[ annonse ]
STORINDUSTRI: Waranyuta og Thomas Rognstad har ca. en million sirisser i hallen noen kilometer utenfor Gjøvik sentrum. STORINDUSTRI: Waranyuta og Thomas Rognstad har ca. en million sirisser i hallen noen kilometer utenfor Gjøvik sentrum. Foto: Privat
1. oktober 2018

Gjør suksess med sirisser i Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaier elsker sirisser, og nå får thaier i Norge dem levert direkte fra Gjøvik. Og dyr i norske dyreparker får dem servert i levende form. Waranyuta og Thomas Rognstad har til enhver tid over en million av dem på lager.

 

Waranyuta og Thomas Rognstad har ca. en million sirisser (engelsk: cricket) i en svær hall utenfor Gjøvik. De selger ca. hundre tusen stykker hver måned. Mye går til dyrefor, men ca. 60 kilo i måneden går til thaier i Norge og Sverige, som kjøper dem både kokt, stekt og tørket.

Når det gjelder salgskanaler, så er det Facebook som fungerer best:

– Det går via Facebook. Vi har prøvd thaibutikker, med der selger det ikke så godt, sier Thomas Rognstad.

 

Dyreparker

De norske kjøperne ønsker å motta insektene levende, men det er ikke for å spise dem selv, snarere skal det brukes til dyrefor. 

– Til nordmenn selger vi dem levende som reptilfôr til private, dyrebutikker og alle dyreparkene i Norge.

[ annonser ]

Rognstad forteller at de akkurat har inngått et samarbeid med Gjøvik Chokolade AS, som lager sjokolade med hele sirisser.

Det har også vært flere helsekostbutikker som har vært interessert i sirissmel fra Rognstad. Dette melet brukes i hovedsak som åte for skadedyr, men kan også brukes i brød for menneskeføde. Det går med 4500 sirisser for å lage ett kilo mel.

 

Startet med vaktler

Ekteparet begynte med oppdrett av vaktler og melorm før sirissene kom på banen. Det viste seg imidlertid å være sistnevnte art som ga mest penger i kassa. De hadde to hundre tusen sirisser i garasjen før de flyttet virksomheten til en industrihall. 

Dette ga opphav til en større reportasje i  lokalavisa Oppland Arbeiderblad, hvor det blant annet gikk frem at det er ungdommen blant nordmenn som tar sjansen på å spise insekter, de godt voksne tør ikke. 

Sirisser er mye spist blant thaier, og er kjent for å inneholde mye vitaminer, jern og kalsium.

 

Bodde tidligere i Roi Et

Thomas Rognstad tok sin første tur til Thailand i 2002. Der traff han Waranyuta fra Koklam i Buriram. De giftet seg samme året. 

– Vi har tidligere bodd i Roi Et, forteller han. – Der drev vi som oppkjøper av eukalyptus og hadde gjenvinningsanlegg for plastavfall samt produksjon av sopp.

Familien flyttet tilbake til Norge da yngstemann savnet vennene sine i Norge, får vi høre. Han konfirmeres i år, og da er det familien i Thailand som drar til Norge denne gangen, ikke omvendt.

Familien er normalt i Thailand et par ganger i året på ferie. De har en leilighet på Mae Phim Beach.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)