[ annonse ]
Statsminister Prayut Chan-ocha har sittet i over åtte år allerede, og må derfor tre tilside, i hvert fall midlertidig. Statsminister Prayut Chan-ocha har sittet i over åtte år allerede, og må derfor tre tilside, i hvert fall midlertidig. Foto: Пресс-служба Президента России
25. august 2022

Avsatt inntil videre, gikk uten dramatikk

Skrevet av 
[ annonse ]

Statsminister Prayut Chan-ocha måtte i går tre til side med øyeblikkelig virkning, foreløpig inntil en dom kan avsies, noe som kan ta ca. en måned. I en meningsmåling nylig fikk han kun sju prosent oppslutning.

 

Pressen verden over har fått med seg at det har vært et statsministerskifte i Thailand. Det er ikke så dramatisk som det høres ut som. 

 

Konstitusjonsdomstolen vedtok at statsminister Prayut Chan-ocha måtte avtre fra stillingen i påvente av en avgjørelse i domstolen, som det antas kan ta ca. en måned å få på plass.

 

I mellomtiden er det «nestkommanderende» i regjeringen, første visestatsminister Prawit Wongsuwan, som vil fungere som statsminister. Chan-ocha fortsetter likevel i regjeringen, da han også innehar stillingen som forsvarsminister.

 

Mange kommentatorer ble overrasket over den raske avgjørelsen fra konstitusjonsdomstolen, da de med 5 mot 4 stemmer vedtok å suspendere Cha-ocha.

[ annonser ]

 

Saken de hadde til behandling, var at Chan-ocha har sittet i statsministerstolen i åtte år allerede, og ifølge grunnloven er åtte år grensen for hvor lenge en statsminister kan sitte.

 

De fem første årene dreide deg seg om at han var juntageneral som ledet statskuppet i 2014, men likevel hadde han tittelen statsminister, og det er altså problemet han møter nå.

 

Prawit Wongsuwan har vært kjent som en av de viktigste bakmennene bak det militært utgåtte styret med Prayut Chan-ocha som statsminister. De to har kjent hverandre og jobbet sammen i mange år, og det er ikke forventet noen endring i politikken som følge av avgjørelsen i konstitusjonsdomstolen i går. 

 

I en artikkel fra 2020 skrev vi (link under):

 

Prawit Wongsuwan (74) er visestatsminister, selv om noen hevder at det burde vært ham som holdt statsministerstolen. Det er han som ifølge rapporter har de beste kontaktene på tvers av politiske grenser. Han og statsminister Prayuth Chan-ocha (66) har vært et radarpar i hæren gjennom mange år.

 

LES: Intern maktkamp mens store midler bevilges til virustiltak (17. juli 2020)

 

I forkant av vedtaket var det protester både online og live i Bangkok fra motstandere av dagens regjering, som forlangte at statsministeren måtte gå av. Hvorvidt de blir noe mer fornøyd med arvtakeren er ikke gitt. 

 

En stor online meningsmåling blant 374.063 personer antydet nylig at 93 prosent ønsket seg en ny statsminister i Thailand.

 

En gruppe forelesere fra åtte universiteter, i samarbeid med åtte digitale TV-stasjoner og nettmedier, sto bak meningsmålingen, som ble foretatt 20. og 21. august. 

 

(© Thailands Tidende. 25 august  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)