[ annonse ]
Uklart krav om legeattest gjør reise til Thailand vanskelig Illustrasjonsfoto: Terje Engø
20. mars 2020

Uklart krav om legeattest gjør reise til Thailand vanskelig

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter mye frem og tilbake har statsministeren bekreftet luftfartsmyndighetenes nye bestemmelse om at alle tilreisende til Thailand skal ha en legeattest som bekrefter at de «ikke innebærer noen risiko for coronasmitte».

 

Sosiale medier har vært fulle av spørsmål til thailandske myndigheter de siste par dagene, etter at luftfartsmyndighetene (CAAT) først lanserte de nye reglene, hvorpå transportministeren avkreftet dette.

 

Til syvende og sist kom statsministeren med en tale i går kveld, hvor han bekreftet at reglene faktisk er slik luftfartsmyndighetene befaler. Og de trer i kraft natt til søndag 22. mars. Turistmyndighetene har også denne bestemmelsen på sine sider nå.

 

Reglene legger ansvaret på flyselskaper som sender personer til Thailand. Hvis disse personene utvikler Covid-19, vil regjeringen sende regningen til flyselskapene for all testing og behandling.

 

Dette er en bestemmelse som gjør det problematisk å fly til Thailand, hvis man skal følge lovens bokstav. Mange land tillater ikke testing med mindre man har symptomer. Og folk kan uansett være smittet uten ennå å vise noen symptomer.

[ annonser ]

 

Så da blir det opp til den angjeldende lege om han/hun vil risikere å gi en attest på at vedkommende ikke innebærer noen risiko («pose no risk of being infected by the Coronavirus Disease»).

 

Samtidig blir det opp til flyselskapet om de vil ta risikoen det innebærer hvis en av deres passasjerer utvikler sykdommen mens de er i Thailand.

 

Regelverket sier videre at tilreisende skal ha en reiseforsikring som dekker inntil hundre tusen amerikanske dollar. De norske reiseforsikringene vi har sjekket har ubegrenset dekning av utgifter ved ulykke og sykdom. Så gjenstår det å se om dette også dekker Covid-19.

 

Thai Airways har lenge operert med sine tradisjonelle ruter, men nå rapporteres det om at reisende får beskjed om at flyvninger er kansellert. De som har booket med Thai Airways kan sjekke sine flyvninger på denne siden.

 

Thailandske statsborgere fikk opprinnelig det samme drakoniske regelverket som utlendinger, noe som førte til en storm av meldinger om at det i praksis gjorde det umulig å returnere til Thailand. I ettertid er nå regelverket endret, slik at thaier ikke trenger noen reiseforsikring, samt at de kun skal ha en legeattest som bekrefter at de er i stand til å fly, ikke at de har testet negativ for coronaviruset. 

 

Når det gjelder folk som har problemer med å forlate Thailand og reise til sine hjemland, for eksempel pensjonister som tilbringer vinterhalvåret i Thailand, har myndighetene signalisert vilje til å se på problemet.

 

Innenriksministeren sier til Bangkok Post at de vil se på problemet med eventuell overstay. Tidligere er det signalisert at det kan gis 30 dagers ekstra opphold for de som medbringer et skriv fra sin ambassade eller konsulat som bekrefter at dette er på grunn av coronaviruset.

 

I Phuket har myndighetene gitt en garanti om dette til en lokal nyhetstjeneste. 

(© Thailands Tidende. 20. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)