[ annonse ]
Helseminister Anutin Charnvirakuls har et forslag på gang. Helseminister Anutin Charnvirakuls har et forslag på gang. Foto: NBT, Wikimedia Commons
10. mars 2021

Avgjørelse om redusert karantene utsatt til 19. mars

Skrevet av 
[ annonse ]

Et forslag om halvert karantenetid for vaksinerte personer er blitt rapportert i enkelte nyhetsmedier som et faktum, men det må gjennom covidkomiteen først. 

 

19. mars skal «Den store covidkomiteen» ledet av statsministeren ha et nytt møte. Opprinnelig skulle møtet vært holdt 15. mars, men på pressekonferansen i dag opplyste assisterende talskvinne Dr. Apisamai Srirangsan at det var utsatt til 19. mars.

 

Mandag 8. mars ble det rapportert i diverse nyhetsmedier inkludert Reuters at karantenen var vedtatt redusert fra 1. april, men det stemmer ikke. Rapportene var basert på en melding på helseminister Anutin Charnvirakuls’ facebookside. 

 

Meldingen gikk ut på at Den nasjonale komiteen for smittsomme sykdommer (National Committee on Communicable Diseases) hadde stilt seg bak et slik forslag, men det må godkjennes av statsministeren under møte i hans covidkomite. Neste steg er vedtak i parlamentet, men det pleier å være gitt etter at statsministeren har stilt seg bak.

 

Karantenebestemmelsene ble ikke nevnt i den thailandske delen av dagens pressekonferanse, som ikke er noe godt tegn for de som håper på redusert karantene, men det ble nevnt i den engelske delen i etterkant, så det gjenstår å se hvor stor viktighet dette tillegges på det kommende møtet i covidkomiteen.

[ annonser ]

 

Kommentarer under helseministerens melding gikk ut på at en halvering av karantenetiden uansett ikke er tilstrekkelig for å lokke til seg store mengder korttidsturister til Thailand.

 

Fjerning av hele karanteneordningen er foreslått først fra 1. oktober, slik Thailands Tidende meldte på mandag:

 

LES: Forslag om å oppheve karanteneordningen fra 1. oktober (8. mars)

 

Forslaget til helseministeren går ut på at folk som kan bevise at de har blitt vaksinert før ankomst til Thailand vil slippe unna med sju dagers karantene. Vaksinasjonen må ha skjedd minst 14 dager før ankomst, og ikke lenger tilbake i tid enn tre måneder.

 

De som ikke er vaksinert skal ifølge forslaget få ti dagers karantene. Unntaket fra begge disse reglene er folk som ankommer fra Afrika, både thaier og utlendinger, som fortsatt må ha 14 dagers vaksine.

 

Når myndighetene snakker om henholdsvis 7, 10 og 14 dagers karantene, så må man i praksis legge til to dager (og en natt). Det som kalles «14 dagers karantene» er i hvert fall 16 dager og 15 netter, så man får anta at denne feilregningen fortsetter når karantenetiden reduseres.

 

Det ble i dag opplyst at vaksinering av thaier på turiststeder prioriteres. Som eksempler ble det nevnt at Koh Samui har fått 2500 doser, mens Pattaya har fått 4700 doser.

 

Når vaksineringen for alvor starter i juni skal Samui få ytterligere 16.000 doser og Pattaya 50.000 doser. Phuket og Chiang Mai ble nevnt som to andre turiststeder som skal prioriteres. 

 

LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

 

Ellers var den kommende vannfestivalen Songkran det store temaet på dagens pressekonferanse. Det antydes at feiringen kan gå av stabelen, men at det blir krav om virustiltak. Også dette vil bli avgjort i møtet 19. mars.

 

Den thailandske helseministeren har også tidligere kommet med kontroversielle utspill:

LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» (7. februar 2020)

LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land (5. mars 2020)

 

Ministeren kommer ikke fra regjeringspartiet, men fra et av støttepartiene.

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

(© Thailands Tidende. 10. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)