[ annonse ]
Jenter får halv million for å føde barn for kinesere Illustrasjonsfoto: Peakpx.com
16. februar 2020

Jenter får halv million for å føde barn for kinesere

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er bare toppen av isfjellet når ni surrogatmødre og to agenter nå er arrestert i Bangkok. Mange fattige jenter i Thailand føder barn for kinesere. Noen gjør det flere ganger.

 

En mann fra en fattig landsby i Isan forteller til oss at der han bor er det mange titalls jenter som har vært surrogatmødre de siste årene. Avisoppslag de siste dagene forteller om en lønn for strevet på 3–400.000 baht pr barn, men han sier at i hans landsby får de en halv million baht pluss ti tusen baht pr måned under svangerskapet.

 

Vordende mødre har imidlertid et utlegg i starten, for agentene forlanger en grundig legeundersøkelse før de inngår noen avtale. Den koster ca. ti tusen baht. Mange må låne penger til dette.

 

Mannen forteller at han kjenner mange jenter som har gjort dette to ganger, og født to barn på denne måten. Noen var raske med å sløse bort den halve millionen på gambling eller thailandske kjærester, og måtte derfor ta et nytt oppdrag raskt.

 

Surrogatiet er et reelt sørøst-asiatisk samarbeidsprosjekt. De vordende thailandske mødrene blir sendt til Laos eller Kambodsja for inseminering. Når det er gjort, bærer det tilbake til Thailand i syv–åtte måneder. Det varierer hvordan agentene tar seg av jentene. Den gjengen som nylig ble arrestert i Bangkok hyret inn billig arbeidskraft fra et annet naboland – Myanmar – i form av hushjelp til å passe på jentene under svangerskapet.

[ annonser ]

 

Etter sju–åtte måneder går ferden til Kina, hvor fødselen skjer. Vårt intervjuobjekt sier at etter det han hører er det mange av jentene som føder via keisersnitt.

 

Denne virksomheten har pågått i mange år, selv etter at surrogati ble forbudt i Thailand i 2015, og strafferammen satt til ti års fengsel. Det som endret seg etter 2015 var at ikke hele prosessen lenger foregår i Thailand, inkludert inseminering og fødsel.

 

Mannen fra Isan sier at det nok har vanket penger under bordet til lokalt politi og grensevakter for at de skulle se en annen veg.

 

Det som har skjedd nå, er at coronaviruset har gjort reise til Kina vanskelig, og derfor har noen surrogatmødre måttet føde i Thailand. Dermed kom dette frem i lyset, og statsminister Prayuth Chan-ocha har lovet å ta affære. De er spesielt ute etter om dette kan klassifiseres som menneskesmugling, og om salg av indre organer inngår i denne virksomheten.

 

Surrogati er forbudt eller strengt regulert i mange land. Noen unntak inkluderer ifølge Wikipedia en del tidligere sovietrepublikker, som Russland, Ukraina, Kazakhstan, Armenia og Estland. I noen delstater i USA er surrogati lovlig, men virksomheten blir regulert av myndighetene.

 

Kambodsja ble mye brukt tidligere, men der ble surrogati forbudt i 2016. Den gangen fikk landets regjering kritikk da de arresterte surrogatmødre men ikke agentene som administrerte det hele. De fattige jentene måtte føde og oppdra barna for egen regning, mens agentene gikk fri.

 

I Thailand denne gangen har de i det minste også arrestert agentene, et kinesisk par. Agentene opplyste at de hadde holdt på med denne virksomheten siden 2013 og ikke hadde noen anelse om hvor mange barn som var blitt satt til verden.

 

Surrogati er for øvrig fortsatt lov i Thailand, men med strenge begrensninger. Heteroseksuelle ektepar hvor minst en av ektefellene er thailandsk statsborger, og som har vært gift i minst tre år, kan søke om surrogati. Surrogatmoren må være søster til en av ektefellene. Hun må være gift og ha minst ett barn selv, ifølge Surrogate.com

 

Det var to mye omtalte saker i nyhetsmedia som var medvirkende årsak til at militærjuntaen grep inn mot surrogati i 2015:

 

Den ene saken gjaldt et australsk ektepar som fikk tvillinger via en thailandsk surrogatmor. De tok imidlertid med seg kun det ene barnet, da det andre var utviklingshemmet. Det er usikkert om dette var deres eget eller agentens valg. Senere ble det avdekket at ektemannen var tidligere straffet for seksuell mishandling av mindreårige.

 

Den andre saken gjaldt en enslig japansk forretningsmann som allerede hadde fått 16 barn via thailandske surrogatmødre, og ifølge en klinikk planla å skaffe seg 15 nye barn hvert år så lenge han levde. 

 

Før dette vanket det en sak hvor et homofilt sveitsisk par fikk et barn med en surrogatmor i Thailand, men hun ombestemte seg og ville ikke gi fra seg barnet. Det endte med en langvarqig rettssak, hvor hun til slutt tapte. Før det var forbud mot surrogati i Thailand var det også vestlige folk som benyttet seg av dette, men etter forbudet er det i hovedsak asiater, og særlig kinesere som fortsatt driver med dette, forteller vår kilde.

(© Thailands Tidende. 16. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)