[ annonse ]
Antall covid-dødsfall pr million innbyggere for land hvor flertallet av innbyggerne er hhv. muslimer, hinduer og buddhister. Antall covid-dødsfall pr million innbyggere for land hvor flertallet av innbyggerne er hhv. muslimer, hinduer og buddhister. Ill: TT / Kilde: Worldometer/Wikipedia
19. januar 2021

Få covid-dødsfall i buddhistiske land

Skrevet av 
[ annonse ]

Mange forbinder buddhisme med avmålthet og meditasjon. Det kan være gunstige egenskaper i kampen mot coronaviruset. Land hvor flertallet er buddhister har hele 13 ganger lavere dødelighet enn resten av verden.

 

Det er sju land i verden hvor flertallet av innbyggerne er buddhister. Dette er Thailand, Myanmar, Sri Lanka, Kambodsja, Laos, Mongolia og Bhutan. Disse landene har en befolkning på 161,7 millioner mennesker, hvorav 85 prosent er buddhister.

 

Disse landene har en gjennomsnittlig dødsrate på 20,4 personer pr million innbyggere. Snittet på verdensbasis er 161, altså 13 ganger så høyt.

 

Totalt i disse sju landene har det kun vært 3292 covid-dødsfall, og hele 90 prosent av dem (2955) stammer fra Myanmar, som fikk en sterk smittebølge nummer to i september måned.

 

Myanmar har 54 døde pr million innbyggere. Også det det er lite på verdensbasis. De er nr. 125 av 219 stater, hvor San Marino «leder» med 1.913 dødsfall pr million, foran Belgia med 1.762.

[ annonser ]

 

De andre buddhistiske landene har mye færre dødsfall. Sri Lanka har 12 pr million og Thailand har 1 pr million. Laos og Kambodsja har ingen registrerte dødsfall. Bhutan har ett registrert dødsfall og Mongolia har to.

 

Hinduer og muslimer ligger på henholdsvis 109 og 114 døde pr million.

 

Land med flertall av hinduer er kun India og Nepal. Begge har ca. 80 prosent hinduer. India er ofte å se på toppen av covid-statistikker, men det er statistikker som ikke tar hensyn til folketallet. India er på 103. plass i dødelighetsrate, med 110 pr million innbyggere. Nepal ligger på 67.

 

Når det gjelder land med et flertall muslimske innbyggere har vi tatt utgangspunkt i de 20 største landene for å regne ut gjennomsnittet. Indonesia er det mest folkerike muslimske landet, men de har ikke mer enn 96 dødsfall pr million. De landene som trekker snittet opp for muslimer er Iran, Irak og Tyrkia.

 

Mange land med et flertall av kristne innbyggere ligger på smittetoppen. Vi regnet ut snittet for de sju største landene med flertall av kristne innbyggere (USA, Brasil, Mexico, Filippinene, Etiopia, Nigeria og Russland) og fant ut at snittet var hele 668 døde pr million innbyggere.

 

Thailands Tidende

Smitten i de sju buddhistiske landene samt de sju største kristne landene. (Kilde. Worldometer). Rettelse: En tidligere versjon av denne tabellen hadde feil titler i tredje kolonne. Det sto "prosent" istedenfor "andel". Red

 

Dødeligheten i de sju kristne landene er 2,6 ganger mer enn snittet på verdensbasis og hele 33 ganger høyere enn de sju buddhistiske landene.

 

Hva kan være årsaken til de store forskjellene?

 

For thaier er det viktig å bevare roen og snakke avmålt. Det står i kontrast til en del vestlige kulturer, hvor det diskutere høylytt og avstanden er liten. I buddhismen er også meditasjon viktig, som skal føre til indre ro, noe som også kan føre til mer ytre ro – og mindre mottakelighet for virus.

 

Thailands Tidende

Roen er nærmest total i de mange buddhistiske templer. (Foto: Terje Engø)

 

Vi har mange ganger referert at thailandsk væremåte kan være en årsak til at smitten ikke virker å spre seg noe særlig i dette landet. Dette kan gjelde også for andre buddhistiske land, i hvert fall nabolandene.

 

16. juli kom New York Times med en artikkel kalt «No One Knows What Thailand Is Doing Right, but so Far, It's Working».

 

Her blir det lansert ulike forklaringer på de lave smittetallene, inkludert gener og immunsystem. Her er de sju punktene. Vi har lagt til litt utfyllende informasjon:

 

1. Sosial distansering, noe som er iboende i den thailandske kulturen, og i andre land i regionen. Det er uhøflig å komme for nære folk, og ikke minst å snakke andre rett opp i ansiktet, noe som folk i andre deler av verden ikke nødvendigvis har problemer med.

 

2. Hilseform – wai istedenfor håndhilsing. Unngår direkte berøring.

 

3. Tidlig oppfordring til å bruke munnbind. Det er mer vanlig og sosiale akseptert å bruke munnbind i denne regionen.

 

4. Et desentralisert helsesystem hvor drøyt 70.000 landsbyer har frivillige helsepersonell som har ansvaret for folk i landsbyen. Dette gjelder for Thailand.

 

5. Mye opphold utendørs, ikke inne med aircon selv om det er varmt.

 

6. Mindre helseproblemer som fedme og diabetes, selv om dette også er blitt et stort problem i Thailand de siste tiårene.

 

7. En genetisk komponent i immunsystemet til folk i Mekongdeltaet som er mer motstandsdyktig mot coronavirus.

 

LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer

LES: Høy smitte blant innvandrere i Norge – men ikke blant thaier

 

Thailand er inne i en ny smittebølge, men selv om det så dramatisk ut i starten, har også den bølgen avtatt betydelig den siste uka. I dag var det i hovedsak kun i Samut Sakhon og Bangkok det ble oppdaget smitte.

 

LES: Amnesti for fremmedarbeidere, lavere smittetall (17. januar)

 

Det er også andre land med mange buddhister. Flest buddhister bor det i Kina, selv om de kun utgjør 18 prosent av befolkningen. Der er det 244 millioner buddhister. Andre land med stor andel buddhister er Japan (36%), Singapore (34%), Sør-Korea (23%), Taiwan (21%) og Malaysia (20%). Dette er også land som har relativt lav dødelighet fra coronaviruset, sammenlignet med vestlige land.

(© Thailands Tidende. 19. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)