[ annonse ]
Menn har all makt i Thailand – nå protesterer jentene Faksimile. The New York Times
26. september 2020

Menn har all makt i Thailand – nå protesterer jentene

Skrevet av 
[ annonse ]

Internasjonale nyhetsmeder har bitt seg merke i at det nå er unge kvinner som leder protestaksjonene. 

 

New York Times publiserte torsdag (betalt innhold, gratis en måned. Red,) en gjennomgang av demokratiet i Thailand. De var ikke overrasket over at det nå er unge studiner som leder protestene mot makthaverne, og som ifølge avisen utgjør hovedmengden av protestanter.

 

Avisen skriver at det er menn som styrer de mektige institusjonene; militærvesenet, monarkiet og den buddhistiske religionen.

 

En ny vri i dagens protester er at det nå tas opp emner som abort, skatt på produkter som tamponger, og det faktum at skolejenter blir tvunget til å klippe håret etter myndighetenes reguleringer.

 

En sentral leder i opprøret er 22 år gamle Panusaya Sithijirawattanakul, med kallenavn Rung. Hun uttaler i avisen:

[ annonser ]

«Monarkiet og militærvesenet har all makt i Thailand. Jeg burde ikke være redd for å si at menn har tilnærmet all makt i Thailand».

 

Men hun burde kanskje være redd, for myndighetene har planer om å ta ut siktelse mot henne og mange andre som har protestert.

 

Overfor ABC News I Australia uttalte hun:

«I decided to speak out because if we never speak about it, the change will never happen»

Faksimilie: ABC News, Australia.

 

Folk som har observert Thailand lenge har notert at kvinner faktisk har hatt ganske mye makt her, selv om det dreier seg mest om uformell makt.

 

Som et av de første landene i regionen fikk kvinner stemmerett i Thailand i 1932. Det er nå flere kvinner enn menn som tar høyere utdannelse, og 45 prosent av arbeidsstokken er kvinner. Parlamentet har imidlertid kun 14 prosent kvinner.

 

I går kom Reuters med en rapport om situasjonen i skolevesenet i Thailand. 

«Det første møtet med diktaturet er skolevesenet», skriver Reuters. Videre står det at tradisjonalismen styrer utdannelsessystemet her. Det skal ikke stilles spørsmål om reglene for hvordan elevene skal kle seg.

 

Protestene har også nådd frem til CNN, som skriver at «Thai protesters declare 'victory' in monarchy reform rallies, after delivering their demands to authorities»

 

I tillegg til disse nyhetsoppslagene rapporteres det nå at kvinner i de fire sydligste provinsene i Thailand er gått lei av trefningene som har pågått i 20 år. 

(© Thailands Tidende. 26. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)