[ annonse ]
Sukkerspinn rett utenfor barneskolene i landet er fristende for barn. Vestlig kjeder som KFC har også fått en dominerende posisjon i hurtigmatmarkedet. Sukkerspinn rett utenfor barneskolene i landet er fristende for barn. Vestlig kjeder som KFC har også fått en dominerende posisjon i hurtigmatmarkedet. Foto: Suwanne Buransuk
18. september 2020

Thailandske barn spiser mest usunn hurtigmat

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailandske barn i alderen 12–15 år er verdensledende i å spise hurtigmat. Markedsføring i media av vestlig type hurtigmat får deler av skylden.

 

En undersøkelse blant 153.000 12–15-åringer i 54 utviklingsland («Developing Low and Middle Income Countries») viser at thaiene topper listen over forbruk av usunn mat.

 

Det er Ningbo University i Kina som har gått gjennom data fra en større helseundersøkelse gjennom flere år. Hele 43,3 prosent av thaier spiser gatekjøkkenmat 4–7 ganger i uka, det var mye mer enn nummer to på lista, Qatar, hvor det er 27,4 prosent av disse barnekullene som spiser hurtigmat så ofte.

 

Forfatterne at studien uttaler av vestlige hurtigmat har fått et godt fotfeste i Thailand. Myndighetenes tiltak for å motvirke dette har ikke vært tilstrekkelig. De som ser på tv i Thailand kan ikke unngå å legge merke til at f.eks. KFC er å finne på de fleste kanaler.

 

Professor Sirinya Phulkerd ved Mahidol University i Bangkok sier at overvekt blant thailandske barn har økt kraftig, og usunn mat er riskfaktor nummer tre for tidlig død i landet.

[ annonser ]

 

Hurtigmat

Food Navigator har publisert resultatene fra denne undersøkelsen, som viser at thailandske barn spiser hurtigmat minst fire dager i uken, noe som er mye høyere enn andre land i undersøkelsen. (Faksimile: Food Navigator)

 

Produsenter av hurtigmat og soda bruker store midler til markedsføring i thailandske medier. Professoren mener at myndighetene nå må regulere dette markedet, for å få bukt med usunne matvaner blant ungdommen.

 

Thailands Tidende skrev allerede i 2012 om utbudet av snacks rundt mange grunnskoler i Thailand, noe som bidrar til barns nye matvaner. Så det er ikke kun vestlige kjeder dette dreier seg om.

 

LES: Snacks gjør thailandske barn usunne

(© Thailands Tidende. 18. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)