[ annonse ]
Ambassadør Kjersti Rødsmoen advarer mot reisevirksomhet i dagens situasjon. Ambassadør Kjersti Rødsmoen advarer mot reisevirksomhet i dagens situasjon. Foto: Dag A. Ekeberg
16. september 2020

Ambassadør Rødsmoen: – Thaier bør ikke søke besøksvisum til Norge nå

Skrevet av 
[ annonse ]

Visumpraksisen til ambassaden i Bangkok er endret. Nå må det helt ekstraordinære årsaker til før thaier på besøksvisum – inkludert de med norsk ektefelle eller kjæreste – får reise til Norge.

 

– Jeg har stor forståelse for at folk er skuffet, sier ambassadør Kjersti Rødsmoen til oss. I juli åpnet Norge opp for at kjærester kunne gjenforenes i Norge, men Thailands strikte virustiltak gjorde at dette etter hvert ble vanskelig.

 

LES: Thai-norske par kan nå få gjenforening i Norge (11. juli) 

 

– Vi hadde håpet på en annen situasjon da norske myndigheter i juli ga tillatelse til at kjærester kunne gjenforenes i Norge, sier Rødsmoen: – Nå er vi tilbake der vi var om at det bare i helt ekstraordinære situasjoner vil kunne innvilges visum. Det må være sterke velferdsgrunner, som f.eks. at noen er alvorlig syke.

 

Årsaken er at det er så vanskelig å få returbillett til Thailand. 

[ annonser ]

 

Ambassaden publiserte en melding på engelsk og thai på sin facebookside på mandag, hvor dette ble gjort klart. Det var basert på UDIs melding fra 10. september, hvor visumsøkere fra Thailand, India og Vietnam nå behandles som «røde land» på linje med et fåtall andre land, som f.eks. Afghanistan og Somalia, hvor det å være kjærester likevel ikke er nok til å få godkjent visum. 

 

Det har vært mye misnøye blant norske thailandsfarere den siste tiden, ettersom stadig flere har opplevd at kjærestene har fått avslag på sine søknader om 90-dagers schengenvisum.

 

Avslagene har ofte hatt som hovedbegrunnelse at søker har for dårlig tilknytning til hjemlandet, men den egentlige årsaken virker å ha vært at det er vanskelig å returnere til Thailand under thailandske myndigheters smitteregime.

 

Angående dette kommenterer Rødsmoen:

–  Det er vanskelig retur til Thailand, det omtales i alle vedtakene, så brevene må leses i sin helhet.  

 

LES: Visumavslagene: Ambassadør og UDI svarer (3. september)

 

All reise fra Norge til Thailand må gå via thaiambassaden i Oslo. Det finnes nok av flybilletter til salgs på nettet, men disse er lite verdt, siden det er ambassaden i Oslo som godkjenner innreise til Thailand, og de har stort sett booket via KLM samt flyvninger via Thai Airways fra København.

 

Det har vært rapporter på facebookgrupper om at thaier som nå er i Norge har måttet bli utover de 90 dagene visumet tilsier. Det er ventelister for hjemreise hos thaiambassaden. 

 

– Men hva er problemet med at thaier som har norske kjærester eventuelt må bli i Norge litt lenger enn de 90 dagene?

– Vi kan dessverre ikke i utgangspunktet legge opp til at folk ikke skal klare å overholde sine visumforpliktelser. Vi må følge gjeldende regelverk.

 

Ambassadøren legger til:

– Det er viktig at thaier i Norge kontakter den thailandske ambassaden for å sørge for å komme seg tilbake til Thailand. Den thailandske ambassaden i Oslo har informasjon om dette på sin facebookside.

 

Rødsmoen synes situasjonen er vanskelig. Hun sier at det er hennes jobb å sørge for gode forbindelser mellom Norge og Thailand og derfor også at nordmenn og thaier skal kunne omgås hverandre. Men i dagens situasjon er hun ikke i tvil:. Hun fraråder reiser fra Norge til Thailand nå, i tråd med UDs reiseråd.

 

Hun er selv nettopp ferdig med 14 dagers karantene etter et besøk i Norge, og sier:

– Jeg har i hvert fall ingen planer om å dra noe sted nå, eller at noen skal besøke meg. Alt det er lagt på is. Jeg har selv med egen erfaring fått se hvor ressurskrevende det er, både i tid og penger. 

 

Hun sier at nordmenn som ikke har opplevd smitteberedskapen i Thailand, blir overrasket over hvor strengt det er her.

 

Hun forteller videre at hun håper at thaiene klarer å øke sin kapasitet til å ta imot flere, selv om de fortsetter å være strenge med smittevernet, både når det gjelder thaier som vil returnere og turister som vil besøke Thailand  – selv om de må igjennom en karantene.

 

Oppfordringen om ikke å søke visum gjelder kun 90-dagers turistvisum. Ambassadøren påpeker at thaier som planlegger å bosette seg i Norge fortsatt kan søke om oppholdstillatelse som før.

 

– Er det spørsmål utover den informasjonen som ligger på ambassadens hjemmeside og facebookside om visum til Norge, har ambassaden nå og i forbindelse med endringene telefontid hver dag t.o.m. neste uke fra 14:00-16:00 og hvor det kan svares på thai, norsk og engelsk.

 

For øvrig rapporteres det nå om at de som søker om turistvisum til Norge kan få tilbake gebyret på 80 euro hvis de trekker søknaden. Flere av våre lesere har fått opplyst dette.

 

– Dette gjelder de som hadde sin visumsøknad til behandling da endringene inntraff. Søker du nå, med den oppdaterte informasjonen om strengere praksis, vil du dessverre ikke refunderes, avslutter Rødsmoen.

(© Thailands Tidende. 16. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)