[ annonse ]
De nye fargekodene som foreslås. Ja, dette er Thailand, denne gangen i liggende posisjon. De nye fargekodene som foreslås. Ja, dette er Thailand, denne gangen i liggende posisjon. Kilde. Regjeringen
27. januar 2021

Østkysten betydelig «friskere», massasje åpner i Chonburi og Rayong

Skrevet av 
[ annonse ]

Regjeringen har i dag avslørt et utkast til ny smitteinndeling av landet, hvor fire provinser på østkysten rykker opp hele to kategorier. Samtidig har guvernørene både i Chonburi og Rayong i dag med umiddelbar virkning opphevet forbudet mot massasje og skjønnhetssalonger.

 

Det regjeringen kaller «Den lille Covid-komiteen» hadde et møte i dag morges hvor de ble enige om inndeling av landet etter smittenivå. Dette må endelig godkjennes av «Den store Covid-komiteen», som har møte ledet av statsministeren på fredag. Tidligere har slike utkast til regional oppdeling stort sett gått gjennom uten endringer, men dette vet man først med sikkerhet fredag ettermiddag.

 

Mens det tidligere var fem mørkerøde provinser er det i det nye forslaget kun én – Samut Sakhon. Det er logisk, for den provinsen har hatt det alt overveiende av smitte de siste ukene.

 

Frem til 31. januar er det fire andre provinser som også er mørkerøde, nemlig Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat. Disse har hatt lite eller ingen smitte den siste tiden, og foreslås nå å rykke opp til «oransje» nivå, sammen med 16 andre provinser.

 

Rødt nivå foreslås for Bangkok og tre omliggende provinser – Samut Prakan, Nonthaburi, og Pathum Thani.

[ annonser ]

 

Resten av landet er foreslått delt opp i 17 gule provinser og 35 grønne. Sistnevnte er de som ikke har hatt smitte eller har hatt langt opphold siden siste smittetilfelle.

 

Det vil bli laget retningslinjer fra sentralmyndighetene avhengig av fargekode. Det gjelder ting som åpningstider og alkoholservering på restauranter, samt åpning av utelivet og sport og rekreasjon. Åpning av skolevesenet ligger også i kortene.

 

Det ble på dagens pressekonferanse ikke nevnt noe om reiserestriksjoner som har gjort ferdsel i landet vanskelig siden 4. januar. Reisende til og fra mørkerøde provinser har måttet skaffe seg offentlige dokumenter for å kunne krysse provinsgrenser.

 

Når det i februar mest sannsynlig kun er én mørkerød provins igjen, må det antas at det kun er folk som vil reise inn og ut av Samut Sakhon som vil møte reiserestriksjoner. Det har imidlertid vært ganske mye smitte i distrikter i Bangkok som grenser opp til Samut Sakhon, så man skal ikke se bort fra egne regler der.

 

Det legges også opp til at guvernører kan gi ulike distrikter ulik fargekode. Dette er nok spesielt aktuelt i Samut Sakhon og Bangkok, hvor det er stor forskjell på smittespredningen.

 

I Chonburi har det også vært stor forskjell. Først ute var Mueang Chonburi, men Banglamung (Pattaya) fikk deretter mye smitte, etterfulgt av Sriracha. Provinsen har nå vært smittefri i seks dager, mens Pattaya har vært smittefri i 12 dager.

 

LES: Pattaya: Null smitte, håper på åpning 1. februar (23. januar)

 

Dette har ført til at guvernøren i Chonburi i dag erklærte (på thai) at et punkt i dekretet fra 4. januar nå skulle oppheves (Punkt 2.10). Det omhandler massasje og skjønnhetspleie. Slike steder kan nå åpne med en gang. Rayong åpner i dag for massasje og ni andre type virksomheter.

 

En årsak til dagens opphevelse kan være at mange folk i massasjenæringen har klaget. Det virker som det nytter å klage. I hvert fall fikk restaurantnæringen i Chonburi gjenåpne 31. desember etter kun ett døgn med stengte dører, og restaurantnæringen i Bangkok fikk også mildere tiltak og lengre åpningstid etter at de klagde sin nød høylydt. 

 

Nå venter barindustrien i Pattaya på nye retningslinjer, og håper at de kan åpne 1. februar. Dette kan bli avgjort i møtet i Covid-komiteen på fredag, eller avgjørelsen kan bli overlatt til provinsmyndighetene.

 

Etter snart to uker uten smitte vil guvernøren i Chonburi bli upopulær i Pattaya hvis han ikke lar byens barindustri åpne igjen. Klubber og gogo-barer vil også kreve å få gjenåpne. Men som vi så i vår tok det lang tid før utelivet fikk åpne for fullt, så dette gjenstår å se. Hvis det blir lov å åpne, kan det bli restriksjoner på dansing og åpningstider.

 

Et positivt tegn for Pattaya kan være at Phuket i dag vedtok å la utelivet få tilbake sine opprinnelige åpningstider og alkoholbestemmelser. Likeledes ble hjemmekarantene for besøkende fra 21 provinser, inkludert Bangkok, opphevet. Guvernøren i Phuket er blitt kritisert for å ha jaget vekk de få turistene de har hatt med strenge tiltak.

 

Slik Thailands Tidende advarte mot på søndag har det vært massetesting denne uken i Samut Sakhon, og det har ført til store smittetall. Kun noen få smittetilfeller har vært funnet utenfor Samut Sakhon, så det store bildet er positivt. 

 

LES: Massetesting kommende uke (24. januar)

 

I dag var det meldt om 792 tilfeller i Samut Sakhon, 6 tilfeller i Bangkok, 2 i Samut Prakan og ett tilfelle hver i provinsene Rayong, Chantaburi, Nonthaburi, Ang Thong, Pathum Thani, Samut Songkhram og Petchaburi.

(© Thailands Tidende. 27. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)