[ annonse ]
Ove Johnny Borgsø sammen med fabrikksjef Kampon Petkaew i fabrikklokalene i Chachoengsao utenfor Bangkok. Ove Johnny Borgsø sammen med fabrikksjef Kampon Petkaew i fabrikklokalene i Chachoengsao utenfor Bangkok. Foto: Privat
1. januar 2019

Med møbelekspertise fra Sykkylven

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er Sykkylven man forbinder med norsk møbelproduksjon, med firmaer som Ekornes, Hjellegjerde og IMG. Men mye av produksjonen skjer i Thailand. Vi har snakket med sjefen for IMG i Chachoengsao. De ble kjøpt opp av Ekornes, som igjen ble kinesisk eid sommeren 2018. Men produksjonen går som før, og markedene er nå større.

 

Ove Johnny Borgsø (47) har jobbet i møbelindustrien i 20 år, inkludert flere perioder i Thailand. Han er nå produksjonsdirektør hos IMG for tre fabrikker i Asia – en i Chachoengsao i Thailand og to i Ho Chi Minh City i Vietnam. Han var her tidligere på vegne av konkurrenten Hjellegjerde. De holder til i industriområdet Amata øst for Pattaya. Thailands Tidende hadde en reportasje om Hjellegjerde i juli 2017.

– Er dere bitre konkurrenter?

– Nei, det er vi ikke. De fleste som jobber i møbelindustrien har tilknytning til Sunnmøre og miljøet rundt den tekniske fagskolen i Sykkylven og kjenner hverandre godt. Det var også en målsetning da IMG ble grunnlagt å lage andre type tekniske løsninger og produkter enn det konkurrenten drev med.

 

Grunnlagt av Hjellegjerde

IMG ble grunnlagt i 2006 av Nils Gunnar Hjellegjerde, tidligere adm. dir. i Hjellegjerde Møbler. Firmaet ble i slutten av 2014 oppkjøpt av Ekornes-gruppen, som blant annet er kjent for sine stressless-stoler. En av betingelsene var at Hjellegjerde skulle jobbe for firmaet i ytterligere tre år, så han er nettopp blitt fristilt.  Nils Gunnar Hjellegjerde er fortsatt engasjert i Ekornes-konsernet som styremedlem og senior rådgiver i Ekornes ASA. I tillegg er han styreformann og medeier i Hove DK, som produserer laminert tre og kontraktsmøbler som f.eks. stoler til restauranter etc.

– Nils Gunnar har vel bodd her i snart 20 år. Vi jobbet sammen i Hjellegjerde så langt tilbake som i 1997. Han bor forøvrig i samme område som meg i Bangkok.

[ annonser ]

 

Oppkjøpt av kinesere

Ekornes-gruppen ble oppkjøpt av kinesiske Qumei for 5,1 mrd. kroner. Kjøpet ble ferdigstilt sommeren 2018. 

– Salget av Ekornes til Qumei har vel så langt kun hatt positiv innvirkning på satsningen her i Thailand. I dette ligger blant annet at IMG kommer inn i en del av Qumeis butikker i Kina, som gir økt volum i produksjon ved fabrikken i Thailand, sier Borgsø.

– Ellers når det gjelder IMG, så er vi en del av Ekornes-gruppen, men drives selvstendig som et eget konsern på lik linje som Stressless i Norge.

 

Forskjeller fra Vietnam

Borgsø leder to fabrikker i Vietnam og en i Thailand. Tilsammen er det ca. 800 ansatte, hvorav 320 i Thailand.

– Hvorfor samme leder både i Thailand og Vietnam?

– Det er ikke så enkelt å finne vestlige folk med riktig bakgrunn som vil bosette seg og jobbe i Vietnam, og flyturen over til Ho Chi Minh hvor fabrikkene ligger er bare litt over en time, så det går greit å håndtere dette med base i Bangkok.

Samtidig sier Borgsø at det for tiden pågår en flukt av vestlige firmaer som flytter fra Kina til Vietnam. Grunnen er handelskrigen samt at de er vennligsinnet overfor utenlandsk forretningsliv der.

– Hva er de store forskjellene på arbeidstakere i de to landene?

– Vanlige produksjonsarbeidere i Vietnam snakker ikke et ord engelsk, så der får man kun snakket med ledelsen. I Thailand snakker mange folk litt engelsk.

Borgsø sier at vietnamesere er vant til å følge rigide systemer fra kommuniststaten, og er derfor bedre til å utføre jobber for eksempel innen produksjon av stål, som krever stor nøyaktighet.

– Men thaiene er bedre til å produsere stoltrekkene vi lager, sier Borgsø.

IMG tas hånd om av BOI (Board of Investment) i Thailand, som har som oppgave å gjøre livet enkelt for industribedrifter som vil produsere her. Han får ikke fullrost BOI. De har en meget bra service og hjelper til med alt.

 

Industriroboter

Mange har et bilde av at vestlige firmaer etablerer seg i lavkostland i Asia for å ansette billig arbeidskraft, slik at de slipper å innføre dyr produksjonsteknologi. IMG-sjefen sier at slik er det ikke, i hvert fall ikke nå lenger. Kvalitetskravene i møbelindustrien er så høye at man er nødt til å bruke industriroboter, CNC-maskiner og produksjonsstyringssystemer.

IMG har de siste årene investert i mye automatisert produksjonsutstyr.

– Er dette kjøpt i Vesten?

– Nei, det er stort sett thailandske firmaer og andre land i regionen som leverer dette.

Borgsø sier at industriroboter og CNC-maskiner de siste årene har blitt mye billigere. Arbeidskraften rundt installasjonen er imidlertid fortsatt dyr i Norge, men mye rimeligere her i Thailand.

– Det er av en eller annen grunn vanskelig å finne gode sveisere i Thailand. Det er en av årsakene til at vi automatiserer mye og etter hvert har en god del sveiseroboter, sier møbelsjefen.

 

Gjennomtrekk

IMG-lederen sier at det er en viss gjennomtrekk av thailandske arbeidere. Spesielt er det mange som forsvinner i forbindelse med nyttår og Songkran. Det er også mange som lar seg lokke over til andre bedrifter med løfter om bedre vilkår, uten at vilkårene nødvendigvis er bedre.

– Men de som blir en stund er også veldig trofaste. Mange har jobbet hos oss siden starten for 11 år siden.

Grunnet utfordringer med å rekruttere nok thailandsk arbeidskraft har IMG begynt å ansette kambodsjanere. Ca. 100 av de 320 arbeiderne kommer derfra. De er en mer stabil arbeidskraft. Fra og med 2019 blir de enda mer stabile, tror Borgsø, fordi lovverket endres. Nå skal arbeidstillatelsen være knyttet til arbeidsgiver. Det betyr at hvis kambodsjanere vil skifte arbeidsplass må de først reise hjem og deretter søke om visum og arbeidstillatelse på nytt.

Dette gjelder spesielt for nabolandene til Thailand. For andre arbeidere har arbeidstillatelsen alltid vært knyttet til arbeidsgiver.

 

Hjemmekino for de rike

IMG har en salgsstab på 20 personer i Thailand, ledet av en kanadier. De konsentrerer seg om den velstående delen av befolkningen, fordi IMGs produkter er for dyre for den jevne thailandske lønnsmottaker. Det mangler ikke på kjendiser og forretningsfolk som har installert hjemmekino med møbler fra IMG. IMGs produkter er ikke å finne på Index i Pattaya, men selges for eksempel via kjeden Chic Republic, som er å finne i enkelte kjøpesentre. I Siam Paragon får man også møbler fra IMG.

I tillegg til dette har IMG et slags fabrikkutsalg hvor det er mulig å kjøpe seg møbler til nedsatt pris. De annonserer ikke for dette, siden de har en egen salgsavdeling, men det er nordmenn som har benyttet seg av den muligheten.

– Vi har ikke et fast fabrikkutsalg, men vi har et stort showroom på fabrikken hvor mesteparten av møblene er representert. Det er bare å ta kontakt med meg for tidspunkt dersom det er aktuelt å komme og se showroom og tilgjengelige objekter for salg fra lager.

 

Oppdra ungene i Thailand

Borgsø jobbet tidligere for Hjellegjerde i Thailand, og det var da han traff sin kone Phimpisa. Faktum er at hun liker seg best i Norge, mens ektemannen liker seg best i Thailand. De bodde i Norge noen år, og det var der de to sønnene på 2 og 4 år ble født. Nå sier Borgsø at han ønsker å bo i Thailand, i hvert fall til ungene er 7–10 år gamle. Da vil familien ta en ny avgjørelse om hvor ungene skal vokse opp.

Firmaet dekker utgiftene til privatskoler i Thailand, noe som gjelder for de fleste vestlige bedrifter her, og er et must for å få familiefolk til å jobbe i Thailand.

Borgsø har også to tenåringsjenter fra et tidligere ekteskap. De bor i Ålesund, men tilbrakte også deler av barndommen i Thailand.

 

Headhunting

– Får du ofte tilbud om å bli headhuntet over til andre vestlige firmaer her?

– Ja, det kommer tilbud, det er hyggelig, men jeg tenker langsiktig og blir hos min nåværende arbeidsgiver.

Borgsø har jobbet i møbelbransjen i 20 år, med et kort avbrekk i oljebransjen i Norge, men sier at det er møbler han kjenner og det han liker å jobbe med.

Kona driver neglesalong både i Bangkok og Pattaya, og tidligere også i Norge. Familien Borgsø tar av og til en helg i Pattaya, i forretningen de eier på Third Road. De eier også bygget, og har et krypinn når de er på besøk i byen.

----------------------------------------

 

IMG i Sørøst-Asia:

* IMG ble Grunnlagt av Nils Gunnar Hjellegjerde i 2006. IMG er en forkortelse for International Møbel Group.

* Firmaet ble oppkjøpt av Ekornes-gruppen i 2014

* Ekornes-gruppen ble oppkjøpt av kinesiske Qumei sommeren 2018.

* IMG har tre fabrikker i Sørøst-Asia: To i Vietnam og en i Thailand. 

* Totalt. 800 ansatte, hvorav 320 i Chachoengsao i Thailand (bildet).

* Ole Johnny Borgsø (47) er leder for alle tre fabrikkene.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2019 – 1. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)