommer nå tilbake

Skrevet av 
[ annonse ]

Med streng kontroll på flyvninger inn til Thailand er det mange som forventer at neste smittebølge kommer over land. Flere utlendinger er arrestert på grensen, men nå skal de første arbeiderne ønskes velkommen – med en ny og enklere form for karantene.

 

22. juli lanserte myndighetene en spesiell form for karantene for arbeidere fra Thailands naboland. Den kalles Organizational Quarantine (OQ). Nå skal den testes i Chantaburi, hvor fruktdyrkere har pleid å benytte seg av rimelig kambodsjansk arbeidskraft.

 

LES: Unntakstilstand kan vare lenge – noen få nye grupper får slippe inn (22. juli)

 

Covid-komiteen har ifølge det statlige nyhetsbyrået TNA godkjent at 500 kambodsjanske arbeidere kan slippe inn 15. september for å jobbe for fruktdyrkere i provinsen.

 

De skal etter sigende ha et stort behov for arbeidskraft for å høste longan-frukter for distribusjon til Kina. Fruktdyrkerne er imidlertid også utsatt for kritikk, og spørsmål om hvorfor de ikke bruker thailandske arbeidere.

[ annonser ]

 

Det er grenseovergangen Pong Nam Ron i Chantaburi som skal benyttes til denne mottakelsen av fremmedarbeidere, opplyser Dr. Rattawit Tangkiatpachara, som er president i «Thai-Cambodia Border Trade & Tourism Association of Chanthaburi».

 

Han forteller at arbeiderne skal ha karantene i lagerlokalene for frukt. Denne typen karantene er det åpnet for, hvor det er arbeidsgiverne selv som sørger for karantenelokalene. Kostnadene pr arbeider bli kun 2700 baht for en karanteneperiode, opplyses det.

 

Kritikere spør seg om ettersynet blir like strengt som i statlig karantene.

 

Dette skjer samtidig med at grenseoverganger har blitt lukket den siste tiden, hovedsakelig på grensen mot Myanmar – etter at landet har hatt en sterk økning i smittetilfeller den siste måneden. 

 

Myanmar har pr i dag 2445 smittetilfeller og 15 dødsfall. For en måned siden hadde de hatt kun drøyt 300 tilfeller.

 

Folk har blitt arrestert på grensen til Myanmar, f.eks. 9 arbeidere i Ratchaburi-provinsen 9. september. Tidligere arrestasjoner i provinsen førte til midlertidig nedstengning av flere skoler.

 

I Tak-provinsen har det vært gjennomført testing av 2600 personer, mens to større grenseoverganger er blitt stengt.

 

Fredag ble det rapportert at 12 kambodsjanere var arrestert på Rong Kluea-markedet i Aranyaprathet. De skal ha sneket seg under et gjerde som skiller de to landene. De hadde ingen reisepapirer på seg. De er blitt testet for smitte. Ingen hadde feber eller tegn på sykdommen.

 

De arresterte har ifølge TNA rapportert at de var nødt til å snike seg inn i Thailand for å jobbe, siden det ikke fantes jobb på den andre siden av grensen. Store mengder kambodsjanere venter nå på at Thailand åpner grensene, ble det sagt.

 

Kambodsja har hittil sluppet lett unna Covid-situasjonen, med 275 registrerte smittetilfeller og null dødsfall. Laos ligger enda bedre an på statistikken til Wikipedia, med kun 22 registrerte tilfeller og null dødsfall.

 

Også på grenseposten Sing Khon i Prachuab Khirikhan har myndighetene nå innført strengere kontroll, inkludert på grensemarkedet, som er et populært utfluktsmål for turister i Hua Hin.

 

22. juli i år rapporterte Thailands Tidende at det er ca. 120.000 personer av typen ufaglært arbeidskraft fra nabolandene Myanmar, Laos og Kambodsja som venter på å komme tilbake til Thailand for å jobbe, hovedsakelig innen konstruksjon og i næringsmiddelindustrien. Drøyt 69.000 har allerede visum og arbeidstillatelse, resten ønsker å søke om dette.

 

LES: Unntakstilstand kan vare lenge – noen få nye grupper får slippe inn (22. juli)

 

Karanteneformer for disse blir med flere personer pr rom, slik at det skal bli billigere enn dagens løsning på minst 20.000 baht for en 14 dagers karantene. Fremmedarbeidere fra naboland har ikke råd til å betale dette. Det ble sagt at det på ingen måte ville bli lov å bevege seg utenfor karanteneområdet.

(© Thailands Tidende. 13. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)