[ annonse ]
Markeder kan åpne igjen, selv om essensielle matmarkeder som Rompho på Jomtien Beach har vært åpne hele tiden. Markeder kan åpne igjen, selv om essensielle matmarkeder som Rompho på Jomtien Beach har vært åpne hele tiden. Foto: Dag A. Ekeberg
30. april 2020

Mange virksomheter kan åpne fra og med søndag

Skrevet av 
[ annonse ]

Regjeringens Covid-komite har vedtatt første steg på åpningen av næringslivet i Thailand. Markeder, restauranter, mange type butikker, skjønnhetssalonger og parker åpner igjen.

 

Oppdatering (30. april kl. 17.00): Pressetalsmann Taweesin sier at hvis det blir høye tosifrede tall eller tresifrede tall for nye daglige smittetilfeller, må tiltakene revurderes.

 

Oppdatering (30. april kl. 16.30): Myndighetene i Pattaya har i et møte med guvernøren i Chonburi-provinsen bestemt at byen skal åpne opp igjen fra og med 5. mai. Det vil si at man ikke lenger må passere politisperringer på Sukhumvit Road for å komme inn i byen.

 

I dag har regjeringen med statsminister Prayuth Chan-ocha kommet med sin etterlengtede erklæring om åpningen av næringslivet. De har tatt makten vekk fra guvernørene på mange områder, og vedtatt felles unntakslover for hele landet. Guvernørene kan ikke vedta mildere lover, presiseres det, men kan vedta strengere lover hvis situasjonen tilsier det.

 

Dette skulle ifølge rapporter skjedd på tirsdag, men det kom altså først i dag. Det har gått mange rykter om hvordan næringslivet skulle åpnes igjen, inkludert inndeling av næringslivet i fire kategorier i henhold til risiko.

[ annonser ]

 

Det som ble vedtatt i dag var kun første steg, nemlig de type virksomheter som får åpne igjen 3. mai. Resultatet av dette skal vurderes etter 14 dager, og først da blir det aktuelt å åpne ytterligere næringer, ifølge Dr Taweesin Visanuyothin, som er talsmann for myndighetenes «Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA)».

 

Inndelingene som har versert på internett de siste dagene skal man derfor ikke stole på, men det som er faktum pr i dag er at det som nå kalles Hvit Gruppe av næringer kan åpne på søndag, forutsatt at de overholder forsiktighetsregler som inkluderer avstand mellom folk og desinfisering av premissene.

 

HVIT GRUPPE:

- Markeder. Tørr- og våtmarkeder, flytende markeder, gågater

- Resturanter, kafeer. gatekjøkkener

- Forretninger som klesbutikker og telecom/IT-butikker, kiosker, småbutikker etc. men ikke butikker i kjøpesentre

- Offentlige parker, sportsarenaer men ikke teamidretter. Golf og tennis kan åpne.

- Skjønnhetssalonger (kun vask, klipp og tørk)

- Butikker som steller kjæledyr og mottar kjæledyr for oppbevaring

 

Unntakstilstanden og portforbudet er forlenget til ut mai måned, likeledes oppfordringen om å ikke reise. Det meldes imidlertid om at det er mulig å reise i Thailand, selv om du på provinsgrensene risikerer å bli spurt om det er en essensiell årsak til at du reiser.

 

LES: Unntakstilstand og flyforbud fra utlandet forlenget til 31. mai

 

Det vites ikke i skrivende stund om strender er inkludert i punkt fire (offentlige parker). I Pattaya har de begynt å arrestere folk som befinner seg på strendene. Vegnettet inn til Pattaya er også fortsatt stengt. Oppdatering: Vegnettet åpner igjen 5. mai. Det hittil siste smittetilfellet i Pattaya ble rapportert 19. april.

 

Når det gjelder forbudet mot alkohol, så har dette vært opp til de ulike provinsene, men en thailandsk nyhetstjeneste melder nå at innenriksdepartementet har bestemt at det ikke skal selges alkohol i landet i hele mai måned. En annen kilder sier at forbudet gjelder «inntil videre». Vi kommer med oppdateringer når vi vet mer.

 

Når ytterlige næringer kan åpne vites altså ikke, det kommer an på smitteutviklingen fremover. Taweesin sier at det forventes flere smittetilfeller når det åpnes opp, men ikke mer enn 20-30 pr dag. Blir det høye tosifrede tall eller tresifrede tall må man revurdere tiltakene, sa talsmannen på en pressekonferanse.

 

I dag ble det rapportert om sju nye smittetilfeller. De fire siste dagene har det vært ensifrede tall. 

 

61 provinser har ikke hatt smittetilfeller de siste 14 dagene, opplyser Taweesin.

 

I går uttalte han følgende:

– Vi ønsker å holde de daglige smittetallene på ensifrede tall så lenge som mulig, inntil spredningen av viruset utenfor Thailand har begynt å avta.

 

Denne regjeringen har sagt at helsen kommer først, og økonomien som nummer to, og det kommer frem i uttalelsen over. De lar turistindustrien, som utgjør ca. tjue prosent av BNP, lide for å unngå spredning av viruset. 

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt

 

Turistmyndighetene (TAT) forsøker å planlegge for tiden etter at flyforbudet fra utlandet oppheves (31. mai, med mindre det forlenges), og de har kommet opp med samme ide som en del andre land. De vil starte en kampanje som kalles «Amazing Thailand Safety and Health Administration». De vil altså lokke til seg de som er opptatt av trygghet fra coronaviruset.

(© Thailands Tidende. 30. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)