[ annonse ]
Pass på når du importerer hund – par fikk tre dårlige alternativer Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
5. oktober 2020

Pass på når du importerer hund – par fikk tre dårlige alternativer

Skrevet av 
[ annonse ]

Et thai-norsk par hadde ikke blodprøve til hunden i orden, og må nå enten ha hunden i isolat i Norge i tre måneder, returnere med hunden til Thailand innen 7 dager, eller la hunden avlives. 

 

I slutten av september ankom et thai-norsk ektepar Oslo Lufthavn fra Thailand. De hadde med en sju år gammel hund av blandingsrase. På flyplassen møtte de Mattilsynet, representert ved vakthavende grenseveterinær, som har ansvaret for å sjekke import av dyr.

 

Inspeksjon av dokumentene viste at hunden ikke hadde gyldig antistofftiteranalyse mot rabies. Årsaken var at det var gått for kort tid mellom rabiesvaksinasjonen og blodprøven som ble brukt til analysen. Det var gått kun 17 dager, ikke 30.

 

Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig, skriver de, og har derfor fattet et hastevedtak for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket. Hunden ble overført direkte til isolat ved ankomst til Norge, fordi krav i regelverket ikke var oppfylt.

 

Mattilsynet opplyser at det i samråd med paret ble bestemt at hunden skulle overføres til isolat hos «Airpet Isolat og Karantenestasjon» i påvente av videre bestemmelse i saken.

[ annonser ]

 

Vedtaket som ble fattet dagen etter var at hunden måtte isoleres inntil et av følgende alternativer kunne settes i verk:

1. Retur til avsenderlandet med fly innen 7 dager etter dato for ankomst til Oslo Lufthavn.

2. Isolasjon i en offentlig godkjent karantenestasjon inntil alle innførselsvilkår er oppfylt. Dette innebærer at det må tas en ny blodprøve for analyse av antistoffnivå mot rabies. Dersom resultatet av denne testen viser et tilstrekkelig høyt nivå, må hunden oppholde seg minimum tre måneder i karantene, inntil alle vilkår i regelverket er oppfylt. Hunden kan eventuelt returneres til Thailand i hele denne perioden.

3. Dersom ingen av de foregående alternativer er mulig å gjennomføre, må hunden avlives.

 

Vi har lest dokumentasjonen hos Mattilsynet, men ikke klart å komme i kontakt med paret som tok med hunden til Norge, så vi vet ikke hvilken løsning som ble valgt.

 

Hunder skal behandles mot revens dvergbendelorm, ha offentlig helsesertifikat (land utenfor EU), identitetsmerking og rabiesvaksinasjon. 

 

Dyret skal ha tatt en blodprøve som viser at rabiesvaksinen virker som den skal, og det var problemet for det thai-norske paret.

 

I praksis må man altså vente minst fire måneder etter en rabiesvaksine før man kan ta med hund eller katt fra Thailand til Norge.

 

I fjor var en thailandsk kvinne utsatt for samme problem. Hun valgte å ta med hunden tilbake til Thailand, slik vi rapporterte:

 

LES: Måtte ta med hunden tilbake til Thailand

LES: Liten sannsynlighet for rabiessmitte

LES: Orakelet svarer: Hund til Thailand?

 

Det er ingen spesielle regler under koronautbruddet, opplyses det.

 

Her står det nærmere om regelverket, en online veileder for deg som skal ta med deg kjæledyr, samt en forklaring om forholdene rundt blodprøven

 

(© Thailands Tidende. 5. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)