[ annonse ]
11. november 2019

VIDEO: Villelefanter som nærmeste nabo – åtte personer drept på få måneder

Skrevet av 
[ annonse ]

– Vi er selvsagt engstelige, spesielt for barnebarna, sier Kjetil Martinsen, som bor i en landsby i Chachoengsao med et fredningsområde for villelefanter  som nabo.

 

Martinsen har videoovervåkning av huset, og forleden dag kan man se en villelefant passere rett utenfor porten (video over). Dette er en helt vanlig foreteelse, de ser villelefanter i hvert fall annenhver dag, anslår han.

 

– Jeg har ikke noe imot elefanter som sådan, men de kan bli mannevonde når de blir mye jaget.

 

Kjetil Martinsen

Kjetil Martinsen ser villelefanter i landsbyen nesten daglig. (Foto: Dag A. Ekeberg)

[ annonser ]

 

Årsaken til at de blir jaget, er at de tar seg ned i landbruksområder på jakt etter mat.

 

I forrige uke kom en flokk på 60-70 dyr til en leir av kambodsjanske arbeidere på en gummiplantasje i nærheten. Elefantene ble skremt av en hund, og gikk til angrep på leiren. Alle de midlertidige hyttene ble meiet ned. Tre av arbeiderne ble drept.

 

En lokal tv-stasjon har laget en animasjon av angrepet (under), som viser hvordan en arbeider ligger og sover ut en rus i en hengekøye og ikke hører at elefantene kommer. Han blir trampet ihjel. To andre ble funnet dagen etter. Elefantene hadde dekket til de døde kroppene med vegetasjon de fant i nærheten. Arbeiderne var blitt frarådet å lage leir i området.

 

 

Disse elefantene har opprinnelig tilhold i dyrefredningsområdet Khao Ang Ruenai Wildlife Sanctuary, som ble anerkjent av Verdens naturvernunion i 1977 og måler 67.400 rai (107 km2). Det ligger øst for der Martinsen bor.

 

Det skal være ca. 275 elefanter i dette området. Ifølge Thailands Department of National Parks taper hver jordbruksfamilie i nærheten i snitt 35.000 baht i året på at elefantene spiser opp produktene. Det er gjort forsøk med å plante mat i skogen slik at elefantene skal spise den isteden. Elefantene gjør raid på nærliggende jordbruksområder i snitt 25 ganger i måneden, hevder departementet.

 

De hører smell som av kinaputter, og det er myndighetspersoner som jager elefantene vekk fra landsbyer og jordbruksområder. I november i fjor ble en av disse drept, på et utsiktspunkt de har laget for å varsle om elefantenes bevegelser. 

 

Ifølge rapporter i media er det fredede området forstyrret av at velstående mennesker har tatt seg til rette og bygget resorter i disse områdene, og dermed jaget vekk elefantene.

 

Det er stor produksjon av eukalyptus- og gummitrær i dette distriktet. Store landeiere har gravd ut vanndammer til bruk i produksjonen, og det trives elefantene med.

 

Chachoengsao

Kun 90 km i luftlinje øst for hovedflyplassen er det villelefantene som regjerer. (Ill: TT/Google Map)

 

– Elefantene har veldig lang og god hukommelse, de gjenkjenner folk som har plaget dem, sier Martinsen. 

 

Han sier at den store flokken ofte er rett i nærheten av landsbyen, men hele flokken kommer ikke inn i landsbyen samtidig, kun noen enkeltdyr.

 

Martinsen innrømmer at det ikke er noe hyggelig når man hører om hvordan elefantene har drept folk som kommer i deres vei.

 

– Dagen etter angrepet på gummiarbeiderne kom det mange, vi hørte dem overalt. Klokken fire på ettermiddagen kom det elefanter inn i landsbyen. Tidligere har de kun kommet etter mørkets frembrudd.

 

Nordmannen – som tidligere bodde i Pattaya, men nå foretrekker livet på landet – har telt åtte drepte på få måneder:

– Disse elefantene har drept fem mennesker denne uken og er ansvarlige for i alle fall tre andre drepte i løpet av noen måneder tidligere.

 

Martinsen og kona beveger seg av den grunn sjelden til fots spesielt langt fra huset, men det er noe annet med barnebarna, som liker å leke i landsbyen. De må følges opp hele tiden.

 

– Hva kan gjøres med situasjonen?

– Jeg vet ikke. Det var fint hvis de kunne flyttes, men de er altså jaget vekk fra sine opprinnelige skogområder.

 

Landsbyen ligger kun ca. ni mil i luftlinje fra hovedflyplassen i Bangkok. Den ligger i distriktet Sanam Chai Khet i Chachoengsao Province.

(© Thailands Tidende. 11. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)