[ annonse ]
Bjørn Hellesylt (tv.) og partner Andreas Nakken med sine thailandske programmerere. Bjørn Hellesylt (tv.) og partner Andreas Nakken med sine thailandske programmerere. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mars 2019

Utvider til Kambodsja etter 15 år i Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Bjørn Hellesylt (53) fra Ålesund startet webfirmaet Hosting Group i Pattaya i 2003. Nå er det så vanskelig å finne gode programmerere at de oppretter kontor i Kambodsja.

 

– Det er arbeidstakers marked her, sier Hellesylt. Han betaler nå på det meste 80.000 baht i månedslønn for de mest erfarne programmererne. Likevel er det veldig vanskelig å finne folk. De har stillingsannonser liggende på fast basis på mange jobbportaler.

 

– Det gjelder ikke bare programmerere, gode selgere er også vanskelig å finne, sier Hellesylt, som sier at trenden er generell i hele landet, men at det kanskje er noe lettere i Bangkok. Mange av de gode hodene liker å bo i Bangkok, så det krever litt ekstra å lokke dem til Pattaya.

 

Hosting Group har fem rene programmerere ansatt, i tillegg til en designer og et par prosjektledere. Men det holder ikke, for det øker på med kunder fra Norge.

 

Firmaet hadde mye kunder i Pattaya tidligere, og en salgsstab som på det meste talte åtte selgere, men nå befinner ca. 75 prosent av kundene seg i Norge. Det er partner Andreas Nakken (40) fra Molde med sitt firma Ycom som sørger for kundene der. De to har vært partnere i sju år.

[ annonser ]

Hosting Group

PARTNERNE: Andreas Nakken (tv.) og Bjørn Hellesylt satser nå mer på norske kunder. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det er en barndomsvenn av Hellesylt, Karl Johan Remøy, som skal drive kontoret i Phnom Penh i Kambodsja. De skal både ta oppdrag fra norske kunder og tilby tjenester til kambodsjanske firmaer.

 

Det har vært eiendomsbransjen som har vært den største kunden til Hosting Group i mange år. De har et spesiallaget system for eiendomsbransjen, som gjør det enkelt å administrere salg og utleie av bolig. Men systemet, kalt Expub, kan brukes i alle bransjer. Det er et såkalt CMS (Content Management System) som er utviklet av Hellesylt selv.

 

– Så du er utdannet programmerer?

– Nei, jeg er utdannet flyger, innrømmer Hellesylt. – Når det gjelder data er jeg selvlært.

 

Han jobbet for Fjellanger Widerøe før han startet firma for webutvikling sammen med broren. Firmaet het Expect. Det er nå nedlagt. I 2003 begynte han å få nok av den norske kulda, og opprettet Hosting Group. De tre første årene pendlet han mellom Norge og Pattaya, men i 2006 emigrerte han for godt, og er kun å finne i Pattaya.

 

– Så alle de norske firmaene i Pattaya er vel kunder hos deg, da?

– Ikke alle, smiler han. – Men vi har jo en god del.

 

– Blir det noe tid til å fly her i landet, da?

– Nei, sertifikatet mitt er utløpt. For øvrig er det veldig dyrt å leie fly her, mye dyrere enn i Norge og USA, hvor jeg fløy mye tidligere.

 

– Golf, da?

– Nei, jeg har ikke tid til å tilbringe lange dager på noen golfbane. Det er for mye å gjøre.

 

Gründeren fra Ålesund overser arbeidet til alle de ansatte. Det kan være en utfordring, da han ikke snakker thai, og de ikke snakker flytende engelsk. Men de ansatte benytter Google Translate når det er noe de ikke forstår.

 

– Hvordan er thaiene ellers å jobbe sammen med?

– De er jo veldig hyggelige, men det er ikke alltid like enkelt. Logisk tankegang er et problem her.

 

– Har du måttet si opp folk som ikke har fungert i jobben?

– Kun en eller to ganger. Vi tar de vi får, og gir opplæring her.

 

– Hva har vært mest overraskende ved å drive forretningsvirksomhet her?

– Jeg hadde ikke trodd at det var så liten arbeidsledighet i Thailand.

 

De ansatte hos Hosting Group tjener fra 15.000 til 80.000 baht i måneden. En senior programmerer i Norge tjener nærmere en million kroner i året, noen ganger mer. Det vil si ca. fire ganger mer enn topplønn i Thailand.

 

Ycom i Norge har brakt med seg store norske firmaer som kunder. Hosting Group har for eksempel nettopp utviklet et system for automatisk innlevering av aksjonærlister til Altinn, og det er en fjær i hatten, mener både Hellesylt og partneren Andreas Nakken.

 

Nakken forteller at de blant kundene har bl.a. Sparebank1, 1881, NTNU og Dagbladet Dagen, hvor de har utviklet Min Side for avisas abonnenter.

 

De har også planer om å skaffe seg kontorer i Serbia og Polen. Når kundene befinner seg i EØS/EU er det nå enklere at datautviklingen også skjer innad i unionen. Årsaken er GDPR (General Data Protection Regulation), som de siste årene har satt mange betingelser for hvordan data om unionens borgere skal behandles. 

(© Thailands Tidende 1. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)