[ annonse ]
Myndighetene oppfordrer til kun én rishøst i år. Myndighetene oppfordrer til kun én rishøst i år. Foto: Terje Engø
5. juli 2023

El Niño gir tørke i Thailand og kan true verdens risproduksjon

Skrevet av 
[ annonse ]

I fjor klagde man over for mye regn i regntiden. Hittil i år har det kommet 28 prosent mindre nedbør enn i fjor. Turister jubler men landbruket har problemer. Og det kan bli vannmangel som for fire år siden. 

 

De som bor i Pattaya-området husker at det har vært frykt for vannmangel i reservoarene rundt byen i tidligere år. Det har sjelden kommet så langt at det ikke har vært vann i springen, men frykten har vært der.

 

De tre siste årene har ikke dette vært noe problem, men i år har værfenomenet El Niño skiftet retning igjen, og det er mindre nedbør i Thailand og land i regionen. Forrige gang det var meldt om lave vannreserver var i januar 2020, etter et tørt 2019. 

 

LES: Myndighetene i Pattaya ber folk ha vannreserver (9. januar 2020)

LES: Myndighetene varsler tørke og vannmangel frem til mai (3. januar 2020)

 

[ annonser ]

I Pattaya og andre områder rundt Thaibukta har det regnet veldig lite i mai og juni, selv om disse månedene skal være en del av regntiden, som normalt varer ut oktober måned.

 

 

FAKTA: DETTE ER EL NIÑO

El Niño, eller mer korrekt El Niño – sørlig oscillasjon (ENSO), er et globalt fenomen som oppstår i havet og atmosfæren. El Niño og La Niña er store temperatursvingninger i overflatevannet i den tropiske delen av det østlige Stillehavet. Navnene kommer fra de spanske uttrykkene for «den lille gutten» (El Niño) og «den lille jenta» (La Niña). «Den lille gutten» sikter til Jesusbarnet, fordi fenomenet ofte starter rundt juletider utenfor vestkysten av Sør-Amerika. Effekten er stor på klimaet på den sørlige halvkule, og ble først beskrevet i 1923 av Gilbert Thomas Walker, som har gitt navn til Walkersirkulasjonen, en viktig del av ENSO-fenomenet. Den atmosfæriske delen av fenomenet kalles den sørlige oscillasjonen (SO) og omhandler månedlige eller sesongbaserte svingninger i lufttrykket mellom Tahiti og Darwin i Australia.

ENSO er en sammensatt klimafluktuasjon mellom hav og atmosfære som oppstår som følge av havstrømmer og atmosfærisk sirkulasjon. ENSO er den mest omfattende og kjente mellomårlige variasjonen i vær og klima i verden, og oppstår med to til syv års mellomrom. Ikke alle områder i verden påvirkes, men ENSO merkes i Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav.

(Hentet fra Wikipedia)

 

Thailandske myndigheter er engstelige for at det blir vannmangel flere steder fra kommende januar og fremover. 

 

Likeledes er det problemer for bønder. Thailandske myndigheter går nå ut og oppfordrer bønder til å spare på vannet. De som har pleid å ha to risavlinger pr år blir bedt om å redusere til én. Det kan være en vanskelig avgjørelse å ta for mange bønder.

 

Thailand er verdens nest største riseksportører etter India. Hvis El Niño får den forventede effekten kan det føre til rismangel og økte priser på verdensbasis.

 

Man har tidligere sett at El Niño har hatt en direkte inflasjonsdrivende effekt. En tørke vil kunne føre til økte priser for grønnsaker, fersk mat og kjøtt.

 

Sukker er et annet produkt som ligger an til samme utvikling som ris fremover, med fare for mangel på verdensbasis grunnet tørke.

 

Gummiproduksjonen ligger også an til å få svi hvis det blir tørke.

 

Fruktproduksjonen likedan. Allerede har man sett at årets durian-sesong er dårligere enn de siste årene. Mye av avlingene er forhåndskjøpt fra Kina, og det har derfor blitt mindre igjen til lokalt konsum og dermed også høyere priser. 

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha har bedt el- og vannverksmyndigheter om å utarbeide beredskapsplaner for å spare vann, ifølge en artikkel hos Bloomberg.

 

Kraftetterspørselen i Thailand var rekordhøy i april og mai grunnet høye temperaturer og lite nedbør. Husholdningers bruk av klimaanlegg var en viktig medvirkende årsak.

 

(© Thailands Tidende. 5. juli 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)