[ annonse ]
Thaimassasje (tv.) er blitt FN-kulturarv, nå satses det på Songkran og vannlekene (th.) Thaimassasje (tv.) er blitt FN-kulturarv, nå satses det på Songkran og vannlekene (th.) Foto: Terje Engø/Phuketian.S, Flickr
24. desember 2019

Thaimassasje er blitt FN-kulturarv – nå søkes det om Songkran og Tom Yam

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaiene har fått blod på tann. Kun et par uker etter at thaimassasje ble anerkjent som en kulturarv av FN, forsøker de seg igjen. Denne gangen med en spesiell og noe omstridt nyttårsfeiring, samt en matrett de fleste kjenner.

 

13. desember ble det kjent at thaimassasje var kommet på FNs liste over immateriell kulturarv – altså kunst, skikker og håndverk, til forskjell fra den tradisjonelle FN-kulturarven, som dreier seg om fysiske steder.

 

Listen kalles «Representativ liste over menneskehetens immaterielle kulturarv» og styres av UNESCO.

 

Nå forsøker Thailand seg igjen, og skal ifølge kulturministeren nominere ytterligere to velkjente thailandske tradisjoner, thailandsk nyttår – Songkran – og den kjente matretten Tom Yam Kung.

 

Det er minister Itthiphol Kunplome, tidligere ordfører i Pattaya, som nå har gått ut og fortalt om forslagene til Bangkok Post. De skal behandles i regjeringen i februar. Hvis forslagene sendes inn så håper kulturministeren på at de to tradisjonene  blir å finne på FN-lista i løpet av 2022.

[ annonser ]

 

Songkran feires offisielt fra 13. til 15. april hvert år. Det var det opprinnelige thailandske nyttåret, da tørketiden var over og man kunne starte ny sesong i jordbruket. Det er mange tradisjoner forbundet med Songkran, familietradisjoner og tempelbesøk.

 

Det utlendinger forbinder mest med Songkran er spruting av vann, som var en relativt beskjeden aktivitet i tidligere tider, men har utviklet seg til en reell vannkrig mange steder, f.eks. i Pattaya og Chiang Mai. Krigen varer ofte lenger enn de tre offisielle fridagene.

 

LES: Songkran – tradisjoner bak kaoset

LES: VIDEO: Songkran også i Norge!

LES: Songkran ikke farligere enn resten av året

 

Tom Yam Kung

Kjent rett i Thailand - Tom Yam Kung. (Foto: Takeaway, Wikimedia)

 

Tom Yam Kung er en syrlig suppe med reker. Mange ser på den som landets nasjonalrett. Når man er ute og spiser, så bestilles gjerne en del retter som alle spiser i fellesskap, og Tom Yam Kung er et fast innslag. Det finnes andre varianter enn den med reker. På norsk kan den kalles sitrongressuppe. 

 

I fjor havnet Thailand på listen for første gang, med dansedramastilen «Khon». Videre står et dansedrama, «Nora» fra Syd-Thailand, på venteliste og thaiene håper at det blir godkjent i 2021.

 

Norge er også med på listen. I 2016 kom oselver – en sørvestlandsk måte å bygge båt på – med på listen. I år kom stev fra Setesdal med, nærmere bestemt «spel, dans, kveding og stevjing i Setesdal», noe det var blitt jobbet med å få med på listen helt siden 2013. 

 

Det var i 1972 at FNs konvensjonen om vern av verdens kultur- og naturarv trådte i kraft. Den dreide seg opprinnelig om den materielle kulturarven. I 2003 ble immateriell kulturarv inkludert. Det dreier seg om ting som språk, utøvende kunst, dans, sosiale skikker, ritualer, tradisjonelt håndverk og praktiske ferdigheter knyttet til naturen, ifølge Store Norske Leksikon.

 

Blant materielle steder på kulturarvslista til UNESCO har Thailand fem og Norge åtte:

 

THAILAND:

● Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries

● Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex

● Sukhothai and Associated Historic Towns

● Historic City of Ayutthaya

● Ban Chiang Archeological Site

 

NORGE:

● Bryggen i Bergen

● Urnes stavkirke

● Røros bergstad og Circumferensen 

● Bergkunsten i Alta

● Vegaøyan 

● Struves meridianbue – fire norske punkter 

● Vestnorsk fjordlandskap – Geirangerfjorden og Nerøyfjorden

● Rjukan-Notodden industriarv

(© Thailands Tidende. 24. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)