[ annonse ]
En kubemanet avbildet i thailandske farvann. En kubemanet avbildet i thailandske farvann. Foto: Terje Engø
2. juni 2024

Ta dine forholdsregler mot farlige kubemaneter

Skrevet av 
[ annonse ]

Kubemaneter kan være livsfarlige. Det lønner seg å ta forholdsregler samt å vite hva man gjør hvis uhellet er ute.

 

Det skjer nesten hvert år at badende i Thailand blir hardt skadet eller til og med drept av maneter (Meng Gaproon på thai). Den farligste er kubemaneten Chironex fleckeri – også kalt «sjøveps» – som er utbredt i det meste av sørøst-asiatiske og nord-australske farvann. 

Selv om det statistisk sett er liten sannsynlighet for å bli rammet er det lurt å følge noen råd. Forholdsreglene er som følger:

1. Ikke bad alene

2. Sjekk om det er advarsler om kubemaneter (Box Jellyfish) i området

3. Ikke rør maneter du måtte se

4. Bading med klær og fottøy hjelper mye. Eller i det minste en t-skjorte i tillegg til badedrakt. Den beskytter noen av de mest sarte delene av huden.

[ annonser ]

Av over 2000 kjente manetarter er bare 70 regnet som giftige. Ofte er det store manetinvasjoner i enkelte områder i Thailand, men det dreier seg ofte om ufarlige maneter.

Men selv de ufarlige manetene kan gi kløe og lett svie, spesielt hos barn. Det er derfor lurt å dusje straks en er ferdig med å bade for å hindre at huden blir irritert og begynner å klø.

I Thailand kommer de fleste tilfeller av manetskader i perioden oktober til april. Mange steder er det satt opp advarselsskilter på strendene. På de mest populære strendene er det tilgjengelig eddik. Dette brukes også mot svie fra brennmanet i Norge.

 

Dette gjør du når uhellet er ute:

- Hvis personen er bevisstløs, utfør hjerte-lungeredning (HLR). Ring også Thailands nødtelefon 1669.

- Hell eddik på manetstikkene i 30 sekunder. Dette uskadeliggjør nesletråder som ikke allerede har tømt giften sin. Hvis eddik ikke er tilgjengelig, bruk sjøvann.

- Hvis eddik ikke er tilgjengelig, fjern nesletrådene forsiktig fra huden ved å skyve dem av med en pinne eller med fingrene (du kan oppleve mindre stikk). Det er lurt å bruke hansker hvis de er tilgjengelige. Skyll med sjøvann.

- Bruk en kaldpakke for smertelindring etter at du har behandlet stikkene med eddik.

- Ta personen til sykehus siden de kan trenge ytterligere behandling som antivenom, sterk smertelindring eller hjerteovervåking.

 

Fakta om kubemaneten Chironex fleckeri

- Denne kubemaneten er formet som en kvadratisk boks med sider på opptil 30 centimeter. Den finnes i tropiske farvann i Sørøst-Asia og langs Australias nordkyst samt utenfor Papua New Guinea.

- Maneten har tentakler som kan bli opptil tre meter lange og er dekket av millioner av celler som ved berøring skyter ut små «piler» fylt med sterk gift. Giften virker lammende på hjerte og nervefunksjoner, samtidig som den ødelegger cellemembraner. En fullvoksen manet skal teoretisk ha nok gift til å drepe 60 mennesker.

- Mange ofre får sjokk og hjertestans på grunn av de intense smertene. Noen av de som rammes dør i løpet av fire til seks minutter.

- Chironex fleckeri har 24 øyne og har evne til å «se» enkelte farger, selv om den ikke har hjerne i vanlig forstand.

- Maten består i hovedsak av reker og små fisk. Maneten er også en god svømmer som kan bevege seg med en hastighet på inntil fire knop.

- Det er også fem små kubemaneter som bare er en centimeter brede, som går under fellesbenevnelsen Irukandjimaneter. De skal nå ha spredd seg til thailandske farvann, og det er rapportert om skadde i Malaysia.

- Maneter finnes oftest i sjøvann med lav salinitet. Det vil si brakkvann og bukter omgitt av mangrove. Det er også her det er mest mat for manetene. De overlever ikke i ferskvann.

(© Thailands Tidende. 2. juni 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)