[ annonse ]
Se moskusokser gjennom kikkerten på Khao Phaeng Ma View Point. Se moskusokser gjennom kikkerten på Khao Phaeng Ma View Point. Foto: Dag Ekeberg
1. oktober 2023

Wang Nam Khiao – et dovrefjell med moskus og mye annet

Skrevet av 
[ annonse ]

De fleste kaller dette Thailands Sveits, ikke Dovrefjell. Wang Nam Khiao er et vakkert fjellandskap, på det høyeste punktet mellom Bangkok og Koratplatået.

 

Riksvei 304 er kjent for mange nordmenn, for den går fra hovedstadsområdet og opp til Korat. Der og i naboprovinsene finnes det mange nordmenn – og de kjører forbi Wang Nam Khiao til stadighet. Men stopper de?

 

Det kan anbefales å ta en natt eller to i dette området. Eventuelt også med en avstikker til nasjonalparken Khao Yai og området rett nord for nasjonalparken, hvor det kryr av fine resorter. Men det området har vi skrevet mye om (linker under). Nå dreier det seg altså om naboområdet.

 

LES: Khao Yai for eliten – nå med verdens høyeste munkestatue (25. april 2019)

LES: Innlandets mest populære reisemål (1. mai 2018)

LES: Khao Yai nasjonalpark: Ville fosser – ville elefanter (1. oktober 2013)

[ annonser ]

 

 Wang Nam Khiao District, zoom og søk etter de stedene vi nevner i artikkelen (Google Maps).

 

Wang Nam Khiao har også resorter, selv om de ikke kan måle seg med Khao Yai i antall og standard. Du finner dem selv på Agoda ol. men vi vil likevel nevne én av dem, fordi den urettferdig nok dukker opp nederst på de fleste søk.

 

Resorten heter Moon River Village og er nylig bygget opp av et fransk ektepar som har flyttet tilbake til Thailand etter et langt arbeidsopphold i Frankrike. Så tross det engelske navnet er det Frankrike som er inspirasjonen.

 

Thailands Tidende

 

Thailands Tidende

 Moon River Village i fransk stil (Foto: Dag Ekeberg)

 

Det ser man på rommene, som kunne vært tatt ut av gamle franske romaner, og maten i restauranten, hvor du får baguetter og franske gryteretter… men også pizza og American Breakfast, som nok mange ikke-franske kunder forlanger. 

 

Vegen inn til resorten er en sjaber grusveg, så hvis du har en bil med lite bakkeklaring bør du kanskje velge noe annet. Utrolig nok er resorten plassert helt feil på kartet hos Booking.com, så bruk Agoda hvis du skal dit.

 

Så har vi moskusene, da. Eller gaur, som denne sørøstasiatiske bisonarten gjerne kalles. Dem er det mange av i den lille nasjonalparken Khao Phaeng Ma.

 

Thailands Tidende

 Akkurat denne moskusoksen er ikke levende, men det finnes andre på Khao Phaeng Ma View Point (Foto: Prakaiphet Thungchan).

 

Du kjører en svingete veg opp til toppen med et utsiktspunkt (Khao Phaeng Ma View Point). Der står det to gode kikkerter folk kan benytte, og gjennom dem kan du studere dyreflokkene. På dagtid beveger de seg lite. Nattestid og tidlig morgen kan du risikere å finne dem helt inntil vegen opp til utsiktspunktet.

 

Du ser mer enn moskus fra dette stedet. Du har utsikt over mye av omegnen. Folk fra Sveits og Norge er vant til flotte fjellområder med utsikt, så dette er mest for folk med hjemlengsel. Folk fra flatere land vil nok synes dette er toppen. 

 

Dette var min andre tur dit. Forrige gang betalte jeg uten å mukke hundre baht inngangspenger – mot min thailandske ledsagers 30 baht. Denne gangen sto det «400 Baht for utlendinger» på et skilt (og fortsatt 30 baht for thaier). De var nok blitt oppmuntret av min betalingsvilje forrige gang.

 

Dette er et ledd i en prisøkning i diverse nasjonalparker som mange fastboende utlendinger her ikke liker. Men jeg slapp billigere. Karen som sto og tok imot inngangspenger til utsiktspunktet klarte ikke å se meg i øynene og forlange 400 baht.

 

Mens vi snakker om priser og nasjonalparker. Klippen Pha Geb Tawan, lengst øst i området Wang Nam Khiao, tar fortsatt 100 baht for utlendinger og 50 for thaier, så den drastiske prisøkningen har ikke nådd dit ennå. I tillegg var porten åpen, så vi kjørte bare igjennom og parkerte ved klippen. Men da kom det en sint militært antrukket mann løpende og ba oss reise tilbake og betale. 

 

Thailands Tidende

Klippen Pha Geb Tawan har en fin utsikt. Man kan også slå opp telt her (Foto: Dag Ekeberg).

 

Klippen er et populært sted. Du kan leie sprettert og skyte utover urskogene i nasjonalparken Thap Lan National Park under klippen. Det er også mulig å slå opp telt her og overnatte.

 

Et annet populært sted er Flora Park. Her kryr det av blomster av alle typer og farger på et svært område. Man blir fraktet med buss rundt på området om ønskelig. Dette er verdt et besøk for de som har sansen for natur og blomsterprakt. 

 

Thailands Tidende

 

Thailands Tidende

 Stor blomsterflora i Flora Park (Foto: Prakaiphet Thungchan).

 

Blomsterparken Chateau Chili var en hit blant mange bangkokfolk. Vi skrev en artikkel derfra i 2021. Nå er den imidlertid stengt, og uvisst når og om den vil åpne igjen.

 

Mister Mushroom er et annet sted du kan besøke hvis du liker planter. Her dyrkes nemlig en mengde ulike former for sopp – på organisk måte. Du kan handle med deg sopp ulike tørkede variasjoner.

 

Rett ved riskveg 304 ligger det et flott marked – Thai Samakkhi Market – du ikke bør gå glipp av. Og hvis du kun kjører forbi på vei til Bangkok eller opp til Isan, så kan du i det minste stoppe her noen minutter.

 

Thailands Tidende

 Thai Samakkhi Market (Foto: Prakaiphet Thungchan).

 

Her får du kjøpt det meste av lokale landbruksprodukter, ikke minst frukt. Dette er et klima som passer for druer, så du kan kjøpe dem også – og også lokalprodusert vin.

 

Rett utenfor grensen til distriktet Wang Nam Khiao, på vegen mot Khao Yai, er det også et sted du kan stikke innom. Det er nylig åpnet, og er en turistattraksjon og resort kalt Khao Yai Art Tree Resort. Her kryr det av fotomuligheter for de som liker å dokumentere hvor de befinner seg. Stedet er hollandsk inspirert, så vi kan bare gjette hvor pengene stammer fra. Og det er brukt store summer på dette stedet.

 

Thailands Tidende

 

Thailands Tidende

 Khao Yai Art Tree Resort (Foto: Dag Ekeberg).

 

(© Thailands Tidende. 1. oktober 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)